Falimentul Lehman Brothers a lovit puternic bursele internationale

Falimentul Lehman Brothers a lovit puternic bursele internationaleMiscarile umilitoare, care redeseneaza peisajul american al finantelor, marcheaza ultimul capitol dintr-un an tumultuos in decursul caruia institutii financiare, candva mandre, au fost ingenuncheate, ca urmare a pierderilor de zeci de miliarde de dolari, din cauza investitiilor pe piata imobiliara si pe cea ipotecara.

Turbulentele au culminat cu negocieri frenetice, in contextul in care bancherii de pe Wall Street s-au ingramadit la cererea oficialilor administratiei Bush, in incercarea de a evita ca lipsa de incredere sa duca la crearea unei spirale negative pe pietele de capital.

"Dumnezeule! Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata", a spus Peter Peterson (foto), citat de International Herald Tribune, cofondatorul fondului inchis de investitii Blackstone Group, care a condus banca Lehman Brothers in anii 1970 si a fost secretarul american pentru comert in administratia Nixon.

Ramane de vazut daca vanzarea Merrill, care valora in ultimul an mai mult de 100 miliarde dolari si falimentul controlat al Lehman vor fi de ajuns ca sa determine, intr-un final, o schimbare a crizei financiare ce tine de un an si care a slabit Wall Street.

Pietele de capital au cazut puternic luni, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%, potrivit AFP.

Doru Lionachescu: Vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiare

Doru Lionachescu: Vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiareIn opinia lui Doru Lionachescu, partener principal Capital Partners, translatarea crizei catre segmentul bancilor de investitii mari nu numai ca era previzibila, ci crede ca problema derivatelor toxice si a expunerilor subprime este circumscrisa exclusiv bancilor de investitii si comerciale mari, al caror model de profitabilitate ajunsese sa depinda covarsitor de agilitatea unor departamente enorme de tranzactionare in nume propriu.

“Bancile de investitii medii si mici, care au ramas fidele modelului clasic de servicii financiare creionate in jurul activitatii de consiliere, nu de tranzactionare in nume propriu, nu au avut si, in opinia mea, nici nu vor avea probleme. Ironia face ca am spus public cu 6-7 luni in urma ca urmatorul val de probleme subprime va afecta asiguratorii, era logic daca intelegem cum gandesc jucatorii din pietele financiare”, ne-a declarat Doru Lionachescu.

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a estimat ca actuala criza financiara ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929, deoarece "azi avem instrumente" ca sa "evitam o Mare Criza".

Insa cat va mai dura criza creditelor care s-a declansat in august 2007, pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA si a antrenat un "efect de domino" pe pietele financiare mondiale? “Imposibil de previzionat, dar nu poate fi o chestiune de doar citeva luni. E posibil sa dureze cativa ani, pentru ca nu asistam la o simpla criza financiara, cred ca vom fi martorii unei schimbari de paradigme financiare, cel putin in America, referitor la cum se calibreaza riscul, solvabilitatea minima a entitatilor financiare, comportamentul debitorului in situatii de criza, toate acestea vor trebui regandite, validate si apoi implementate in sistemul financiar – asa cum va arata el dupa acest cactaclism istoric”, afirma Doru Lionachescu.

Cu toate acestea, Lionachescu crede cu tarie in rezilienta, flexibilitatea si capacitatea de adaptare a sistemului economic american in general si isi manifesta convingerea ca acesta va iesi din criza mai puternic si mai sanatos decat era inainte de subprime.

“Din pacate, cred ca miscarile tectonice in domeniul asiguratorilor sunt abia la inceput, e un decalaj de peste un an fata de sectorul bancar. Mi-as dori de asemenea sa nu urmeze la rand sectorul fondurilor de pensii din pietele mature”, mai spune Lionachescu, unul dintre cei mai apreciati bancheri de investitii din Romania.

Ioana Filipescu: Criza se poate repeta daca nu se vor inlatura motivele

Ioana Filipescu: Criza se poate repeta daca nu se vor inlatura motiveleSi Ioana Filipescu, Managing Director Raiffeisen Investment, spune ca efectele dramatice de ieri erau previzibile. Pe de alta parte, socul provocat de anunturile zilei de ieri este mare, crede Ioana Filipescu, citand un analist de business al BBC care spunea ca Wall Street-ul american a trait cele mai speciale 24 de ore din anul 1920 incoace. “Una este sa te astepti la contagiune, la write-off-uri si alta este sa citesti despre falimentul Lehman Brothers si despre cumpararea Merrill Lynch”, spune Filipescu, care face un bilant la aniversarea unui an de la inceputul credit crunch: 3 din primele 5 banci de investitii americane au esuat din cauza crizei.

Criza financiara a lovit si in cei mai mari jucatori din asigurari. Cotatia actiunilor AIG a coborat cu 55,6%, la 5,39 dolari, dupa ce anterior cazuse pana la 3,50 dolari.

Compania a afisat pierderi de 18 miliarde dolari in total, in ultimele trei trimestre, ca urmare a garantiilor pe care le-a acordat pe baza valorilor mobiliare legate de ipoteci.

In privinta companiilor de asigurari, Ioana Filipescu se asteapta sa cedeze si altele, “nefiind niciun secret ca acestea au in portofoliile lor expunere directa la imobiliar.”

Sefa Raiffeisen Investment Romania afirma totodata ca nimeni nu poate aprecia cand va disparea efectul de contagiune pe piata de investment banking. “Si chiar atunci cand pietele isi vor reveni, criza se poate repeta daca nu se vor inlatura motivele. Este vorba despre transparenta si responsabilitate, caci nicicand in trecutul pe care il putem analiza economia globala nu s-a confruntat cu o succesiune comparabila de "accidente", pe fondul unei tendinte de relaxare si de reglementare a ultimilor ani. Inainte de orice investment bankingul are nevoie de un climat de incredere”, explica Ioana Filipescu.

Falimentul Lehman Brothers este de departe cel mai mare din istoria SUA, institutia detinand active totale de peste sase ori mai mari decat cele ale companiei de telecomunicatii WorldCom, care a solicitat protectie fata de creditori in 2002 si ocupa locul al doilea in ierarhie.

Pe locul trei in clasamentul celor mai mari falimente se situeaza grupul Enron, anterior a saptea mare companie din Statele Unite, care a solicitat in decembrie 2001 trecerea sub protectia falimentului, din cauza unui scandal privind datoriile acumulate, de ordinul mai multor miliarde de dolari.

Ciprian Paltineanu: Nu avem de-a face cu o criza sistemica

Ciprian Paltineanu: Nu avem de-a face cu o criza sistemicaIn opinia lui Ciprian Paltineanu, seful UniCredit CA IB Romania, este normal ca, mai devreme sau mai tarziu, piata sa-i penalizeze pe acei jucatori care isi asuma riscuri exagerate, din efect de turma sau dintr-un calcul risk-reward eronat. Punctele de vedere ale lui Ciprian Paltineanu sunt cele personale, ele nereprezentand opinia companiei pe care o conduce, parte a UniCredit Markets & Investment Banking, divizia de corporate finance si investment banking a grupului financiar UniCredit.

“Totusi, sa nu uitam ca exista si banci de investitii/ grupuri financiar-bancare mult mai mari decat Bear Stearns, Lehman Brothers, Merrill Lynch sau AIG (Freddie si Fannie sunt bineinteles exceptiile de la regula, fiind niste entitati cvasi-guvernamentale), care au fost afectate doar intr-o masura marginala de criza sub-prime”, spune Paltineanu, care insista pe faptul ca, in niciun caz nu avem de-a face cu o criza sistemica, ci cu efectul de contagiune al unei corectii - intra-devar una importanta - aferente unei cresteri nesustenabile/ prea rapide a pietei de real estate, cuplat cu o contractie a lichiditatii globale.

Seful UniCredit CA IB Romania nu crede ca piata globala de investment banking a fost vreodata "asezata". “Natura business-ului de investment banking (adica ceea ce se intelege lato senso prin conceptul de "broker dealer" in Statele Unite) conduce la o volatilitate sporita fata de media pietei. In general, intr-o piata in crestere, bancile de investitii listate au performat mult mai bine decat media pietei/ utilitatile/ companiile "brick and mortar", explica Paltineanu.

Din pacate, exista si reversul medaliei, adauga Ciprian Paltineanu, cand, intr-o piata bearish, anumite banci de investitii sunt afectate mai mult decat media pietei. “A se vedea cazul Lehman Brothers, pana de curand una din stelele pietei globale de investment banking, considerata la un moment dat "the best operator" de pe Wall Street, acum in Chapter 11”, spune acesta.

Ca sa evite o accentuare a crizei, Lehman Brothers a invocat Capitolul 11 de protectie impotriva falimentului. Multe alte companii au posibilitatea sa apeleze la Capitolul 11, care le permite sa isi reorganizeze afacerea si sa o ia din nou de la capat. In ultimii 30 de ani, doar 15% dintre companiile americane de mari dimensiuni , care au solicitat aplicarea prevederilor Capitolului 11 pentru a se restructura, au fost lichidate.

Matei Paun: Ma astept ca situatia sa devina si mai rea

Matei Paun: Ma astept ca situatia sa devina si mai reaMatei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca evenimentele de ieri au fost previzibile . “Nu este nicio surpriza ca s-a ajuns in acest punct si ma astept ca situatia sa devina si mai rea”, spune Paun.

Acesta adauga ca investment banking-ul nu este un fenomen mort, chiar daca anumite sectoare au fost puternic lovite. “Va exista in permanenta o nevoie pentru astfel de servicii financiare”, spune seful BAC Investment, care adauga ca in viitor managementul riscului va fi luat mai in serios de catre finantisti si, mai important, este nevoie de o reglementara mai atenta din partea bancilor centrale.

Bancile centrale din intreaga lume s-au mobilizat ieri pentru a preintampina efectele scaderii pietelor de capital si devalorizarii dolarului in raport cu alte valute, dupa anuntul bancii de investitii Lehman Brothers ca va solicita protectie sub legea falimentului, si al acordului prin care Bank of America a preluat grupul financiar Merrill Lynch, pentru 50 miliarde dolari.

Pietele de capital au cazut puternic luni, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%, potrivit AFP.

Efectul falimentului bancii Lehman Brothers a fost resimtit si pe pietele europene.

Bursa de Valori de la Londra, London Stock Exchange (LSE), a scazut cu mai mult de 5% la jumatatea sedintei de tranzactionare, dupa anuntul Lehman Brothers. Indicele Footsie-100 al principalelor titluri listate pe piata a pierdut 291,8 puncte, la 5.124,90 puncte, ceea ce marcheaza o scadere cu 5,39% comparativ cu finalul saptamanii trecute.

Piata germana de capital de la Frankfurt si bursa pariziana au avut pierderi, tot dupa anuntul bancii americane. Astfel, indicele Dax al celor 30 de actiuni-vedeta ale Bursei de la Frankfurt a pierdut mai mult de 4%, iar indicele principal al bursei pariziene, CAC 40, a coborat cu 5,60%, la 4.090,10 puncte, potrivit AFP, citat de NewsIn.

Urmeaza sa pice si bancile comerciale?

Urmeaza sa pice si bancile comerciale?Cel mai mare faliment din istoria SUA, dublat de scaderea cotatiei actiunilor AIG, naste dezbaterea daca, in contextul in care criza va continua, vor fi lovite si bancile comerciale din Statele Unite?

“Mi-e teama ca urmeaza la rand cel putin cateva nume mari dintre bancile comerciale americane – si atunci va fi testul suprem de coonsecventa si fermitate al FED-ului. Practic, asistam acum la o cursa contra cronometru de re-calibrare bilantiera intre bancile lumii, si din pacate, nu pot fi toate castigatoare atunci cand se va trage linie”, afirma Doru Lionachescu, care se asteapta ca bancile care vor supravietui sa fie in cativa ani extrem de puternice.

Bank of America este cea mai mare banca de retail din SUA si va urca in topul celor mai mari banci din lume, in functie de capitalizare, de pe locul patru pe pozitia a doua.

In functie de capitalizare, mai gasim banci de top aemericane ca JP Morgan Chase (141 miliarde dolari), Citigroup (98 miliarde de dolari), US Bancorp (59 miliarde dolari).

Ioana Filipescu se asteapta ca nu numai bancile americane, ci si cele europene sa fie lovite de criza. ”Efectele credit crunch par sa fie mai puternice asupra bancilor europene. Pana acum BCE injectase peste 100 miliarde euro in sistemul bancar din zona euro, pentru calmarea crizei sub-prime, si iata ca nu a fost de ajuns. Astazi US Fed si ECB si-au marit ajutoarele, injectand un total de 39 miliarde USD in sistemul financiar. Sa nu uitam ca criza a fost "declansata" de suspendarea fondurilor de investitii ale BNP Paribas, o banca ne-americana”, semnaleaza sefa Raiffeisen Investment.

Si Matei Paun afirma ca este inevitabil ca bancile comerciale sa fie cele cele care vor suferi in continuare. “Ma astept ca afectarea bancilor sa fie o preconditie pentru finalul crizei”, spune Paun.

Am ajuns la capatul tunelului?

Am ajuns la capatul tunelului?Potrivit lui Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), criza economica globala va continua si pe parcursul anului viitor, iar numarul institutiilor bancare active in sectorul financiar mondial se va reduce.

"Nu pot afirma ca ce a fost mai rau, cu privire la criza financiara mondiala, a trecut, insa principalii factori care au declansat criza nu se vor mai manifesta in viitorul apropiat", a precizat Strauss-Kahn, citat de presa internationala.

“Din pacate, cred ca mai e destul pana la capatul tunelului, si probabil ca mai e destul de curatat in sistemul financiar mondial.Trebuie sa urmarim cu atentie semnalele pietelor imobiliare, un reviriment sustenabil al acestora ar putea da semnalul nu ca s-a sfarsit criza, ci macar ca putem marca sfarsitul inceputului, ca sa-l parafrazez pe Churchil”, spune Doru Lionachescu.

Ciprian Paltineanu crede ca vom mai avea de suportat o perioada de volatilitate si nehotarare a pietei globale. “Sa nu uitam insa ca si intr-o piata volatila se pot gasi oportunitati interesante”, spune seful UniCredit CA IB Romania.

De asemenea, Matei Paun, seful BAC Investment spune ca suntem norocosi daca am fi doar la jumatatea crizei financiare, in timp ce seful FMI crede ca preturile bunurilor si serviciilor de consum vor scadea, iar piata imobiliara din SUA, care se confrunta cu o cerere scazuta pentru locuinte, isi va reveni.

Cum se va schimba modelul de organizare a bancilor de investitii?

Cum se va schimba modelul de organizare a bancilor de investitii?Bancile de investitii au fost, sunt si vor fi intr-un proces continuu de optimizare si reinventare. “De ceva vreme devenise evident ca marea majoritate a clientilor prefera un model de business centrat in jurul furnizarii de solutii integrate”, spune Ciprian Paltineanu, care conduce o banca de investii din Romania.

In consecinta, este de asteptat, crede acesta, ca relatia de colaborare intre bancile comerciale si cele de investitii sa se dezvolte din interiorul unui grup financiar, obtinandu-se o mai mare integrare si customizare a serviciilor si produselor oferite clientelei. “Viitorul va apartine marilor grupuri financiar-bancare, cu o gestiune adecvata a riscului si cu o abordare unitara, integrata, a relatiei client-banca, care pot distribui o plaja cat mai mare de produse complementare”, adauga acesta.

Bancherul Doru Lionachescu spera ca bancile in general, nu numai cele de investitii, vor reveni la fundamentele profesiei bancare printre care acela de a imprumuta numai persoanele sau companiile care demonstreaza capacitate de rambursare. “Mai mult, sper ca evenimentele din America sa fie si o lectie pentru noi, romanii, in sensul ideii ca nu putem trai peste mijloacele fiecaruia, decit expunandu-ne la mari riscuri personale si economice”, enunta seful Capital Partners.

Sectorial vorbind, bancile de investitii fie vor deveni parte a unor grupuri financiare puternic capitalizate, alaturi de mari banci comerciale, fie vor trebui sa revina la modelul clasic de consiliere, renuntand la profiturile potentiale din tranzactionarea in nume propriu, adauga Lionachescu.

Din punctul de vedere al Ioanei Filipescu, criza nu este nici a imobiliarului si nici a sistemului financiar izolate de alte interactiuni. “Poate sa para grav, insa mi se pare din ce in ce mai tare ca asistam la o criza a "capitalismului" in esenta”, spune Filipescu, care insista: “este vorba despre lipsa de contrapondere in active reale a unor speculatii pur financiare.”

Totusi, Ciprian Paltineanu spune se poate ca problema industriei sa fi fost transformarea - de facto - in ultimii ani a unor banci de investitii in "hedge funds", datorita accentului deosebit dat activitatilor speculative, de "proprietary trading". In unele cazuri, riscurile asumate in urma acestor activitati au fost excesive.

“Se prea poate ca ultimele evenimente de pe Wall Street sa urgenteze aceste schimbari ale industriei, sa continue procesul de consolidare din sistem si sa marcheze inceputul unei perioade de formare a unei nise a bancilor de investitii neafiliate, care vor pierde teren in fata bancilor universal”, opineaza Paltineanu.

Stiglitz: Criza financiara actuala ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929

Stiglitz: Criza financiara actuala ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a estimat ca actuala criza financiara ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929, deoarece "azi avem instrumente" ca sa "evitam o Mare Criza", relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Bineinteles ca ne putem insela, dar punctul de vedere general este ca dispunem azi de instrumentele necesare in materie de politica fiscala si monetara, ca sa evitam o Mare Criza", a declarat Stiglitz, pentru AFP.

Cu toate acestea, "cunostintele nu se transpun intotdeauna in practica", a atras atentia Stiglitz si a reamintit ca, in 1998, "Fondul Monetar International (FMI) stia cum sa impiedice Indonezia sa intre in recesiune economica, dar in realitate a luat masuri al caror rezultat a fost chiar recesiunea".

Criza creditelor s-a declansat in august 2007, pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA si a antrenat un "efect de domino" pe pietele financiare mondiale.

Oficialii bancii americane de investitii Lehman Brothers au anuntat ca vor ca aceasta sa intre sub incidenta regulilor aplicate institutiilor falimentare, insa acestea nu acopera operatiunile sale de brokeraj si alte unitati detinute, precum Neuberger Berman, potrivit Reuters.

Bush, increzator pe termen lung, incearca sa reduca efectele crizei financiare

Bush, increzator pe termen lung, incearca sa reduca efectele crizei financiareGeorge W. Bush a spus luni ca guvernul sau actioneaza pentru reducerea impactului crizei financiare asupra economiei americane si s-a declarat convins in capacitatea pietelor de a face fata pe termen lung "ajustarilor" in curs, relateaza AFP.

"Pe termen scurt, ajustarile de pe pietele financiare pot fi dureroase pentru salariatii societatilor vizate si pentru cei care se ingrijoreaza pentru investitiile lor", a spus el.

"Pe termen lung, sunt increzator in supletea si rezistenta pietelor financiare si in capacitatea lor de a face fata acestor ajustari", a mai declarat el, in fata presei.

"Actionam pentru reducerea perturbarilor si a impactului asupra restului economiei pe care il au aceste evenimente de pe pietele financiare", a declarat presedintele american.