ING conduce si in clasamentul la 30 de zile

ING conduce si in clasamentul la 30 de zileCele mai multe adeziuni au fost inregistrate de ING Fond de Pensii – 462.344. "Suntem deja la jumatatea drumului catre obiectivul nostru de a avea un milion de clienti de pensii private", a declarat recent presedintele consiliului de administratie al ING Fond de Pensii, Bram Boon.

Reteaua companiei numara 42.834 de agenti de marketing autorizati, cel mai mare numar de consultanti recrutati de un administrator de pensii private, la care se vor adauga inca 1.810 agenti, care sunt in curs de autorizare de catre Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Pensiile private de la ING sunt disponibile si printr-o retea de 20 de brokeri autorizati si prin birourile ING Bank din tara.

Intr-un clasament al celor mai cautate companii de administrare pe pilonul II in primele doua saptamani, pe primul loc se situa ING Fond de Pensii SA, cu 247.420 de participanti (54% din piata).

Radu Vasilescu este directorul de pensii al ING Asigurari de Viata, inainte activand la Alpha Bank, Aviva si BRD Sogelease.

Pentru Radu Vasilescu, pensiile private sunt cea mai importanta provocare din cariera sa. El crede ca particularitatile unei companii de pensii sunt legate de durata foarte mare a invesitiilor realizate. “Companiile de pensii investesc resursele atrase pe perioade de minim 7-8 ani. In cazul pensiilor administrate privat aceasta perioada minima este de cel putin 20 de ani. In aceste conditii deciziile legate de investirea banilor trebuie luate cu mult mai multa grija decat in cazul altor institutii financiare”, explica Radu Vasilescu.

Allianz a recuperat trei pozitii

Allianz a recuperat trei pozitiiIn clasamentul realizat dupa prima luna, locul secund a fost ocupat de Allianz Tiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti, cu felie de 20,58% din piata de profil.

Dupa primele doua saptamani, Allianz-Tiriac Pensii Private detinea locul cinci cu 26.948 de clienti,

Allianz-Tiriac Pensii Private Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat si a Fondurilor de Pensii Facultative estimeaza ca pana la sfarsitul lui 2008 va ajunge la peste 70.000 de agenti de marketing, din care 20.000 agenti proprii si 50.000 de brokeri, conform reprezentantilor societatii.

Totodata, compania vrea sa ajunga la o cota de piata de peste 30% pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), la finalul lui 2008.

Seful Allianz-Tiriac Pensii Private, Crinu Andanut explica cum aproape toate tarile din aceasta regiune au realizat deja reforma pensiilor private, unele chiar cu 10-12 ani in urma, Romania fiind ultima tara care a pus in practica acest lucru Republica Ceha introducea primele pensii private inca din anul 1996 in timp ce in Ungaria reforma a inceput in 1998 prin introducerea atat a pensiilor obligatorii cat si a celor facultative. La finele anului 2006, in Ungaria erau aproximativ 2,6 milioane clienti la fondurile de pensii obligatorii iar volumul activelor administrate ajunsese la aproape 5.5 miliarde euro in timp ce pentru pensiile facultative se inregistrau peste 1,3 milioane clienti iar activele administrate depaseau 2,6 miliarde euro.

Polonia a introdus atat pensiile obligatorii cat si cele facultative inca din 1999 si este unul din cele mai de succes cazur din acest punct de vedere. Anul trecut, activele fondurilor de pensii obligatorii din aceasta tara ajunsesera la aproape 30 miliarde euro, numarul de clienti fiind de 12,3 milioane.

In sfarsit, Slovacia a inceput reforma in acelasi an ca si Polonia, respectiv 1999, in timp ce Bulgaria si Croatia au introdus atat pensiile obligatorii cat si pensiile facultative in 2001 si respectiv 2002.

“Fata de aceste tari, Romania se afla clar cu mult in urma, in timp ce clasa politica nu parea dispusa sa ajunga la un consens privind reforma sistemului de pensii, tergiversand timp de aproape 10 ani reforma. Acest fapt mi-a dat insa sansa de a putea sa beneficiez de experientele celorlalte tari in care Allianz este prezenta, in incercarea de a evita in masura posibilului greselile altora”, declara Andanut.




Aviva a pierdut teren

Aviva a pierdut terenPe locul al treilea, in acelasi interval, se situeaza Aviva Fond de Pensii cu 113.769 de participanti si o cota de piata de 9,96%.

Dupa primele doua saptamani, Aviva ocupa locui doi, cu 64.622 de participanti si 14,1% din piata.

"In previziunile noastre initiale, estimam ca piata va reactiona mult mai prompt in primele saptamani. Este insa evident ca romanii inca amana momentul in care sa se decida asupra administratorului de fond de pensii pentru care sa opteze", a declarat directorul executiv al Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat, Adrian Allott.

Aviva are in momentul de fata 32.943 agenti de marketing licentiati, care au fost instruiti sa ofere consiliere financiara despre reforma pensiilor cat mai multor persoane.

Compania a finalizat toate procedurile operationale legate de prima trimitere de adeziuni de acum doua saptamani, inclusiv plata comisioanelor.

Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA tinteste un numar de clienti cuprins intre 500.000 si un milion, care corespunde unei cote de piata de 15-30%.

"Aviva este unul dintre cei mai mari investitori straini care activeaza pe piata serviciilor financiare din Romania, compania propunandu-si sa investeasca pana la 100 milioane euro in compania de pensii nou infiintata", directorul executiv al Aviva Group Romania, Shah Rouf.






















Generali si-a triplat numarul de clienti in doua saptamani

Generali si-a triplat numarul de clienti in doua saptamaniLocul patru este detinut de Generali Fond de Pensii cu 107.167 de participanti la pilonul II de pensii si o cota de piata de 9,38%.

Dupa primele doua saptamani, Generali Fond de Pensii avea 31.003 de participanti (6,8% din piata).

Generali Fond de Pensii vrea sa atraga pana pe 16 ianuarie 2008 la Fondul de Pensii Administrat Privat – Aripi aproximativ 12% din totalul participantilor la pilonul II de pensii, adica peste 300.000 de angajati cu varsta cuprinsa intre 18 si 45 de ani.

Generali Fond de Pensii va investi 45% din totalul activelor Fondului de Pensii Administrat Privat – Aripi in obligatiuni, instrumente ale pietei monetare, actiuni listate si titluri de participare.

"Daca ne uitam pe indicatorii financiari din Romania si din lumea intreaga din ultimii zece ani, dar luand in calcul si prognozele pe termen mediu, este foarte clar ca exista o tendinta de crestere pe termen mediu si lung a valorilor mobiliare sau a instrumentelor pietei monetare, ceea ce ne-a determinat sa alegem, cel putin pentru faza initiala, aceasta politica investitionala", a declarat directorul general al Generali Fond de Pensii, Ioan Vreme.

Generali Fond de Pensii va investi restul de 55% din valoarea activelor in instrumente cu risc scazut, precum titluri de stat emise de Ministerul Economiei si Finantelor, de state membre ale Uniunii Europene (UE) sau din Spatiul Economic European, titluri de stat si alte valori mobiliare emise de state terte, obligatiuni si alte valori mobiliare ale organismelor straine neguvernamentale.

"Am avut in vedere si faptul ca piata primara si cea secundara interna a titlurilor de stat nu are o adancime si nici o largime suficienta, numarul de titluri tranzactionate si volumele sunt relativ mici in comparatie cu cererea de pe piata, ca sa nu mai vorbim de potentiala cerere indusa de lansarea fondurilor de pensii private", a completat Ioan Vreme

Interamerican a pierdut un loc in top

Interamerican a pierdut un loc in topTot in perioada 17 septembrie - 15 octombrie, Interamerican Fond de Pensii a atras 69.338 participanti, si ocupa locul cinci in piata.

Interamerican isi propune sa atinga o cota de 10-15% din piata fondurilor de pensii private obligatorii. Interamerican Fond de Pensii administreaza un fond de pensii cu profil de risc mediu si nu percepe taxa de administrare a activelor pentru 2008 - 2009.

In primele doua saptamani de la demararea pilonului II, Interamerican Fond de Pensii a raportat 28.132 de adeziuni, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), plasandu-se astfel pe locul patru in ierarhia de profil.

Interamerican Fond de Pensii are un capital social de 62,967 milioane de lei, peste 14.000 de agenti de marketing autorizati si 40 de angajati permanenti.

Grupul Eureko, din care face parte Interamerican Romania, se afla intre primele trei companii pe piata pensiilor private din Polonia. La nivelul primelor brute subscrise, grupul a cunoscut, in anul 2006, o crestere de 117%, de la 6,577 miliarde euro, in 2005, la peste 14 miliarde euro, in 2006.

Interamerican Romania a incheiat anul 2006 cu un volum de prime brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale si de viata de 53,162 milioane lei, in crestere cu 14% fata de perioada similara a anului precedent. Compania a intrat pe piata romaneasca in 1995, ca subsidiara a companiei elene Interamerican, preluata, in 2001, de grupul financiar olandez Eureko Group BV.





AIG ramane pe sase

AIG ramane pe saseAIG Fond de Pensii ocupa locul sase cu 53.795 aderenti si 4,71% din piata. Compania ocupa aceeasi poiztie si dupa primele doua saptamani de la startul pensiilor private cu 20.773 semnaturi.

AIG Fond de Pensii tinteste o cota de 15% din piata pensiilor private obligatorii si a investit pana in prezent circa 10 milioane euro in pregatirea angajatilor.

Compania de pensii distribuie pensii private obligatorii prin proprii agenti, dar si prin sucursalele bancii Raiffeisen, prin Raiffeisen Broker de Pensii, prin alti cel mult trei-patru brokeri de pensii din piata pe care AIG urmeaza sa ii selecteze in perioada urmatoare, a mai spus Mihai Coca Cosma.

Directorul general al AIG Life, Theodor Alexandrescu, estimeaza ca, desi contributiile la Pilonul II de pensii din Romania sunt foarte mici in primii ani, piata va ajunge in urmatorii zece ani la 15 miliarde euro.

"Contributiile pe care le avem in Romania la pensiile private obligatorii sunt cele mai mici din Europa si vor rezista pe piata doar cei care au o stabilitate financiara mare. Piata transferurilor de la un fond de pensii la altul va fi cea mai importanta batalie in perioada urmatoare si estimam ca nu vor ramane 15 administratori pe piata", a spus Coca Cosma. El a adaugat ca anumite fonduri au intrat pe Pilonul II de pensii doar ca sa atraga clienti si intentioneaza ca in viitor sa isi vanda fondul altor companii.









BRD are 3% din piata

BRD are 3% din piataDupa o luna de la startul pensiilor private, BRD Fond de Pensii a adunat 34.865 de clienti si detine 3,05% din piata.

Dupa doua saptamani, BRD Fond de Pensii avea 20.130 clienti.

BRD Fond de Pensii, care activeaza pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), estimeaza o ca va ajungre la o cota de piata de 10-11% si ca va obtine un randament anual de circa 7-8%, a declarat directorul general fondului, Damien Marechal.

Pensiile private obligatorii vor fi vandute doar prin cele 700 de unitati ale bancii BRD-Groupe Societe Generale. In acest sens, au fost pregatiti aproximativ 1.400 de angajati, fiecare unitate a bancii avand cate doi agenti, consilieri de clientela sau operatori de ghiseu, au mentionat reprezentantii BRD.

Marechal a subliniat ca, in al doilea an de activitate, randamentele fiecarui fond de pensii vor fi comparate. "Un administrator nu poate ramane patru trimestre pe ultimul loc, deoarece va fi inchis", a explicat el.

"Mare parte din cei 2,2 milioane de clienti ai bancii sunt tineri, iar acestia sunt cei mai mari consumatori de produse bancare", a spus directorul general adjunct BRD Societe Generale, Petre Bunescu.

BRD Fond de Pensii este un fond de pensii cu grad de risc mediu, care va investi 70% din active in obligatiuni si titluri de stat, 15% in piata monetara si 15% in actiuni. Valoarea initiala a unei unitati de fond este de 10 lei.

BRD Fond de Pensii este o societate de administrare a fondurilor de pensii, rezultat al unui joint-venture intre Sogecap, compania de asigurari de viata a BRD Societe Generale, care detine 51% din actiuni, si BRD Groupe Societe Generale, ce detine 49% din societate.





BT, o alta banca care merge prost pe pensii private

BT, o alta banca care merge prost pe pensii privateBT Aegon Fond de Pensii ocupa locul opt cu 23.553 aderenti (2,06%).

BT Aegon Fond de Pensii vrea sa ajunga intre primii cinci jucatori de pe piata de pe piata pensiilor obligatorii din Romania, dupa atragerea a 500.000 de participanti", declara in urma cu o luna directorul general al firmei, Silvia Sirb.

Obiectivul Silviei Sirb pare greu de realizat conform celor mai recente rezultate.

Ea a adaugat ca BT Aegon Fond de Pensii are un capital social de 7 milioane euro, urmand ca la farsitul lunii septembrie acesta sa fie majorat semnificativ. In prezent compania are o forta de vanzari de peste 10.000 de agenti, compusa din 5.300 agenti de marketing din reteaua proprie si brokeri, cu care compania a incheiat parteneriate.

BT Aegon Fond de Pensii va investi 70% din activele fondului de pensii obligatorii (pilonul II) pe care il administreaza in titluri de stat si obligatiuni si 30% in valori mobiliare care se tranzactioneaza pe pietele reglementate din Romania si din Uniunea Europeana, a anuntat luni institutia.

BCR merge mai greu pe pensii

BCR merge mai greu pe pensiiBCR Fond de Pensii detine doar 13.903 dupa prima luna, in timp ce dupa primele doua saptamani raportasera 1.955.

BCR este implicata pe piata fondurilor de pensii obligatorii prin BCR Fond de Pensii Administrat Privat, administrat de BCR Administrare Fond de Pensii SA, companie din grupul BCR. Compania are un capital social de 50 milioane lei si a fost infiintata in iunie 2007.

Cu un capital social initial este de 50.000.000 RON, compania are ca obiectiv sa de vina liderul de piata al pensiilor private de pe pilonul II, dorind sa obtina o cota de 30%, inainte de startul campaniei.

Omniasig, doar locul 10

Omniasig, doar locul 10Locul zece este ocupat de Omniasig Fond de Pensii cu 11.145 semnaturi.

Omniasig Pensii Private tinteste 10% din piata pensiilor obligatorii si doreste sa atraga 350.000 de clienti pentru pilonul II, respectiv 20.000 - 30.000 pentru fondul de pensii facultative (pilonul III) in primul an de activitate.

Omniasig Pensii Private mizeaza pe un volum al activelor de aproximativ 2,5 milioane euro in 2008, dupa un an de colectare pe segmentul pensiilor private obligatorii (pilonul II).

Omniasig Pensii Private are ca actionar majoritar TBI Holding, care detine 90% din capital, iar restul de 10% este detinut de catre Omniasig.

TBI Holding este o societate de investitii financiare care activeaza pe piata pensiilor, asigurarilor, administrarii activelor, leasing-ului si creditelor. Compania este prezenta in mai multe tari din regiune, printre care Bulgaria, Croatia, Georgia, Romania, Rusia, Slovacia si Ucraina.