6 / 11

Atentie antreprenori: Nu repetati greselile din 2000-2008!

Vicepresedintele pe corporate al Raiffeisen Bank, Cristian Sporis, atrage atentia ca atunci cand lucrurile merg bine in economie, companiile trebuie sa faca acumulare de capital, ceea ce nu s-a facut in perioada 2000-2008, iar aceasta vulnerabilitate s-a resimtit dupa inceperea crizei financiare. Daca s-a facut acumulare de capital pana in 2008, aceasta a fost directionata catre active fixe. Orice persoana care avea un business care mergea bine se gandea sa mai faca ceva pe langa, un bloc, sa cumpere cateva terenuri. Nu este nevoie ca o companie sa stea pe cash, ci sa isi imbunatateasca acea ratie a capitalului propriu", a explicat Sporis.


Aceasta parte de equity (capital propriu) este acel buffer de care o companie are nevoie pentru ca o asigura in situatii de stres, intrucat absoarbe socurile. "Valoarea adaugata produsa in perioada respectiva a fost directionata spre investitii imobiliare si diverse alte scopuri. Acel buffer nu s-a creat si in momentul in care a venit criza socul a mancat din capitalurile respective. Acum intalnim companii care nu mai au equity", apreciaza oficialul Raiffeisen. Sporis recunoaste ca, in multe cazuri, creditarea bancara este de fapt o finantare a capitalurilor proprii, ceea ce nu trebuie sa vina din partea bancilor.


In momentul de fata companiile nu au o poveste, care practic iti da cash-flow-ul, capitalul propriu nu exista, care iti da o anumita siguranta, si atunci incerci sa substitui capitalul cu garantii - Cristian Sporis, Raiffeisen Bank


In ceea ce priveste garantiile pe care bancile au ajuns sa le ceara din partea companiilor si care descalifica de multe ori solicitantii de credit, Cristian Sporis a explicat ca o banca in teorie nu acorda finantare pe garantii, dar in prezent sunt fortate sa ceara aceste garantii pentru ca nu exista capitaluri proprii.


"Reglementatorul spune ca, daca finantezi o companie ai nevoie de colateral, pentru ca in functie de colateral ai un consum mai mare sau mai mic de capital. Tendinta in piata bancara este sa te acoperi cu cat mai mult cu colateral, pentru a avea un consum de capital cat mai mic. Dar bancile nu finanteaza colateralul, ele vor sa finanteze un business, un cash-flow viitor. Degeaba dai bani pentru un teren, pentru ca daca terenul respectiv nu produce cash-flow este finantare de active, nimic altceva. Ai activul respectiv, dar nu ai sursa de rambursare", a adaugat Sporis.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri