Directorii care vor conduce piata pensiilor private

Directorii care vor conduce piata pensiilor privateRitmul de colectare a semnaturilor s-a mai temperat in perioada sarbatorilor, conform estimarilor celor mai multi jucatori din piata, ultimul avant fiind asteptat catre sfarsitul perioadei de aderare, respectiv 17 ianuarie 2008.

Strategiile de investitii ale fondurilor de pensii private au la baza calculatii si modele matematice si financiare ce dimensioneaza randamentul, diversificarea, acoperirea la risc, durata de viata a instrumentelor financiare, balansand portofoliile de instrumente financiare in concordanta cu prevederile legale si politicile investitionale aprobate.

Un director de investitii este, in opinia lui Ioan Vreme, directorul general al Generali Fond de Pensii, cel mai important din perspectiva rezultatelor financiare. Insa aceasta persoana nu e singura, munca este una de echipa cu elemente de control intern si de decizie la nivelul intregului management. Activitatea trebuie privita in ansamblu, un efort colectiv, o persoana sau o directie din cadrul institutiei fiind doar o piesa (mai mult sau mai putin importanta) in angrenajul ce reprezinta institutia si performatele acesteia.

Cine sunt insa oamenii care devin de pe 18 ianuarie cei mai importanti in industria pensiilor private? Dupa ce anul trecut i-a prezentat pe sefii pensiilor private, Wall-Street va prezinta astazi strategii investitiilor din cadrul celor mai importante companii din piata.

Contactati de Wall-Street, reprezentantii celorlalte companii nu au putut da informatii despre cei care vor decide strategia de investitii a celor peste 3,2 milioane de romani. Motivele au fost foarte variate, unul dintre cele mai intalnite fiind acela ca inca nu s-a stabilit persoana care sa se ocupe de strategia de investitii.

Strategul de la Allianz Tiriac

Strategul de la Allianz TiriacDorin Boboc este directorul de investitii al companiei Allianz Tiriac Pensii Private, al doilea jucator din piata dupa numarul de adeziuni.

Boboc isi aminteste ca a primit propunerea de a se alatura Allianz ca director de investitii in cadrul companiei de pensii private in a doua jumatate a anului 2006. “Propunerea a survenit dupa o perioada de peste doi ani in care am lucrat in cadrul Raiffeisen Capital & Investment ca analist si respectiv analist senior pe piata de capital, in care am avut posibilitatea de a pune in practica intr-o piata extrem de interesanta si plina de provocari, cunostintele dobandite in cadrul programului de MBA Romano-Canadian, specializarea finante (absolvit Summa Cum Laudae)”, ne-a spus Boboc.

Acesta a considerat ca este o oportunitate deosebita din punct de vedere al dezvoltarii profesionale, avand astfel ocazia sa-si extinda experienta dobandita ca expert in investitii pe piata de capital si la nivel managerial, fiind implicat direct, pe partea de decizie.

Ce inseamna pentru Dorin Boboc pariul pensiilor private?
In primul rand, o oportunitate, aceea de a participa la constructia de la zero a unui business si de ce nu, a unei piete cu perspective remacabile, un sistem care s-a dovedit de succes in toate tarile care au implementat reforma sistemului de pensii, si unde s-au acumulat, in cativa ani, in beneficiul participantilor, active de zeci de miliarde de euro, dupa cum a declarat pentru Wall-Street.

Dorin Boboc crede ca, pentru un director de investitii, este foarte important sa aiba o baza teoretica solida in domeniul financiar (nu doar managerial) care sa fie completata de o experienta semnificativa in piata de capital in care activeaza.

“Acest lucru este cu atat mai important pe o piata emergenta, cum este cea din Romania, avand in vedere ca informatiile sunt mai putine si uneori de calitate mai slaba. In acest punct intervine, de altfel, un alt element pe care un director de investitii trebuie sa-l aiba in vedere, si anume o retea solida de experti in piata, oameni pe a caror opinie sa se poata baza in momentul in care ia o decizie, in plus fata de propria experienta”, a adaugat Dorin Boboc.

Voicu, un expert al pietelor de capital

Voicu, un expert al pietelor de capitalEugen Voicu este unul din cei mai cunoscuti oameni de pe piata de capital din Romania, fondator si CEO al Societatii de Administrare a Investitiilor Certinvest, preluata recent de Aviva Romania.

De fapt, acesta fost si contextul in care Voicu a ajuns director de investitii la Aviva Pensii.

“In cazul meu, nu a fost vorba propriu zis de o propunere pentru ca eu mi-am dorit sa activez in aceasta industrie si am avut mai multe variante dintre care am ales sa lucrez cu Aviva”, ne-a declarat Voicu.

Certinvest a fost o companie implicata in lansarea acestei activitati in Romania din anul 2004, adauga Voicu.

In opinia sa, pensiile private sunt intr-adevar cea mai importanta activitate din segmentul fondurilor de investitii, avand in vedere responsabilitatea sociala foarte mare. “Consider ca va fi un pas mare inainte si avand in vedere spiritul meu antreprenorial va fi o oportunitate de manifestare cu totul speciala a acestui lucru”, spune Voicu.

Pentru Eugen Voicu, un bun director de investitii conteaza cel mai mult experienta in investitii, cunoasterea foarte buna a pietelor si instrumentelor folosite. De aici rezulta si atitudinea fata de riscuri si abilitatea de a face performanta in conditii de prudentialitate. “De asemenea, trebuie sa fie o persoana cu viziune pe termen lung”, puncteaza Voicu.

Eugen Voicu (50 ani) este absolvent al Facultatii de Stiinte Economice al Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, este casatorit si are 3 copii.

De la analist-sef al unei banci, la director de investitii

De la analist-sef al unei banci, la director de investitiiRadu Craciun a renuntat in toamna anului trecut la functia de analist-sef al bancii ABN Amro, alegand sa fie director de investitii la Interamerican.

“Discutiile le am inceput in vara anului trecut, dar propunerea finala a venit in toamna”, isi aminteste Radu Craciun.

Pentru Radu Craciun, pariul pensiilor private inseamna, intr-o mare masura, prilejul de a pune la lucru intreaga experienta dobandita pe pietele fianciare in ultimii 10 ani.

“Este perioada in cand am activat in calitate de analist atat pe piata de capital cat si pe piata valutara sau monetara monitorizand indeaproape evolutiile macroeconomice. Pe langa aceasta am fost si membru al retelei globale de analisti ai ABN AMRO calitate in care am furnizat analize si comentarii nu doar despre Romania cat si despre tari precum Bulgaria sau Kazakhstan situatie care mi-a oferit expunere la actorii pietelor financiare internationale”, enunta Craciun.

Radu Craciun crede ca un director de investitii ideal ar trebui sa fie o persoana cu o experienta cat mai diversificata pe pietele financiare, fie in calitate de manager de active al unui fond, fie cineva care a ocupat o pozitie de conducere in trezoreria unei banci sau cineva care in calitate de analist senior sa fi avut expunere la toate pietele financiare.

“As spune ca experienta, intelegerea pietelor, reputatia si contactele in piata sunt active importante ale unui director de investitii care se vor rasfrange pozitiv si asupra performantei fondului”, explica Craciun.

In final, un ingredient suplimentar care nu ar trebui sa lipseasca, in viziunea lui Craciun, este increderea in sine.

Radu Craciun a absolvit Executive MBA , University of Washington & Academia de Studii Economice Bucuresti, Master of Science in Organisational Development, University of Hertfordshire, UK, 1993 si Institutul Politehnic Bucuresti – Facultatea de Aeronave, 1986.