1 / 7

Tranzactia anului in M&A s-a derulat in doar trei luni

Tranzactia care evalueaza Capital Partners la cel putin 64 milioane de euro include si o optiune de cumparare ulterioara pentru restul actiunilor in urmatorii cinci ani.

“Negociem de trei-patru luni cu grecii de la Piraeus. Mai multe grupuri financiare au fost interesate de Capital Partners, printre care islandezii de la Straumur (n.red.: cea mai mare banca de investitii din Islanda), un Big Four si un alt grup financiar care nu are prezenta pe piata locala”, a declarat, pentru Wall-Street, Doru Lionachescu (foto), partener principal Capital Partners.

In procesul de negociere, cel mai mult a contat faptul ca firma Capital Partners va deveni centrul regional pentru operatiuni de investment banking ale grupului elen. “Vom raspunde de regiunea de Sud-Est privind operatiunile de investment banking si de asset management, zona in care vom administra active de zeci de milioane de euro”, a mai spus Lionachescu, fost bancher si jurnalist de business.

Capital Partners activeaza in zona de corporate finance, fuziuni si achizitii si consultanta pentru tranzactii in real estate.

Tranzactia s-a derulat foarte repede datorita mecanismului care a facilitat o derulare rapida, contractul de SPA (Share Purchase Agreement), dar si dorintei ambelor parti de a inchide deal-ul. “Este o etapa normala pentru noi. Modelul acesta de banca de investitii independenta este discutabil daca nu ai in spate un grup financiar care sa te sustina. De acum, vom avea o capacitate mai mare de finantare a tranzactiilor”, explica Lionachescu.

Obiectivul celor patru parteneri nu a fost, potrivit lui Lionachescu, sa maximizeze pretul, mai ales ca ultimele tuse financiare s-au pus cu cateva ore inaintea semnarii contractului. Pretul a devenit o chestiune secundara din momentul in care actionarii Capital Partners s-au convins ca Piraeus este partenerul potrivit, ca impartaseste viziunea lor asupra dezvoltarii firmei si ca are un angajament pe termen lung in regiune.

Astfel, rapiditatea inchiderii a derivat din dorinta ambelor parti de a face tranzactia, dar ca in orice deal de succes, echipele de suport au avut un rol important: Deloitte si casele de avocatura Pacuraru&Iliescu si RTPR-Allen Overy au consiliat Capital Partners, in timp ce grecii de la Piraeus au fost consultati de Ernst&Young si Potamidis&Partners.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri