1 / 5

Preturile la care bancile isi vand creantele sunt supraevaluate

Coface Romania si-a propus sa obtina in acest an o cifra de afaceri de 2,5-2,6 milioane euro din colectarile de creante, afacerile realizate pana in prezent pe acest segment fiind de 2 milioane euro, a declarat Cristian Ionescu.

In primele sapte luni din 2008, Coface Romania a primit solicitari de recuperare de creante de 130 milioane euro. Creantele au vechimi cuprinse intre 180 de zile si doi ani.

Ionescu apreciaza ca preturile la care bancile isi vand portofoliile de creante sunt supraevaluate si total nejustificate. "Preturile sunt putin alarmante. Daca cumperi scump, e posibil sa nu recuperezi creantele respective. Suntem reticenti la achizitii si cumparam doar de la clientii nostri existenti, pentru ca le cunoastem cazuistica", a spus Ionescu.

Preturile la care bancile isi vand creantele variaza intre 25 si 30% din valoarea portofoliului, pentru creante pe o perioada de un an-un an si jumatate.

Bancile au cedat in 2008 catre institutiile de recuperare credite neperformante in valoare de circa 300 de milioane de euro, spune Ionescu.

In acest an, unele dintre cele mai importante banci de pe piata romaneasca au apelat la serviciile de colectare a creantelor, in conditiile in care circa 90% dintre rau-platnici sunt persoane fizice, restul de 10% fiind clienti corporativi.

"In 2009, Coface Romania vrea sa creasca pe segmentul colectarilor de creante cu 50%, insa depinde foarte multe de cat de multe creante vom cumpara. Din creantele pe care le-am cumparat pana acum, inca nu ne-am recuperat capitalul investit", a adaugat Ionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri