1 / 3

Procedura de despagubire la Astra Asigurari

  • Pasul 1. Clientul se prezinta la societatea de asigurari sa i se efectueze constatarea daunei;
  • Pasul 2. Firma de asigurari ii elibereaza actele necesare reparatiei;
  • Pasul 3. Clientul isi efectueaza programarea pentru reparatie in service;
  • Pasul 4. In urmatoarele 48 de ore de la avizarea daunei, clientul este informat ca:

Varianta A: i-a fost virata in contul sau suma de despagubire desi acesta nu a fost de acord cu acest lucru si nu a solicitat o astfel de plata a despagubirii (nu a completat o cerere de despagubire conform obligatiilor de despagubire stipulate in Norma RCA).
Varianta B: este invitat la orice unitate BCR ca sa ridice plata despagubirii. Exemplu de sms transmis de pe numarul de telefon 1879 de catre Astra Asigurari: "Dl.……….cu data de…….puteti ridica suma de…..lei despagubire la dauna A……… nr………..de la orice unitate BCR cu CI original".

ATENTIE! Firma de asigurari ii calculeaza o valoare a reparatiilor diminuata cu aproximativ 75% fata de costurile reale ale reparatiei. Asiguratul/pagubitul isi ridica de multe ori banii, mizand pe buna-credinta a firmei de asigurari, insa, nefiind informat de catre aceasta cu privire la faptul ca suma achitata reprezinta doar 25% din valoarea reala a reparatiilor.

  • Pasul 5. Pagubitul RCA necunoscand faptul ca firma de asigurari ESTE OBLIGATA sa ii despagubeasca COSTURILE INTEGRALE ale reparatiei in situatia in care isi efectueaza reparatia in orice unitate service autorizata RAR, accepta suma de bani primita.
  • Pasul 6.Pagubitul RCA constata ulterior, dupa ce viziteaza diverse service-uri auto ca banii pentru repararea masinii sale sunt insuficienti.
  • Pasul 7. Pagubitul RCA realizeaza cand este mul prea tarziu ca a primit o suma pentru reparatii ridicol de mica si de cele mai multe ori, nu cunoaste procedurile necesare si termenele limita de solicitare a diferentei de despagubire in care trebuie sa se incadreze.

Art 65 punctul 3, Ordinul 14/2011 emis de catre CSA, care protejeaza si in prezent, societatile de asigurari, prevede: "In situatia efectuarii platii de catre asiguratorul RCA direct in contul indicat in declaratia de acceptare a despagubirii de catre persoana prejudiciata, aceasta se considera a fi integral despagubita daca in termen de 30 de zile de la data intrarii sumei in contul sau bancar nu a notificat asiguratorului RCA eventualele obiectii referitoare la cuantumul despagubirii, daca plata efectuata contine elementele necesare identificarii acesteia de catre creditor."

  • Pasul 8. Pagubitul RCA se resemneaza si ajunge sa isi repare masina intr-un service clandestin, utilizand piese din dezmembrari, acel service neemitand factura si garantia legala pentru reparatia efectuata si piesele montate.

In primele 30 de zile calendaristice de la primirea despagubirii derizorii achitata de catre asiguratorul RCA, pentru a primi intreaga despagubire, pagubitul RCA trebuie sa faca urmatoarele demersuri:

  1. Sa achite din propriul buzunar intreaga reparatie catre service;
  2. Sa restituie societatii de asigurari suma derizorie achitata de catre aceasta;
  3. Sa completeze o cerere catre societatea de asigurari in care sa mentioneze faptul ca nu este de acord cu suma calculata de catre firma de asigurari si virata in contul sau si sa solicite plata reparatiilor, conform actelor de reparatie (deviz de reparatie si factura de reparatii)
  4. Sa puna la dispozitia societatii de asigurari dovada restituirii despagubirii derizorii achitate de catre aceasta;
  5. Sa puna la dispozitia societatii de asigurari dovada platii reparatiilor catre service;
  6. Sa astepte minim 10 zile (termen legal) pentru ca societatea de asigurari sa vireze suma de despagubire catre unitatea reparatoare;
  7. In situatia in care firma de asigurari nu achita despagubirea in termenul legal de 10 zile (in cele mai multe cazuri ) va fi necesara si efectuarea unei petitii catre ASF pentru a reclama acest abuz si sa astepte alte 30 - 45 de zile raspunsul si eventual, rezolvarea petitiei sale din partea Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Conform informatiilor ASSAI, societatea de asigurari Astra Asigurari practica acest tip de despagubire atat in relatia cu persoanele fizice, cat si in relatia cu persoanele juridice. Pentru persoanele juridice, situatia este si mai complicata pentru ca societati comerciale pagubite RCA primesc niste sume de bani in cont, fara a fi fost emise documente fiscale pentru acele sume. Persoanele juridice trebuie in mod obligatoriu sa restituie acele sume, deoarece acestea reprezinta “venituri necuvenite” achitate de catre societatea de asigurari.

Shutterstock / insurance policy form on desk in office

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri