8 / 11

Cum se va schimba modelul de organizare a bancilor de investitii?

Bancile de investitii au fost, sunt si vor fi intr-un proces continuu de optimizare si reinventare. “De ceva vreme devenise evident ca marea majoritate a clientilor prefera un model de business centrat in jurul furnizarii de solutii integrate”, spune Ciprian Paltineanu, care conduce o banca de investii din Romania.

In consecinta, este de asteptat, crede acesta, ca relatia de colaborare intre bancile comerciale si cele de investitii sa se dezvolte din interiorul unui grup financiar, obtinandu-se o mai mare integrare si customizare a serviciilor si produselor oferite clientelei. “Viitorul va apartine marilor grupuri financiar-bancare, cu o gestiune adecvata a riscului si cu o abordare unitara, integrata, a relatiei client-banca, care pot distribui o plaja cat mai mare de produse complementare”, adauga acesta.

Bancherul Doru Lionachescu spera ca bancile in general, nu numai cele de investitii, vor reveni la fundamentele profesiei bancare printre care acela de a imprumuta numai persoanele sau companiile care demonstreaza capacitate de rambursare. “Mai mult, sper ca evenimentele din America sa fie si o lectie pentru noi, romanii, in sensul ideii ca nu putem trai peste mijloacele fiecaruia, decit expunandu-ne la mari riscuri personale si economice”, enunta seful Capital Partners.

Sectorial vorbind, bancile de investitii fie vor deveni parte a unor grupuri financiare puternic capitalizate, alaturi de mari banci comerciale, fie vor trebui sa revina la modelul clasic de consiliere, renuntand la profiturile potentiale din tranzactionarea in nume propriu, adauga Lionachescu.

Din punctul de vedere al Ioanei Filipescu, criza nu este nici a imobiliarului si nici a sistemului financiar izolate de alte interactiuni. “Poate sa para grav, insa mi se pare din ce in ce mai tare ca asistam la o criza a "capitalismului" in esenta”, spune Filipescu, care insista: “este vorba despre lipsa de contrapondere in active reale a unor speculatii pur financiare.”

Totusi, Ciprian Paltineanu spune se poate ca problema industriei sa fi fost transformarea - de facto - in ultimii ani a unor banci de investitii in "hedge funds", datorita accentului deosebit dat activitatilor speculative, de "proprietary trading". In unele cazuri, riscurile asumate in urma acestor activitati au fost excesive.

“Se prea poate ca ultimele evenimente de pe Wall Street sa urgenteze aceste schimbari ale industriei, sa continue procesul de consolidare din sistem si sa marcheze inceputul unei perioade de formare a unei nise a bancilor de investitii neafiliate, care vor pierde teren in fata bancilor universal”, opineaza Paltineanu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri