Preturile la care bancile isi vand creantele sunt supraevaluate

Preturile la care bancile isi vand creantele sunt supraevaluateCoface Romania si-a propus sa obtina in acest an o cifra de afaceri de 2,5-2,6 milioane euro din colectarile de creante, afacerile realizate pana in prezent pe acest segment fiind de 2 milioane euro, a declarat Cristian Ionescu.

In primele sapte luni din 2008, Coface Romania a primit solicitari de recuperare de creante de 130 milioane euro. Creantele au vechimi cuprinse intre 180 de zile si doi ani.

Ionescu apreciaza ca preturile la care bancile isi vand portofoliile de creante sunt supraevaluate si total nejustificate. "Preturile sunt putin alarmante. Daca cumperi scump, e posibil sa nu recuperezi creantele respective. Suntem reticenti la achizitii si cumparam doar de la clientii nostri existenti, pentru ca le cunoastem cazuistica", a spus Ionescu.

Preturile la care bancile isi vand creantele variaza intre 25 si 30% din valoarea portofoliului, pentru creante pe o perioada de un an-un an si jumatate.

Bancile au cedat in 2008 catre institutiile de recuperare credite neperformante in valoare de circa 300 de milioane de euro, spune Ionescu.

In acest an, unele dintre cele mai importante banci de pe piata romaneasca au apelat la serviciile de colectare a creantelor, in conditiile in care circa 90% dintre rau-platnici sunt persoane fizice, restul de 10% fiind clienti corporativi.

"In 2009, Coface Romania vrea sa creasca pe segmentul colectarilor de creante cu 50%, insa depinde foarte multe de cat de multe creante vom cumpara. Din creantele pe care le-am cumparat pana acum, inca nu ne-am recuperat capitalul investit", a adaugat Ionescu.

Constructiile, un sector nu tocmai roz in aceasta perioada

Constructiile, un sector nu tocmai roz in aceasta perioadaCele mai multe firme care se confrunta cu intarzieri la achitarea ratelor de credit provin din constructii, domeniu in care compania Coface Romania a incheiat cea mai mare polita de asigurare, in valoare de 350.000 de euro anual.

Spre comparatie, valoarea medie a unei polite semnata de Coface in Romania ajunge la 35.000-40.000 euro, cu mult peste nivelul inregistrat in Ungaria, de 10.000-12.000 euro.

“Am luat decizia de a bloca dezvoltarea portofoliului de clienti din aceasta piata, de a nu ne expune mai mult pe constructii. Notificarile, adica platile intarziate provin preponderent din piata constructiilor, un sector nu tocmai roz in aceasta perioada”, a Cristian Ionescu.

Acesta apreciaza ca firmele din constructii care au capitaluri proprii foarte reduse sunt dependente de partenerii de afaceri devenind foarte vulnerabile si "primele care dau semne de oboseala".

“Inca de la inceputul activitatii noastre pe acest segment, aprilie 2007, am observat ca agentii de vanzari care cautau clienti din constructii munceau cel mai putin intrucat firmele din acest segment sunt cele mai expuse la riscurile pietei. Astfel, firmele din aceasta industrie sunt mai interesate de asigurari de credit”, explica Ionescu.

Coface Romania a incheiat 70 de polite, din care 43 au fost semnate in acest an, tinta fiind de 100 de contracte, in total, pana la sfarsitul anului.

In primele opt luni, compania a subscris prime brute de circa doua milioane euro. Din totalul cifrei de afaceri estimata pentru acest an pe segmentul asigurarilor de credit comercial, 2,5 milioane euro vor proveni din primele subscrise, iar 300.000 euro din taxe de limita de credit.

"Tinta noastra anuntata era ca pana la sfarsitul anului viitor sa devenim lideri pe segmentul asigurarilor de credit comercial, insa din ce observam pana acum mizam ca vom deveni lider la sfarsitul acestui an,", a afirmat Ionescu, care crede ca acest lucru depinde si de realizarile in 2008 ale concurentului principal pe acest segment, Euler Hermes.

In opinia lui Cristian Ionescu, alte domenii in care platile nu se fac la timp sunt industria carnii, retailul si distributia IT, in timp ce serviciile sunt un sector in care trendul este stabil.

Ionescu: Vrem sa cumparam o firma de factoring

Ionescu: Vrem sa cumparam o firma de factoringCoface Romania va incepe, in aprilie 2009, operatiunile de factoring, luand in calcul achizitia unui jucator local pe acest segment, a declarat, joi, directorul general al companiei, Cristian Ionescu.

"In prezent lucram la un studiu de fezabilitate pe piata locala, pe care estimam sa il finalizam in noiembrie si ne gandim chiar la posibilitatea achizitiei unui jucator local pe piata", a afirmat Ionescu.

Coface Romania are in prezent in portofoliu trei servicii: asigurari de credit, informatii de credit si colectare de creante, iar din 2009 intentioneaza sa intre si pe piata de factoring, piata estimata in prezent la 1,3 miliarde euro.

Principalii jucatori de pe piata de factoring din Romania sunt BRD, Raiffeisen, BCR, Compania de Factoring si IFN Sterling, una dintre cele mai mari firme independente de pe piata locala care poate fi cea mai interesanta tinta de preluare.

Ionescu a explicat ca nu poate cumpara Compania de Factoring, care este controlata in proportii egale de Banca Transilvania si Intermarket Austria, la aceasta din urma fiind actionar Coface Austria.

Compania si-a bugetat pentru acest an o cifra totala de afaceri de 6,5 milioane euro, la o marja de profit de 20%, urmand ca in 2009 valoarea acesteia sa ajunga la minim 10 milioane euro.

Din totalul cifrei de afaceri estimate pentru acest an, 40% reprezinta asigurarile de credit comercial, iar managementul creantelor cumuleaza 35%, restul de 25% revenind rapoartelor de credit.

Coface Romania intra pe piata ratingurilor solicitate

Coface Romania intra pe piata ratingurilor solicitateCoface Romania lanseaza de la 15 octombrie un serviciu de ratinguri solicitate de catre companii, echivalente cu punctajele folosite de agentiile traditionale de rating, a declarat Cristian Ionescu.

"Coface intra pe piata ratingurilor solicitate construind o alternativa la agentiile traditionale de rating, dupa Standard&Poor's si Moody's", a spus Ionescu.

Ratingul solicitat al companiei, care va fi completat de un raport de analiza, va putea fi cerut fie de companie, fie de catre furnizorii sai, de clienti sau parteneri strategici.

Dependenta in crestere a Romaniei de capital strain, majorarea dobanzilor, deprecierea leului si politica economica prociclica sunt riscuri enumerate de Coface Romania

Pe de alta parte, punctele forte sunt reprezentate de integrarea in UE, investitiile straine directe si nivelul redus al datoriei publice.

Un alt punct slab este reprezentate de tensiunile politice, in contextul unui Guvern minoritar, iar apropierea alegerilor a contribuit la limitarea procesului de reforma, spun analistii Coface.