Tranzactia Asiban-Groupama O poveste de trei ani

Dupa esecul preluarii Asirom, cei de la Groupama mai aveau trei posibilitati concrete de penetrare a pietei de asigurari: prin preluarea BT Asigurari, a BCR Asigurari sau a Asiban. In ultimii doi ani, Groupama a evaluat diverse oportunitati, in cele din urma ajungand sa cumpere, in octombrie anul trecut, compania BT Asigurari pentru 100 milioane de euro.

Imediat dupa preluarea BT Asigurari, Jean-Francois Lemoux, international general manager Groupama, declara, pentru Wall-Street, ca intentioneaza sa o propulseze in urmatorii trei-cinci ani in primele cinci companii de pe piata romaneasca de profil.

Francezul Lemoux (foto), in varsta de 59 de ani si cu o experienta de 36 de ani in asigurari, nu a precizat insa daca obiectivul va fi atins prin dezvoltare organica sau prin intermediul unei alte tranzactii. “Am incercat sa cumparam si alte companii, dar fie concurenta a fost foarte mare ca in cazul Asirom, fie firmele vizate erau deja sub controlul unor mari grupuri internationale”, a adaugat oficialul.

Dupa patru luni de negocieri cu BT Asigurari, Jean-Francois Lemoux nu avea in minte doar strategia de dezvoltare a companiei preluate, ci si un nume, care, cateva luni mai tarziu, adica zilele acestea, sa tina prima pagina a celor mai importante de publicatii de business: Asiban.

Asiban, al treilea asigurator de pe piata romaneasca, a ajuns pe buzele multor grupuri financiare importante, ca AXA (Franta), Eureko (Olanda), Fondiaria (Italia), Aegon (Olanda), sau Generali (Italia), insa marii castigatori au fost francezii de la Groupama, care au platit celor patru actionari ai Asiban 350 milioane de euro. Fiecare dintre cei patru actionari, BRD-Groupe Societe Generale, CEC, Banca Transilvania si BCR detinea o participatie de 25% din actiuni.

Wall-Street va prezinta istoria cele mai mari tranzactii din piata romanesca de asigurari, potrivit principalilor actori: consultantii financiari si cei juridici, dar si reprezenantii celor patru actionari ai Asiban.

Raiffeisen Investment: Groupama, cel mai lung mandat de M&A din Romania

Raiffeisen Investment: Groupama, cel mai lung mandat de M&A din RomaniaAchizitia Asiban de catre grupul francez Groupama este cea mai spectaculoasa tranzactie realizata in istoria pietei asigurarilor din Romania, iar consultantul francezilor, Raiffeisen Investment, a avut un rol decisiv in realizarea dealului.

Istoria mandatului Groupama pentru achizitia Asiban acordat bancii de investitii Raiffeisen Investment a inceput acum trei ani, imediat dupa numirea Ioanei Filipescu in functia de managing director al bancii de investitii. “Cred ca este cel mai lung mandat de M&A de pe piata locala. Ne-am cunoscut in urma incercarilor francezilor de a cumpara Asirom, dupa care am analizat piata romaneasca si le-am propus cea mai buna oferta: Asiban”, a declarat, pentru Wall-Street, Ioana Filipescu (foto).

De ce a durat atat de mult mandatul Groupama pentru achizitia Asiban? In primul rand, in 2005, primul an de reprezentare Groupama de catre Raiffeisen Investment, a fost caracterizat prin incertitudinea privatizarii pentru BCR, unul din actionarii Asiban. In 2006, CEC urma sa se privatizeze, contextul fiind foarte greu, practic imposibil pentru o vanzare a Asiban, isi aminteste Ioana Filipescu.

Chiar daca reprezentantii vanzatorului spun ca dificultatea acestei tranzactii a constat in gasirea acelor metode prin care interesele, de multe ori in mod obiectiv divergente, ale celor 4 vanzatori sa fie armonizate, Ioana Filipescu spune ca, in acest caz, pentru cumparator a fost mai simplu. “Noi nu ne-am plans si nu am invocat complexitatea tranzactiei. In cazul acesta, pentru noi a fost mai simplu, chiar daca au fost patru actionari si vanzatorul este acela care impune regulile jocului”, spune Ioana Filipescu.

Ioana Filipescu a condus o echipa formata din care au mai facut parte Matei Filipidescu, Adrian Rosoaga, Florenta Birhala si Iulia Bratu.

Rothschild: Pretul, singurul criteriu pe care l-am urmarit

Rothschild: Pretul, singurul criteriu pe care l-am urmaritIn iulie 2007, cunoscuta banca de investitii europeana Rothschild, consultantul Erste Bank in procesul de achizitie a BCR, a fost aleasa sa se ocupe de vanzarea companiei de asigurari Asiban.

Banca de investitii este prezenta pe piata romaneasca a serviciilor de consultanta din 1998, iar din 2000 are un senior country advisor, pe Florin Olteanu, insa Arielle Malard, managing director la Rotschild, biroul din Paris, s-a implicat in mod direct in aceasta tranzactie.

“Pretul a fost singurul criteriu pe care l-am urmarit, in calitate de reprezentant al vanzatorilor. Am obtinut cel mai bun pret deoarece am folosit contractul de SPA (Share Purchase Agreement – n.red. ) ca mecanism al tranzactiei”, ne-a declarat baroneasa Arielle Malard, managing director la Rotschild.

Arielle Malard crede ca ar fi fost mult mai simpla tranzactia daca Asiban ar fi avut un actionar majoritar si nu patru cu cote egale de participatie. De asemenea, Malard considera ca acesta a fost cel mai bun moment pentru un exit din Asiban intrucat concurenta este foarte puternica pe piata locala. In acest context, Asiban, neavand un companie specializata in asigurari, ar fi avut numai de pierdut.

“In prima faza de negocieri, mai multe fonduri de investitii au fost interesate de Asiban, insa in finala au ramas doar investitori strategici”, ne-a mai spus Arielle Malard.

De cumpararea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).

Rothschild a reprezentat si Erste in privatizarea BCR. Mai mult, banca de investitii a avut si mandatul de consultant al Bancii Tiriac in fuziunea cu HVB Bank, intermediind si preluarea Arctic si a producatorului de medicamente Terapia.

Tuca Zbarcea & Asociatii: Au existat nu mai putin de cinci parti implicate

Tuca Zbarcea & Asociatii: Au existat nu mai putin de cinci parti implicateNicio tranzactie nu poate fi incheiata fara avocati, iar rolul acestora este decisiv pentru inchiderea unui 'deal'. Cele patru banci, care detin fiecare 25% din Asiban, au fost consiliate in procesul de vanzare de casa de avocatura Tuca Zbarcea & Asociatii, in timp ce consultantii juridici ai Groupama au fost avocatii de la Gide Loyrette Nouel.

Echipa de avocati de la Tuca Zbarcea & Asociatii care a fost implicata in acest proiect a fost formata din 15 avocati, iar in faza finala – un numar de 5 avocati: Florentin Tuca (foto), Sorin Vladescu, Ciprian Dragomir, Cristian Radu si cu Sebastian Radocea, managing associate la Tuca Zbarcea & Asociatii.

“Daca in mod normal ne-am astepta ca o tranzactie sa aiba doua parti – vanzator si comparator, de data aceasta au existat nu mai putin de cinci parti! Dificultatea a constat, in fapt, in gasirea acelor metode prin care interesele - de multe ori in mod obiectiv divergente – ale celor patru vanzatori sa fie armonizate”, a declarat, pentru Wall-Street, Sebastian Radocea, managing associate la Tuca Zbarcea & Asociatii.

Negocierea tranzactiei din partea vanzatorilor s-a concentrat pe anumite puncte cheie, pe care acestia le-au considerat vitale pentru finalizarea cu succes a deal-ului cu ofertantul selectat. Aceste puncte cheie au fost, potrivit lui Radocea, mentinerea raspunderii disjuncte a vanzatorilor in contractul de vanzare a actiunilor, mentinerea altor limitari ale raspunderii vanzatorilor (ca de exemplu, in functie de cuantumul pretentiilor pe care le-ar putea formula cumparatorul in baza contractului de vanzare-cumparare), inexistenta unui mecanism de ajustare a pretului post-closing, inexistenta unor anumite garantii contractuale din partea vanzatorilor.

Biroul din Bucuresti al Tuca Zbarcea & Asociatii a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 14,1 milioane de euro, din care totalul incasarilor s-a ridicat la 12,1 milioane de euro.

Pentru 2008 casa de avocatura estimeaza o cifra de afaceri de 17 milioane de euro si incasari efective de cel putin 15 milioane de euro.

BRD: Fiecare cu meseria sa. Noi facem banking

BRD: Fiecare cu meseria sa. Noi facem banking“Romanii au o vorba: lucrul bun se face in noua luni, atat cat a durat si procesul de due-dilligence in tranzactia Asiban”, spunea ieri presedintele firmei, Dumitru Ceraceanu. Nu se stie daca Ceraceanu va administra si in urmatoarele luni operatiunile 'copilului' Asiban, insa faptul ca firma de asigurari a avut patru 'parinti' si-a apus amprenta asupra evolutiei tranzactiei.

BRD a fost actionarul Asiban care a avut initiativa in procesul de vanzare a companiei, plan la care au aderat, ulterior, ceilalti trei actionari. In vara lui 2007, bancherii de la BRD spuneau ca intentioneaza sa vanda pachetul de 25% din actiunile pe care le detine la compania Asiban deoarece in actionariatul societatii trebuie sa intervina o firma din domeniu.

Presedintele-director general al BRD SocGen, Patrick Gelin, a explicat ieri ca afacerea de asigurari este diferita de afacerea bancara, iar BRD prefera sa se concentreze pe activitatea de baza. “Fiecare cu meseria sa, iar noi stim sa facem banking”, argumenteaza Gelin. De fapt, alta a fost problema principala care i-a determinat pe cei patru actionari sa iasa din afacerea Asiban: lipsa unui actionar majoritar care sa dea tonul in ceea priveste strategia de dezvoltare a companiei. “Nu este foarte comod sa controlezi o companie alaturi de alti actionari cu cote egale care au interese divergente”, spune Patrick Gelin.

Potrivit reprezentantilor BRD, banii obtinuti in urma tranzactiei ar putea intra in activele bancii, ar putea fi investiti in extinderea retelei sau alocati in vederea creditarii firmelor sau populatiei.

Banca Transilvania: A fost un deal perfect

Banca Transilvania: A fost un deal perfectDin careul cu bancheri asezati ieri in fata presei, Manfred Wiemmer, Patrick Gelin, Ghetea si Horia Ciorcila, cel din urma a fost cel mai tacut in fata intrebarilor presei. Horia Ciorcila, unul din cei mai bogati bancheri romani, conduce cea mai mare banca privata cu capital romanesc, Banca Transilvania, actorul principal in doua dintre cele mai mari exit-uri de pe de asigurari din Romania.

“A fost un deal perfect. Am primit cel mai bun pret care i-a multumit pe toti cei patru actionari. De astazi, ne vom concentra exclusiv pe cresterea organica a Bancii Transilvania”, a spus Ciorcila.

De fapt, Banca Transilvania a fost cel de-al treilea actionar, dupa CEC si BRD, care a scos la vanzare participatiile detinute la Asiban, pentru care asteapta initial oferte de la ceilalti actionari.

"Motivele care au determinat aceasta intentie depind de strategia bancii de concentrare pe serviciile bancare si de asigurare a premiselor necesare pentru gasirea unui partener strategic pentru Asiban", mentionau in toamna reprezentantii bancii.

CEC: Am vrut sa cumparam tot Asiban-ul

CEC: Am vrut sa cumparam tot Asiban-ulCEC se aratase initial interesat sa preia compania de asigurari, potrivit unei declaratii din 30 iulie a presedintelui bancii, Radu Gratian Ghetea, insa a renuntat la idee, deoarece institutia financiara nu poate sa plaseze mai mult de 20% din fondurile proprii intr-o societate comerciala la care detine actiuni.

"Am facut o analiza si am constatat ca CEC are alte obiective si alte directii de dezvoltare, astfel ca afacerea de asigurari nu era cea mai buna idee si pentru ca CEC nu avea expertiza necesara pe acest segment", a spus Ghetea.

"In plus, pentru a prelua Asiban, CEC ar fi trebuit sa plateasca aproximativ jumatate din fondurile de care dispune si, in aceste conditii, activitatea de creditare a bancii nu s-ar mai fi putut desfasura corespunzator", a adaugat el.
Ghetea a spus ca fondurile CEC se ridica in acest moment la 450-500 milioane euro si a precizat ca pachetul de 25% din actiunile Asiban nu reprezinta in evidenta bancii un sfert din banii platiti de Groupama.

BCR: Vanzarea pachetului Asiban, o miscare naturala

BCR: Vanzarea pachetului Asiban, o miscare naturalaNicolae Danila, presedintele executiv de atunci al BCR, a fost primul oficial al institutiei de credit care a spus ca Erste intentioneaza sa vanda participatia de 25% la compania de asigurari Asiban.

"BCR tinde sa se concentreze pe activitatea de baza si, din acest motiv, vanzarea pachetului Asiban a fost o miscare naturala", a explicat ieri presedintele BCR, Manfred Wimmer.

In fapt, grupul financiar austriac Erste a continuat prin acest exit strategia de a vinde afacerile de asigurari, inclusiv cele de pe piata romaneasca. Erste a vandut recent actiunile tuturor companiilor de asigurari de viata si ale companiei de asigurari non-viata apartinand BCR in Romania, precum si acordurile de distributie pe tari, incheiat pe 15 ani intre bancile locale si companiile de asigurari locale































Ce urmeaza pentru opratiunile Groupama din Romania?

Ce urmeaza pentru opratiunile Groupama din Romania?In primul rand, Groupama va modifica denumirea companiilor Asiban si BT Asigurari, pentru a marca apartenenta la grupul francez, potrivit directorului general al Groupama, Jean-Francois Lemoux.

"Aceasta este politica grupului. In viitor, luam in calcul fuziunea celor doi asiguratori romani, dar inca nu s-a luat nicio decizie in acest", a afirmat Lemoux.

Acesta a explicat ca in contractul de vanzare sunt prevazute clauze privind mentinerea colaborarii intre Asiban si doi dintre fostii actionari, BRD si CEC, pe o anumita perioada de timp.

Potrivit lui Lemoux, Groupama va reduce ponderea segmentului auto in portofoliul companiilor Asiban si BT Asigurari.

De asemenea, Groupama nu este interesata sa preia compania Unita, scoasa recent la vanzare, a mai spus Jean-Francois Lemoux.

Unita, controlata de Vienna Insurance Group prin intermediul subsidiarei Omniasig, a fost scoasa la vanzare dupa preluarea afacerilor de asigurari ale BCR.

Groupama se gandeste sa-si dirijeze afacerile din Romania in mod unitar, insa forma nu a fost inca stabilita si nici daca firmele controlate de asiguratorul francez vor fuziona, a mentionat Lemoux.

Groupama a preluat in ultimele luni trei jucatori din Romania - BT Asigurari, Asiban si OTP Garancia - si a ajuns sa controleze circa 12% din piata romaneasca a asigurarilor.

Cea mai mare tranzactie din asigurari, pas cu pas

Cea mai mare tranzactie din asigurari, pas cu pas• 2005 - francezii de la Groupama mandatau banca de investitii Raiffeisen Investment Romania pentru a cumpara Asiban;

• Raiffeisen Investment analizeaza piata si gaseste Asiban ca fiind solutia optima pentru Groupama;

• bancherii de la BRD spun ca vor sa vanda pachetul de 25% din actiunile pe care le detine la compania Asiban;

• CEC vrea sa isi vanda detinerea de 25% din Asiban;

• Banca Transilvania este al treilea actionar al firmei de asigurari Asiban care a anuntat oficial intentia de a-si vinde participatia;

• Nicolae Danila spune ca Erste intentioneaza sa vanda participatia de 25% la compania de asigurari Asiban;

• banca de investitii Rothschild a fost aleasa sa se ocupe de vanzarea Asiban

• procesul de vanzare a Asiban a intrat in faza de marketing: investitorii isi pot exprima interesul pentru achizitionarea Asiban, urmand sa primeasca un memorandum de informare, in baza caruia vor pregati ofertele initiale de cumparare, au informat actionarii companiei de asigurari;

• compania de asigurari Groupama, din Franta, a castigat licitatia pentru preluarea Asiban si a intrat in negocieri exclusive pentru finalizarea procesului de vanzare;

• de cumpararea Asiban mai erau interesate Generali, Axa, Uniqa (Austria), Eureko, Aegon (ambele din Olanda), Fondiaria (Italia) si Munich Re (Germania).