3 / 7

Petitorii Capital Partners: De la Big Four, la islandezii care au cumparat Wood

Grecii de la Piraeus Bank vor fi partenerii de afaceri pentru cei patru bancheri romani de la Capital Partners, insa mai multe grupuri financiare si-au aratat interesul pentru cea mai mare casa de investitii independenta din Romania.

Pe langa greci, cei mai interesati au fost islandezii de la Straumur, cea mai mare banca de investitii din tara ghetarilor. Islandezii nu sunt straini de regiunea noastra, chiar in urma cu un an preluand 50% din actiunile companiei cu sediul la Praga, Wood & Company, cea mai mare firma de investitii si tranzactii cu titluri de valoare din zona centrala si estica a Europei. Totodata, Straumur a negociat posibilitatea unei preluari complete a bancii de investitii Wood, dar nu mai devreme de 2011.

“Islandezii si partenerii lor din Cehia sunt niste bancheri extraordinari. Aici nepotrivirea a rezultat din prezenta lor destul de timida pe piata romaneasca si viteza de reactie”, explica Lionachescu motivele pentru care oferta celor de Straumur a fost refuzata.

Tranzactia Capital Partners – Piraeus Bank confirma inca o data faptul ca se ascute competitia pe piata serviciilor de audit si consultanta fiscala, dominata astazi de The Big Four. Potrivit lui Doru Lionachescu, una dintre companiile de audit cunoscute ca Big Four, PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, KPMG si Deloitte, si-au dorit cu insistenta preluarea Capital Partners, ceea ce ne da un indiciu despre strategia celor patru companii pe piata locala: trecerea de la starea de dezvoltare organica la cea de crestere prin achizitii.

“La Big Four a fost o problema de diferenta prea mare de cultura de business: ei ne aratau avantajele sigurantei date de veniturile confortabile din audit, noi cautam un partener cu care sa deschidem permanent noi fronturi de business”, dezvaluie Lionachescu. Apoi, un Big Four nu se putea implica in "asset management" care, pentru cei de la Capital Partners, este fundamental in viitoarea configuratie a firmei.

Pe langa interesul islandezilor si a celor din Big Four, a mai existat o oferta interesanta din partea unui grup financiar, de profilul grecilor de la Piraeus Bank, care insa nu au prezenta locala, adica nu au o banca in Romania. “Cu ceilalti nu s-a avansat pana la oferte concrete, ne-am convins relativ repede si ca ezitau sa faca un "deal" in Romania in actuala conjunctura de piata, si ca nu erau partenerii potriviti”, spune Doru Lionachescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri