8 / 11

Lectia 8: Finantare externa: accelereaza cresterea, dar creeaza dependenta

In absenta unor economii interne si a unei formari de capital suficient, dependenta excesiva de finantarea externa creeaza un dezechilibru local semnificativ si o dependenta excesiva de pietele straine.


De la colapsul Lehman Brothers', lichiditatea si stabilitatea au fost gardienii fiecarei banci, de la cel mai mic actor local pana la institutia financiara globala. Drept urmare, bancile romanesti au intreprins un proces semnificativ de reducere a gradului de indatorare, reducand astfel dependenta de finantarea externa de la 22,1 miliarde EUR in 2008 la 14,9 miliarde EUR in 2014, ceea ce le-a obligat sa faca o serie de alegeri in legatura cu clientii si expunerile care nu corespundeau riscului de finantare.


Intrucat economiile persoanelor fizice continua sa fie sub presiune, obtinerea de noi depozite continua sa fie dificila. In pofida reducerii semnificative a gradului de indatorare din ultimii ani, date fiind circumstantele, problema dependentei excesive de finantarea externa este partial nesolutionata.


Shutterstock / Economii

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri