Emma Popa-Radu: Am inceput sa lucrez in private equity dintr-o intamplare

Emma Popa-Radu: Am inceput sa lucrez in private equity dintr-o intamplareManagerii fondurilor de private equity si ai bancilor de investitii trebuie sa gaseasca afaceri de vanzare, iar aceastra industrie exercita o presiune intensa care le-ar indeparta pe femei.

De ce sunt atat de putine femei in peisajul de M&A autohton? Wall-Street a discutat cu trei din cele mai influente doamne din zona fuziunilor si achizitiilor din Romania, nu foarte cunoscute publicului larg.

Emma Popa-Radu (foto), in varsta de 34 de ani, conduce biroul local al fondului american de investitii Advent International, locul 13 in topul celor mai mari fonduri de private equity.

“Am inceput sa lucrez in private equity dintr-o intamplare. Eram studenta la Relatii Economice Internationale si activam in cadrul unei organizatii studentesti de profil, AIESEC. La una din conferintele organizate de noi a venit fostul Reprezentant Adjunct al BERD in Romania, Mike Hicks, alumni AIESEC, care la terminarea conferintei mi-a propus sa lucrez cu el la divizia de intermediere tranzactii tip private equity pe care tocmai o infiintase”, isi aminteste Emma Popa-Radu.

Jumatate de an mai tarziu i s-a propus sa infiinteze compania de private equity a Creditanstalt in Romania, unde a inceput sa lucreze impreuna cu Advent International (care tocmai incheiase prima investitie in Romania in fabrica de bere Ciuc) pe diverse proiecte internationale.

Un an mai tarziu, in 1998, deschidea impreuna cu Gelu Tudose biroul Advent din Romania, care a investit cu succes in MobiFon/Connex, Euromedia, Terapia, Dufa Deutek, Ceramica Iasi si Labormed.

“Desi am inceput sa lucrez in acest domeniu dintr-o intamplare, am ramas pentru ca mi se potriveste, imi place foarte mult sa lucrez cu oamenii (echipa de management, board, angajati, consultanti, banci, cumparatori si vanzatori) si cifre, sa dezvoltam impreuna si sa implementam strategii de succes, sa le corectam pe cele cu mai putin succes si construim/dezvoltam lideri de piata”, spune Emma Popa-Radu, una din putinele femei care conduce o companie de investitii in Romania.

In ultimii trei ani, Advent a investit in opt companii din cinci tari central-europene. Printre aceste companii se numara dufa DEUTEK, cel mai mare producator de vopsele decorative din Romania, LaborMed Pharma, producator si distribuitor de medicamente generice si Ceramica Iasi, producator de top din industria blocurilor ceramice si tiglei.

Emma Popa-Radu se asteapta pentru acest an sa apara tranzactii in diverse sectoare printre care si cel al materialelor de constructii.

Ioana Filipescu: Investment banking-ul m-a ales pe mine, si nu invers

Ioana Filipescu: Investment banking-ul m-a ales pe mine, si nu inversDe profesie inginer si absolventa in cadrul ENA (L'Ecole Nationale d'Administration din Paris), probabil cea mai buna scoala de stiinte politice din lume, Ioana Filipescu (foto) este astazi unul dintre cei mai apreciati specialisti in investment banking de pe piata locala.

Acum este Managing Director la Raiffeisen Investment (RIR), divizia de investment banking a grupului financiar austriac Raiffeisen. Inainte de a ocupa aceasta pozitie, Ioana Filipescu a lucrat timp de patru ani la filiala locala a KPMG, firma de audit si consultanta situata in topul "Big Four", al primilor patru jucatori la nivel mondial din industria de audit.

"Ar fi pretentios sa sustin ca am visat si am ales profesia de investment banker. Eu am inceput facultatea inainte de 1989, ceea ce a implicat existenta unor optiuni mult mai limitat. Intr-un fel, investment banking-ul m-a ales pe mine, si nu invers. Am avut norocul sa incep sa lucrez intr-un mediu foarte bun, sa fac un fel de hibrid intre investment si development banking la EBRD, la inceputul carierei mele. Ulterior pasii au fost firesti", ne-a spus Ioana Filipescu, care insista pe faptul ca nu a aspirat sa ajunga presedinte de banca de investitii, fie ea si locala, acesta fiind un vis prea indraznet.

Ioana Filipescu conduce Raiffeisen Investment Romania din 2004. Atunci, Ioana Filipescu vene dupa o perioada de patru ani de colaborare cu KPMG, conducand departamentul de corporate finance a carei arie de activitate se suprapunea oarecum cu domeniul investment-bankingului, in particular, consiliere de M&A.

In acest context, Filipescu s-a hotarat sa treaca la jobul de investment banker, adica sa ofere servicii mai largi si mai complete, in cadrul unei banci de investitii spre deosebire de a face lucruri comparabile in cadrul unei firme de consultanta, un Big Four, unde core-businessul consta mai degraba in servicii de audit.

In prezent, o treime din echipa Raiffeisen Investment Romania la nivel local sunt femei, dar Filipescu admite ca nu a stat la fel de “bine” in toate timpurile.

"Esentiala este complementaritatea membrilor unei echipe. In cadrul intregii banci de investitii (RIAG) proportia femeilor este chiar mai mare, dar in mod frapant, la nivel de sefi de echipe de tara, jumatate suntem femei", spune Ioana Filipescu.

Ruxandra Pana: Private equity-ul se potriveste mai bine femeilor in unele situatii

Ruxandra Pana: Private equity-ul se potriveste mai bine femeilor in unele situatiiRuxandra Pana (foto) conduce operatiunile de pe piata romaneasca ale Mezzanine Management, companie care acorda finantare de tip mezanin, care combina imprumuturile si participarile la capitalul social.

Directorul de investitii de la Mezzanine Management care a activat chiar in cadrul diviziei de investitii a austriecilor de la Raiffeisen. Cei de la Mezzanine Management au ales sa deschida anul trecut un birou in Romania in contextul in care activitatea de fuziune si achizitii s-a dezvoltat in ultimii ani.

Ruxandra Pana s-a decis sa aleaga o cariera in zona de private equity/investment banking in urma cu opt ani, cand s-a alaturat departamentului de contabilitate al unei firme de investment banking.

Am fost fascinata de noua abordare pe care am intalnit-o in aceasta industrie si am incercat sa ma implic direct in proiecte de consultanta. Pot spune ca sansa a fost de partea mea”, isi aminteste astazi Ruxandra Pana.

Firma in care lucra a castigat mandatul de consultant al Fondului Proprietatii de Stat (la vremea aceea) in procesul de privatizare a 10 companii si s-a simtit nevoia de a orienta resursele existente in firma catre acest proiect important.

La nici trei luni de la angajarea mea in firma respectiva, am inceput sa lucrez intr-un mare proiect de privatizare. Iar lucrurile au evoluat firesc”, adauga Pana.

Directorul de investitii al Mezzanine Management este de parere ca industria de private equity se potriveste mai bine femeilor in unele situatii intrucat acestea stabilesc relatii altfel decat barbatii.

"Abordarea lor este mult mai diplomata, analizele lor sunt mult mai pertinente si se acorda o atentie deosebita detaliilor. Iar aceste mici <<amanunte>> ajuta si am asistat in ultima vreme pe piata romaneasca la o serie de tranzactii de succes conduse de femei, atat in capacitatea lor de Directori in cadrul unor firme de private-equity, cat si in calitate de consultant”, explica Ruxandra Pana.

Femeile, o minoritate in M&A

Femeile, o minoritate in M&AUn studiu recent intocmit de revista Real Deals releva ca doar 10% din 2665 de manageri din private equity si investment banking sunt femei. Care ar fi principalele explicatii ale acestui fenomen?

Emma Popa Radu isi explica aceste cifre prin faptul ca private equity-ul este o industrie “de rezistenta”, cu putina flexibilitate, ritmuri foarte intense si program de calatorii extins.

“Nu stiu daca procentajul mic se datoreaza numarului redus de femei care incep sa lucreze in industrie, sau numarului de femei care raman pe termen lung”, spune sefa Advent Romania.

In schimb, Ruxandra Pana nu crede ca astfel de cifre sunt relevante, acest procent fiind mai mare decat in urma cu cinci ani si mai mic decat peste alti cinci ani.

“Important este ca numarul femeilor in pozitii de management este in crestere, increderea care li se acorda este din ce in ce mai mare, iar o doamna la carma unui gigant financiar precum Morgan Stanley nu poate constitui decat o recunoastere a capacitatii pe care femeile o au de a fata fata cu succes provocarilor pe care le presupune o pozitie de top management”, explica Ruxandra Pana.

Ioana Filipescu isi aminteste momentul in care a constientizat aceasta discrepanta: obisnuia sa participe, in cadrul job-ului anterior (KPMG) la un fel de reuniuni anuale de corporate finance.

“Prima a avut loc la scurt timp de la angajarea mea, probabil prin anul 2000 – 2001, era vorba de intalniri ale intregii regiuni Europa, Middle East, Asia la un anumit nivel de senioritat management. Proportia era de aproximativ 10 femei la 270-300 de persoane! Unele femei pe care le vedeam erau de fapt in echipa de organizatori si acest lucru m-a frapat", povesteste Filipescu. De altfel, sefa de astazi a Raiffeisen Investment Romania a si fost direct intrebata de catre un participant cum se simtea in acea ipostaza.

Filipescu crede ca, pe langa celelalte ingrediente, o pozitie de management presupune experienta, deci vechime. Ori femeile au in general de ales intre cariera si familie, copii in special.

"Nu este o gandire sexista, dar consultanta financiara presupune o mare flexibilitate la intensitatea proiectelor in a caror executie esti angrenat. Atata flexibilitate incat tot restul trece undeva pe un plan secund. Desigur, intensitatea acestor proiecte este variabila in timp, deci cele doua valente «personal-profesional» pot coexista, numai ca nu este usor, in opinia Ioanei Filpescu.

"Pe de alta parte, cine nu este pregatit sa dea toata concentrarea (femeie sau barbat) nu poate practica cu succes aceste tipuri de meserii", adauga aceasta.

PE+IB=presiune intensa care le-ar indeparta pe femei

PE+IB=presiune intensa care le-ar indeparta pe femeiUnii specialisti din M&A spun ca aceasta zona exercita o presiune intensa care le-ar indeparta pe femei.

Emma Popa Radu si Ruxandra Pana sunt de acord cu aceasta logica, insa Ioana Filpescu o contrazice.

“Sunt presiuni care tin de natura industriei (si nu tintite catre femei) care fac dificila sustinerea unei vieti personale/de familie echilibrata”, explica Emma Popa Radu.

Totusi, tine de fiecare firma in parte sa creeze un anumit grad de flexibilitate, dat fiind ca programul de lucru este aproape „all the time“ nu „full time“, si de abilitatile personale de time management si delegare sau lucru in echipa.

Femeile sunt in general capabile sa mute muntii din loc si sunt foarte rezistente, stiu sa prioritizeze si sa conduca (un proiect, o familie, o echipa sau o afacere). La un moment dat prioritatile se pot schimba – catre management de alte afaceri sau familie”, crede Emma Popa Radu.

De asemenea, Ruxandra Pana confirma ca exista intr-adevar o presiune in industriile de private equity si investment banking, insa totul tine de exercitiu.

Nu vad de ce o femeie nu s-ar descurca intr-o situatie tensionata tot atat de bine ca un barbat. Este adevarat ca e nevoie de o pregatire speciala, de multa ambitie si implicare, dar lucrurile devin mult mai simple atunci cand esti foarte bine pregatita si stii foarte bine care iti sunt obiectivele”, spune directorul de investitii de la Mezzanine Management.

In schimb, Ioana Filipescu nu subscrie la aceste opinii. "Sigur, cred ca exista profesii mai feminine sau mai masculine. Din ultima categorie, pe langa investment banking si private equity v-as putea cita o gramada, despre care nu se vorbeste atat de mult ca ar fi ne-feminine. In fapt, cine spune ca, daca decid ca vor sa faca asta, femeile iau presiunea mai putin bine decat barbatii?", se intreaba Ioana Filipescu, care spune care are multe prietene de profesie avocat sau medic (anestezistelor le-ar ridica o statuie!) care petrec la fel de mult timp ca si o finantista in meserii la fel sau chiar mai solicitante.

Ziua in M&A incepe la ora 6 :30 si se termina in jur de 12 :00

Ziua in M&A incepe la ora 6 :30 si se termina in jur de 12 :00O alta teorie este analizata in spatele usilor inchise din industria de M8A : atat private-equity-ul, cat si investment bankingul sunt doua profesii solicitante prin natura lor: calatorii foarte lungi, program de lucru prelungit. Este aceasta caracteristica industriei o bariera pentru femei?

Ioana Filipescu crede in aceasta descrierea a celor doua profesii, ambele fiind meserii solicitante atat ca durata a programului, cat si ca intensitate, dar aceste lucruri in sine nu pot constitui bariere la modul absolut.

"Cunosc suficiente colege de breasla care reusesc sa tina lucrurile intr-un echilibru". Probabil chiar echilibrul este unul dintre atributele succesului in aceste meserii, spune Filipescu.

Cu siguranta insa si rezistenta fizica este un factor important, crede Ioana Filipescu. "Ziua incepe la ora 6:30 si se termina (in afara perioadelor de negocieri) in jur de 12:00, asa incat este timp pentru toate . Pentru a putea impaca valentele personale si cele profesionale managementul timpului este foarte important", ne spune sefa Raiffeisen Investment.

Pe de alta parte, Ruxandra Pana nu crede ca private-equity-ul sau investment banking-ul sunt mai solicitante decat alte profesii si, cu siguranta, nu necesita mai multe deplasari decat o activitate de agent commercial sau responsabil regional, segmente in care femeile reusesc foarte bine.

“Nu spun ca private-equity-ul sau investment banking-ul sunt domenii usoare si la indemana oricui. Dar cred ca este vorba de o alegere pe care o persoana trebuie sa o faca cu privire la directia pe care o alege si la cat de departe isi doreste sa avanseze in cariera. Efortul depus este in mod cert proportional cu pozitia pe scara ierarhica, dar femeile se dovedesc din ce in ce mai ambitioase din acest punct de vedere”, comenteaza Pana.

Pasiunea pentru finante nu este suficienta

Pasiunea pentru finante nu este suficientaDe ce ar recomanda cele trei doamne din M&A aceasta profesie si altor femei pasionate de finante?

In primul rand, Ruxandra Pana, care conduce o echipa in care proportia femeilor in numarul total de angajati este de 50%, crede ca nu exista rutina in acest domeniu.

Exista provocare, exista noi oportunitati si bariere de trecut. Fiecare tranzactie are specificul ei, companiile sunt diferite, oamenii sunt diferiti, iar rezultatele depind de un numar mare de factori. Iar capacitatea de a face ca toti acesti factori sa contribuie la incheierea cu succes a unei tranzactii aduce satisfactii deosebite”, argumenteaza Ruxandra Pana.

Ioana Filipescu crede ca pasiunea pentru finante nu este suficienta pentru a recomanda aceste meserii, acestea necesitand un mix de aptitudini si cunostiinte, cele absolut tehnice reprezentand numai o parte. Foarte importante sunt insa si aptitudinile comerciale si capacitatea organizatorica si manageriala.

"As sfatui pe orice tanar aflat la inceput de drum sa nu-si limiteze optiunile din cauza unor asa-zise bariere de acces, concentrindu-se in alegerea lor pe motivatia finala, stiind ca nu poti excela intr-un domeniu daca acesta nu te pasioneaza. Sigur, pasiunile se pot schimba in timp, la fel si optiunile profesionale. Important este ca atat timp cat faci ceva s-o faci cu placere", spune Ioana Filipescu .

Emma Popa Radu remarca ca private equity-ul este un domeniu foarte interesant, dinamic, creativ, care se potriveste cu abilitatile naturale ale femeilor si care ajuta sa aiba o retea de sprijin buna si intalegatoare in familie si prieteni.

Din echipa Advent Internetional CEE de 15 investment professionals, 5 sunt femei, in pozitii de middle si senior management, una in fiecare birou (Londra, Romania, Polonia, Cehia si Ucraina). Din cei trei Parteneri ai fondului CEE, 2 sunt femei.