6 / 9

Matei Paun, BAC: Aprobarea planul de salvare a bancilor americane nu va pune capat crizei

Matei Paun, proprietarul bancii de investitii BAC Investment, considera ca o parte din planul de salvare a bancilor americane ar fi trebuit votate de reprezentantii Congresului American, insa lupta politica din Statele Unite si-a lasat amprenta asupra deciziei de luni seara.

Se va resimti si in economia romaneasca o incetinire, ca efect al crizei international, care pare ca a atins un nou punct de fierbere? “Este evident ca activitea de creditare a incetinit in Romania si in multe cazuri a incetat Aceasta a afectat deja piata imobiliara si alte industrii conexe si va influenta si alte sectoare ale economiei”, spune Matei Paun, care se asteapta la o depreciere a monedei nationale in raport cu euro.

Ca urmare a respingeri de catre Camera Reprezentantilor a planului care ar fi acordat Trezoreriei americane autoritatea de a cumpara active imobiliare neperformante in valoare de 700 de miliarde de dolari, exista doua posibile urmari politice in aceasta criza. In primul rand, liderii Senatului care sprijina planul ar putea incepe sa il dezbata cand se reunesc, astazi, fortand mana membrilor Camerei Reprezentantilor.

In al doilea rand, congresmenii ar putea renunta la planul conceput de secretarul trezoreriei Henry Paulson si presedintele Federal Reserve Ben Bernanke in favoarea unei legi mai acceptabile pentru republicani, dar acest lucru este considerat putin probabil.

“Ma astept ca o noua forma a planului lui Paulson sa fie aprobat de Camera Reprezentantilor, insa aceasta decizie nu va pune capat crizei, ci va fi doar un ragaz pentru americani”, crede Matei Paun.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri