1 / 11

Falimentul Lehman Brothers a lovit puternic bursele internationale

Miscarile umilitoare, care redeseneaza peisajul american al finantelor, marcheaza ultimul capitol dintr-un an tumultuos in decursul caruia institutii financiare, candva mandre, au fost ingenuncheate, ca urmare a pierderilor de zeci de miliarde de dolari, din cauza investitiilor pe piata imobiliara si pe cea ipotecara.

Turbulentele au culminat cu negocieri frenetice, in contextul in care bancherii de pe Wall Street s-au ingramadit la cererea oficialilor administratiei Bush, in incercarea de a evita ca lipsa de incredere sa duca la crearea unei spirale negative pe pietele de capital.

"Dumnezeule! Sunt in afaceri de 35 de ani, iar acestea sunt cele mai extraordinare evenimente pe care le-am vazut vreodata", a spus Peter Peterson (foto), citat de International Herald Tribune, cofondatorul fondului inchis de investitii Blackstone Group, care a condus banca Lehman Brothers in anii 1970 si a fost secretarul american pentru comert in administratia Nixon.

Ramane de vazut daca vanzarea Merrill, care valora in ultimul an mai mult de 100 miliarde dolari si falimentul controlat al Lehman vor fi de ajuns ca sa determine, intr-un final, o schimbare a crizei financiare ce tine de un an si care a slabit Wall Street.

Pietele de capital au cazut puternic luni, ca reactie la planul Lehman Brothers de a-si suspenda operatiunile de tranzactionare.

Piata new-yorkeza a deschis in scadere semnificativa sedinta de luni, dupa ce banca de investitii Lehman Brothers s-a pus sub protectia legii falimentelor, iar Merrill Lynch a anuntat ca va fi preluata de Bank of America. Astfel, indicele Dow Jones a scazut cu 2,34%, Nasdaq, cu 2,65%, iar indicele Standard & Poor's, cu 2,95%, potrivit AFP.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri