Tranzactia anului in M&A s-a derulat in doar trei luni

Tranzactia anului in M&A s-a derulat in doar trei luniTranzactia care evalueaza Capital Partners la cel putin 64 milioane de euro include si o optiune de cumparare ulterioara pentru restul actiunilor in urmatorii cinci ani.

“Negociem de trei-patru luni cu grecii de la Piraeus. Mai multe grupuri financiare au fost interesate de Capital Partners, printre care islandezii de la Straumur (n.red.: cea mai mare banca de investitii din Islanda), un Big Four si un alt grup financiar care nu are prezenta pe piata locala”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal Capital Partners.

In procesul de negociere, cel mai mult a contat faptul ca firma Capital Partners va deveni centrul regional pentru operatiuni de investment banking ale grupului elen. “Vom raspunde de regiunea de Sud-Est privind operatiunile de investment banking si de asset management, zona in care vom administra active de zeci de milioane de euro”, a mai spus Lionachescu, fost bancher si jurnalist de business.

Capital Partners activeaza in zona de corporate finance, fuziuni si achizitii si consultanta pentru tranzactii in real estate.

Tranzactia s-a derulat foarte repede datorita mecanismului care a facilitat o derulare rapida, contractul de SPA (Share Purchase Agreement), dar si dorintei ambelor parti de a inchide deal-ul. “Este o etapa normala pentru noi. Modelul acesta de banca de investitii independenta este discutabil daca nu ai in spate un grup financiar care sa te sustina. De acum, vom avea o capacitate mai mare de finantare a tranzactiilor”, explica Lionachescu.

Obiectivul celor patru parteneri nu a fost, potrivit lui Lionachescu, sa maximizeze pretul, mai ales ca ultimele tuse financiare s-au pus cu cateva ore inaintea semnarii contractului. Pretul a devenit o chestiune secundara din momentul in care actionarii Capital Partners s-au convins ca Piraeus este partenerul potrivit, ca impartaseste viziunea lor asupra dezvoltarii firmei si ca are un angajament pe termen lung in regiune.

Astfel, rapiditatea inchiderii a derivat din dorinta ambelor parti de a face tranzactia, dar ca in orice deal de succes, echipele de suport au avut un rol important: Deloitte si casele de avocatura Pacuraru&Iliescu si RTPR-Allen Overy au consiliat Capital Partners, in timp ce grecii de la Piraeus au fost consultati de Ernst&Young si Potamidis&Partners.

Cea mai importanta tranzactie pentru orice deal-maker

Cea mai importanta tranzactie pentru orice deal-makerIn istoria de patru ani a casei de investitii, tatonari de preluare au tot fost, dar un interes concret a inceput sa se contureze in urma cu doua-trei luni. Practic, pentru cei patru actionari, cea mai grea a fost decizia sa faca acest pas, restul au fost dificultati normale pentru o tranzactie de o asemenea complexitate.

Chiar daca Lionachescu se poate lauda ca prin mainile sale si ale celor trei parteneri ai sai (Vlad Busila, Victor Capitanu, Andrei Diaconescu, de la stanga la dreapta ) au trecut cateva deal-uri importante de tip fuziuni si achizitii, cea mai importanta tranzactie devine, incepand de astazi, vanzarea pachetului majoritar din propria companie. “Fiind vorba de tranzactia noastra, implicarea a fost mai profunda si mai personala. Altfel, am tratat-o in multe momente ca pe un mandat de M&A, avand insa avantajul deciziilor rapide, nefiind mandatari ai cuiva”, explica Lionachescu.

Capital Partners a fost in 2007 consultant pentru vanzarea BT Asigurari catre francezii de la Groupama, a 30% din cel mai mare jucator de pe piata recrutarii online, eJobs , catre fondul american de investitii Tiger pentru 4,2 milioane de euro si, anul acesta, a companiei de consultanta in real-estate Eurisko catre CB Richard Ellis.

De asemenea, casa de investitii a intermediat achizitia cladirii de birouri PGV Tower de catre fondul britanic de investitii European Convergence Property PLL, dar si tranzactia prin care Charlemagne a platit circa 40 de milioane de euro olandezilor de la Cascade, pentru 40% din imobilul de birouri Cascade Euro Tower.

Petitorii Capital Partners: De la Big Four, la islandezii care au cumparat Wood

Petitorii Capital Partners: De la Big Four, la islandezii care au cumparat WoodGrecii de la Piraeus Bank vor fi partenerii de afaceri pentru cei patru bancheri romani de la Capital Partners, insa mai multe grupuri financiare si-au aratat interesul pentru cea mai mare casa de investitii independenta din Romania.

Pe langa greci, cei mai interesati au fost islandezii de la Straumur, cea mai mare banca de investitii din tara ghetarilor. Islandezii nu sunt straini de regiunea noastra, chiar in urma cu un an preluand 50% din actiunile companiei cu sediul la Praga, Wood & Company, cea mai mare firma de investitii si tranzactii cu titluri de valoare din zona centrala si estica a Europei. Totodata, Straumur a negociat posibilitatea unei preluari complete a bancii de investitii Wood, dar nu mai devreme de 2011.

“Islandezii si partenerii lor din Cehia sunt niste bancheri extraordinari. Aici nepotrivirea a rezultat din prezenta lor destul de timida pe piata romaneasca si viteza de reactie”, explica Lionachescu motivele pentru care oferta celor de Straumur a fost refuzata.

Tranzactia Capital Partners – Piraeus Bank confirma inca o data faptul ca se ascute competitia pe piata serviciilor de audit si consultanta fiscala, dominata astazi de The Big Four. Potrivit lui Doru Lionachescu, una dintre companiile de audit cunoscute ca Big Four, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, KPMG si Deloitte, si-au dorit cu insistenta preluarea Capital Partners, ceea ce ne da un indiciu despre strategia celor patru companii pe piata locala: trecerea de la starea de dezvoltare organica la cea de crestere prin achizitii.

“La Big Four a fost o problema de diferenta prea mare de cultura de business: ei ne aratau avantajele sigurantei date de veniturile confortabile din audit, noi cautam un partener cu care sa deschidem permanent noi fronturi de business”, dezvaluie Lionachescu. Apoi, un Big Four nu se putea implica in "asset management" care, pentru cei de la Capital Partners, este fundamental in viitoarea configuratie a firmei.

Pe langa interesul islandezilor si a celor din Big Four, a mai existat o oferta interesanta din partea unui grup financiar, de profilul grecilor de la Piraeus Bank, care insa nu au prezenta locala, adica nu au o banca in Romania. “Cu ceilalti nu s-a avansat pana la oferte concrete, ne-am convins relativ repede si ca ezitau sa faca un "deal" in Romania in actuala conjunctura de piata, si ca nu erau partenerii potriviti”, spune Doru Lionachescu.

Ce inseamna acest deal pentru Capital Partners

Ce inseamna acest deal pentru Capital PartnersOrice deal are in spate o istorie, mai multi actori cheie, dar mai ales poate oferi indicii despre strategia companiilor implicate in tranzactie. Parteneriatul cu grecii de la Piraeus va ridica banca de investitii Capital Partners la un alt nivel, care poate fi descris prin trei directii strategice noi: extindere regionala, crearea unui fond de investitii si accesul la piata de capital.

In esenta, acordul cu Piraeus este foarte complex, nu e o simpla vanzare a unei participatii in firma, avand mai multe dimensiuni. “Are in primul rind o dimensiune regionala: noi vom deveni centrul regional de investment banking al grupului pentru Europa de Sud Est, din Turcia pana in Ucraina”, spune Doru Lionachescu.

Pana acum, grecii de la Piraeus si-au calibrat resursele pentru atacul pietei de retail banking din Romania, astfel incat elenii tocmai au intrat in clasamentul primilor zece jucatori de pe piata dupa active, cu o cota de 4,1% din piata. In urma acestei mutari, grecii vor ataca zona bancilor de investitii din Romania, unde un alt grup bancar, Raiffeisen International, are o prezenta solida prin divizia sa de investment banking, Raiffeisen Investment AG.

Piraeus Bank Romania a contribuit anul trecut cu 3% la profitul net al grupului, iar in primul trimestru al acestui an aceasta contributie a ajuns la 9%.

Pe de alta parte, afacerile din Romania ale Piraeus Bank Romania au adus anul trecut 22% din profitul obtinut din operatiunile internationale ale grupului, pondere care a crescut la 36% in primul trimestru al acestui an.

Piraeus Bank Romania urmareste in continuare cresterea cotei de piata in functie de active pana la 4,5% la sfarsitul acestui an, de la 4% in martie 2008.

Vor crea un fond de private equity

Vor crea un fond de private equityIn al doilea rand, tranzactia anului in zona de M&A are o ampla dimensiune de "asset management" in sensul acordului la care cele doua parti au ajuns de a porni impreuna un fond de investitii de citeva zeci de milioane de euro, dedicat Europei de Sud Est. Acesta nu va fi un “job” nou pentru cei patru parteneri ai Capital Partners. Casa de investitii si-a dezvoltat de anul trecut un departament specializat in „principal investments“, adica de investitii proprii. Mai precis, partenerii companiei isi investesc banii in pachete din diverse companii, avand un comportament de fond de investitii.

Acest domeniu de activitate a decolat spectaculos ajungind deja la sfirsitul anului sa reprezinte una dintre liniile principale de activitate a companiei, coordonata direct de unul dintre parteneri, Victor Capitanu. Este vorba aici de un grup de companii in care cei de la Capital Partners sunt investitori (domeniul financiar-bancar: Rapid Finance si Total Advisor, telecom: New Com Telecomunicatii si dezvoltarea parcarilor auto: Parking Experts) si de un portofoliu imobiliar atractiv, in Romania si in Bulgaria (proiectul rezidential Sunny Dream din Balcic

In al treilea rand, ca parte a acordului cei de la Capital Partners vor prelua si responsabilitati legate de operatiunile grupului Piraeus pe pietele de capital din regiune. Care sunt motivatiile pentru care grecii au ales o companie romaneasca ca centru regional pentru operatiunile pe burse? Poate ca raspunsul il gasim in cea mai recenta analiza a Erste Bank, conform careia Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar putea sa ajunga in 2009 cea mai atractiva piata din Europa Centrala si de Est (ECE), daca statul va respecta programul anuntat pentru listarea Fondului Proprietatea si a unor companii din sectorul utilitatilor.

Istoria Capital Partners

Istoria Capital Partnersianuarie 2006: dupa mai multi ani de banking, Doru Lionachescu, Victor Capitanu, Andrei Diaconescu si Vlad Busila au inceput o cariera pe cont propriu, tot in sectorul serviciilor financiare, infiintand casa de investitii Capital Partners;

ianuarie 2006: casa de investitii intermediaza trazanctia prin care fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property PLL a preluat sediul de birouri PGV Tower in care se afla sediul central al Bancpost, intr-o tranzactie de 24 de milioane de euro.

mai 2006: Compania intermediaza deal-ul prin care Banca Agricola a Greciei (ATE Bank) a preluat pachetul de 57,13% din Mindbank, in cadrul unei tranzactii de 35,8 mil. Euro;

iulie 2006: Capital Partners intermediaza tranzactia prin care fondul de investitii britanic European Convergence Property LLP a cumparat Centrului de Afaceri Millenium, o cladire de birouri de clasa A cu 24 de niveluri, situata in centrul Bucurestiului, in proximitatea Bursei de Valori;

aprilie 2007: Capital Partners a fost acceptata ca membru al celei mai mari aliante mondiale a bancilor de investitii independente, M&A International;

iunie 2007: compania a intermediat vanzarea a 30% din cel mai mare jucator de pe piata recrutarii online, eJobs , catre fondul american de investitii Tiger pentru 4,2 milioane de euro;

• februarie 2008: Capital Partners intermediaza tranzactia prin care CB Richard Ellis a cumparat firma locala Eurisko Consulting, intr-o tranzactie de circa 35 de milioane de dolari (24 mil. euro).

astazi Capital Partners estimeaza ca va intermedia tranzactii de circa 1 miliard de euro anul acesta, fata de 750 milioane de euro in 2007 si 350 milioane de euro in 2006.

Cititi unul dintre primele interviuri acordate de Doru Lionachescu, in calitate de partener al bancii de investitii Capital Partners.

Cititi si editorialul Cum ar fi sa aveti un salariu cu cinci zerouri in coada.