2 / 4

Ce spune Isarescu despre evolutia recenta a cursului euro/leu

Cursul de schimb euro-leu a inregistrat in ultimele zile o volatilitate mai mare, de circa 1%, in contextul tensiunilor din Grecia, insa nu a fost determinata de iesiri de capital, ci mai degraba a avut motive de natura emotionala, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Se consemneaza o relativa accentuare a fluctuatiilor cursului de schimb al leului pe fondul tensiunilor legate de situatia Greciei si a volatilitatii de pe pietele financiare internationale", noteaza BNR.


Isarescu a mai precizat la briefingul de presa ca, de obicei, banca centrala evita sa mentioneze in comunicat cum evolueaza cursul. "Dar am vazut aceasta volatilitate mai mare a cursului, miscari de 4 bani, care altminteri n-ar fi anormale, inseamna 1%. Miscari de 1%, de 1 cent, intre euro si dolar se inregistreaza la cateva saptamani, frecvent, insa in cazul leului n-au prea fost. Am vazut ca se poate intampla si la noi. Asa ca impactul este. Nu i-am gasit motivatie, piata a fost subtire, nu s-au facut tranzactii, nu au iesit cine stie ce capitaluri. In consecinta, definitia noastra este ca aceasta volatilitate, fluctuatie a avut in special motive emotionale. Apoi tot singur s-a dus inapoi", a explicat guvernatorul BNR.


El a adaugat ca "in ape tulburi se poate si pescui usor", astfel ca ar putea aparea in momente din acestea un jucator mai mare care vrea sa vanda sau altul care sa cumpere. "Asadar, am considerat de cuviinta sa mentionam acest lucru in comunicat, ca am constatat o mai mare fluctuatie a cursului leului, ceea ce s-ar putea intampla si in perioada urmatoare. Alte influente nu am observat nici la bancile romanesti cu capital grecesc, au mai fost ceva retrageri (...)", a spus Isarescu, intrebat despre impactul crizei din Grecia din ultimele doua zile asupra cursului de schimb si asupra bancilor romanesti cu capital grecesc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri