Dupa cinci ani de criza financiara, a carei intensitate nu pare sa se estompeze, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) din Romania, in stransa cooperare cu Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) si Comisia Europeana (CE), a decis in 2013 ca este momentul realizarii unui bilant al industriei de asigurari prin evaluarea activelor si a pasivelor (BSR) si testul de stres, care au constituit prima evaluare in asigurari intreprinsa in Romania.

Iar, rezultatele sunt de-a dreptul dezastruoase! In contextul analizei in conformitate cu cadrul Solvabilitate II, regimul care va intra in vigoare incepand cu anul 2016, rezultatele indica faptul ca sectorul de asigurari din România nu este si nu va fi suficient capitalizat. ASF a urmarit evaluarea conformarii asiguratorilor cu cerintele de capital ale regimului Solvabilitate II, si anume Cerinta de Capital Minim (MCR) si Cerinta de Capital de Solvabilitate (SCR).

Testul de stres care a avut ca scop masurarea rezistentei societatilor de asigurare la scenarii de stres. Testul de stres a fost realizat atat pe baza a doua scenarii financiare i economice, cat si pe baza a doua scenarii de asigurari cu inundatii si cutremure. Scenariile cu inundatii si cutremure au fost cele mai severe, relevand faptul ca numai o societate, in cazul unui cutremur, respectiv trei societati, in caz de inundatii, vor indeplini rata cerintei de capital de solvabilitate.

Retail jobs

Te-ar putea interesa si:

Setari Cookie-uri