Mihai Chisu, IFB Finwest: Avem o corelare foarte puternica, s-a demonstrat din nou acest lucru
Efectele asupra economiei se vor resimti in timp
'Autoritatile americane trebuie sa intervina in stoparea crizei'
Rozalia Pal, UniCredit Tiriac Bank: Estimam un trend de usoara depreciere a leului
Dragos Cabat, Financial View: Economia romaneasca va scadea pana in 2010 in paralel cu recesiunea din SUA si UE
Matei Paun, BAC:  Aprobarea planul de salvare a bancilor americane nu va pune capat crizei
Bursele europene au inchis cu aprecieri usoare
Joseph Stiglitz: Suntem in cea mai grava criza a secolului
5 / 8

Dragos Cabat, Financial View: Economia romaneasca va scadea pana in 2010 in paralel cu recesiunea din SUA si UE

Dragos Cabat, Managing Partner al companiei de consultanta Financial View, crede ca planul Paulson trebuia votat sub aspect economic, din cauza nevoii de stabilitate pe pietele financiare internationale.

“Pe de alta parte, din punct de vedere moral, este incorect ca pierderile unor companii private (fie ele si din sistemul bancar) sa fie ‘nationalizate’, adica oamenii obisnuiti din SUA sa plateasca pentru abandonarea principiilor de etica profesionala de catre directorii de top din institutiile financiare”, explica, pentru Wall-Street, Dragos Cabat.

Senatul Statelor Unite va incerca astazi sa salveze planul de salvare a bancilor americane dupa ce proiectul de lege a fost respins de catre Congres. Pentru a primi cele 12 voturi necesare pentru aprobarea legii in Congres, aceasta trebuie sa sufere cateva schimbari, sunt de parere legiuitorii si analistii.

Dragos Cabat considera ca ideea ca oamenii obisnuiti din SUA sa plateasca pentru abandonarea principiilor de etica profesionala de catre directorii de top din institutiile financiar a constituit si motivul de ‘politizare’ a votului, desi in mod paradoxal, 60% dintre deputatii democrati au aprobat proiectul si numai o treime dintre cei republicani au votat pentru planul Paulson. “Cei doi candidati la presedintie au votat pentru, asadar este clar ca decizia politica s-a manifestat mai degraba la nivelul constiintei individuale, decat ca sarcina de partid”, adauga Cabat.

Seful companiei de consultanta Financial View este convins ca vom vedea o incetinire puternica si in economia romaneasca. “Scaderea a inceput deja, probabil si va continua pana in anul 2010, in paralel cu recesiunea din SUA si UE. Foarte probabil vom avea in Romania o crestere economica de cel mult 3 – 4% in 2009”, enunta Dragos Cabat, care apreciaza ca vor fi facute presiuni pentru a trece programul prin Congres, in forma actuala sau putin modificat si, cu siguranta, si un numar important de banci europene vor avea probleme.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri