Piata de asigurari din Europa a continuat sa se ieftineasca

Piata de asigurari din Europa a continuat sa se ieftineascaPe majoritatea segmentelor, piata de asigurari din Europa a continuat procesul de ieftinire, datorita competitiei acerbe. Totusi, ca urmare a crizei creditelor din Statele Unite si nelinistii financiare de la sfarsitul lui 2007, primele asigurarilor de credite s-au marit.

„Primele de pe segmentul asigurarilor riscului de neplata dau semne de crestere in urmatoarea perioada ca urmare a trendului negativ pe care se afla economia mondiala. Chiar daca ramane de vazut daca mediul economic va avea un impact dur asupra sferei financiare, exista totusi semnale conform carora nivelul daunelor a crescut pe acest segment”, a explicat Jeremy Cooke, Head of Global Market Relationship Management al Marsh Londra.

“Trendul general de ieftinire inregistrat in ultimii ani se va sfarsi in curand. Ne asteptam chiar ca preturile sa creasca in viitorul nu prea indepartat, iar criza actuala nu face decat sa ne apropie de momentul schimbarii”, a adaugat oficialul Marsh.

Studiul intreprins de Marsh, Raport al Pietelor de Asigurari din Europa, Orientul Mijlociu si Africa pentru jumatatea anului 2008, acopera segmente precum: property, auto, accidente, sanatate, risc de neplata, mediu, D&O, raspundere profesionala si asigurarea institutiilor financiare pentru toate tarile din Europa, Orientul Mijlociu si Africa, inclusiv tarile vest si est europene, Turcia, Israel, Rusia, Arabia Saudita sau Nigeria.

Tendinta de ieftinire se pastreaza pe majoritatea liniilor de asigurare

Tendinta de ieftinire se pastreaza pe majoritatea liniilor de asigurarePiata asigurarilor de riscuri la proprietati a continuat trendul de scadere a preturilor, datorita copetitiei acerbe dintre asiguratori. In acest moment efectul crizei economice nu s-a facut simtit, dar cotele de prima par a fi atins un minim pe aceasta clasa, iar reducerile sunt din ce in ce mai greu de gasit, in special pe piata europeana. Exista semnale de pe piata alimentelor, spre exemplu, ca primele vor creste, intrucat daunalitatea este in crestere.

Un exemplu interesant este Belgia, unde competitia dintre asiguratori a dus la reducerea cotelor de prima cu circa 30%. Clienti care nu si-au putut asigura afacerea de cativa ani, au reusit anul acesta sa obtina oferte extrem de avantajoase.

In Romania piata a inregistrat o stagnare datorita interesului scazut fata de acest tip de asigurare si din cauza daunelor mari suferite de unii asiguratori in ultimele luni. Situatia incerta privind legislatia asigurarilor obligatorii a locuintelor poate fi considerat un alt factor al evolutiei liniare a preturilor in aceasta clasa.

In S1, companiile mari au avut reduceri pe segmentul D&O

In S1, companiile mari au avut reduceri pe segmentul D&OPrima jumatate a lui 2008 a fost marcata de turbulente foarte puternice pe piatele de capital din toata lumea. In ciuda decapitalizarii multor companii, piata de asigurari pe liniile de raspundere financiara si profesionala a ramas una relativ ieftina. Consultantii Marsh au putut negocia imbunatatiri ale conditiilor de asigurare si reducerea preturilor pe mai toate liniile de asigurare implicate.

Totusi, se inregistreaza o crestere a frecventei daunelor. Cu toate ca specialistii Marsh nu prevad o crestere subita a preturilor de asigurare, cresterea continua a daunalitatii si inrautatirea situatiei economice ar putea schimba foarte repede nivelul preturilor practicate pe acest segment.
In primele doua trimestre ale anului, companiile mari au beneficiat de reduceri importante pe segmentul D&O.

Asiguratorii au fost, in continuare, ingrijorati de pastrarea in portofoliu a conturilor importante si au oferit reduceri care, in mod normal, se justifica doar in cazul unei reduceri a expunerii la risc. In Marea Britanie, ritmul de scadere s-a aplatizat datorita unor riscuri ce s-au extins din Statele Unite. La sfatul consultantilor Marsh, clientii au ales sa-si etinda acoperirile, beneficiind de oferte foarte bune in aceasta perioada.

Romania nu este inca afectata de criza

Romania nu este inca afectata de crizaPreturile de pe piata de asigurari din Romania au ramas relativ constante in prima jumatate a anului in curs. „Singura modificare de preturi este pe segmentul auto. Atat produsele de tip CASCO, cat si cele RCA sufera de pe urma daunalitatii in continua crestere.

Astfel, cotele de prima au crescut si ele”, a explicat Cristian Fugaciu, General Manager, Marsh Romania.

Daca majoritatea statelor europene trec de ceva timp printr-o perioada de ieftinire, datorita competitivitatii crescute, in Romania situatia nu este deloc similara.

Studiul a fost realizat pe baza rezultatelor colectate in prima jumatate a anului. De asemenea, trebuie mentionat ca exista semne clare ale influentei crizei americane si o escaladare a acesteia poate avea efecte asupra pietelor de asigurari europene.