9 / 11

Stiglitz: Criza financiara actuala ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929

Laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a estimat ca actuala criza financiara ar trebui sa fie mai putin grava decat cea din 1929, deoarece "azi avem instrumente" ca sa "evitam o Mare Criza", relateaza AFP, citat de NewsIn.

"Bineinteles ca ne putem insela, dar punctul de vedere general este ca dispunem azi de instrumentele necesare in materie de politica fiscala si monetara, ca sa evitam o Mare Criza", a declarat Stiglitz, pentru AFP.

Cu toate acestea, "cunostintele nu se transpun intotdeauna in practica", a atras atentia Stiglitz si a reamintit ca, in 1998, "Fondul Monetar International (FMI) stia cum sa impiedice Indonezia sa intre in recesiune economica, dar in realitate a luat masuri al caror rezultat a fost chiar recesiunea".

Criza creditelor s-a declansat in august 2007, pe segmentul creditelor ipotecare cu grad mare de risc din SUA si a antrenat un "efect de domino" pe pietele financiare mondiale.

Oficialii bancii americane de investitii Lehman Brothers au anuntat ca vor ca aceasta sa intre sub incidenta regulilor aplicate institutiilor falimentare, insa acestea nu acopera operatiunile sale de brokeraj si alte unitati detinute, precum Neuberger Berman, potrivit Reuters.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri