Bursa, o noua zi pe verde

Bursa, o noua zi pe verde[UPDATE4] Leul oscila in apropiere de 3,88 lei/euro, in asteptarea noului vot pentru planul SUA

[UPDATE3] BVB inchide sedinta nehotarat

Bursa de Valori de la Bucuresti a inregistrat o noua zi de cresteri pe fondul vestilor venite din Statele Unite, evolutia fiind corelata cu apreciere indicilor europeni. Sectorul societatilor de investitii financiare, urmarite de indicele BET-FI, a reusit sa se obtina o crestere mai importanta fata de restul indicilor datorita anuntului cu o zi inainte a unei posibile rascumparari a actiunilor SIF5.

“Bursa de la Bucuresti a evoluat in acelasi sens ca si contextul international, exceptia facand SIF-urile care s-au apreciat de pe urma anuntului facut de conducerea SIF5 legat de o posibila rascumparare a actiunilor”, a declarat, pentru Wall Street, Cristian Negoita, Asset Manager la Confident Invest.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut usor, la 21,03 milioane lei (5,59 mil. euro), fata de rulajul consemnat in sedinta precedenta, de 22,76 milioane lei (6,09 mil. euro).

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,59%, iar indicele compozit, BET-C, a urcat cu 0,43. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 3,89%, pe fondul aprecierilor semnificative ale SIF5 – Oltenia, de 6,62%.

Cele mai lichide 25 de titluri, a caror evolutie este consemnata de indicele BET-XT, s-au apreciat cu 1,66%, in timp ce BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,46%.

La finalul sedintei de tranzactionare de la BVB indicii celor mai importante burse europene consemna cresteri usoare. Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, crestea cu 0,83%, pana la 5.000 de puncte, cel al pietei germane, DAX, castiga 0,25%, la 5.820 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, crestea cu 0,43%, pana la nivelul de 4.072 puncte.

Posibila rascumparare a actiunilor SIF5 a ridicat sectorul financiar

Posibila rascumparare a actiunilor SIF5 a ridicat sectorul financiarConducerea SIF5 - Oltenia propune actionarilor rascumpararea a 10% din actiunile proprii, in vederea stabilizarii cotatiei bursiere, la un pret cuprins intre 1,36 lei si 2,50 lei, pe o perioada de un an. Drept reactie, actiunile SIF5 au atras cea mai mare lichiditate, de 4,46 milioane lei (1,2 mil. euro), pretul urcand cu 6,62%, pana la 1,45 lei/titlu.

Pretul titlurilor SIF1 - Banat-Crisana a urcat cu 1,57%, ajungand la 1,29 lei, pe fondul unor schimburi de 1,46 milioane lei, in timp ce titlurile SIF2 - Moldova s-au apreciat cu 3,20%, pana la cotatia de 1,29 lei, in urma unor schimburi de 2,45 milioane lei.

Schimburile cu actiuni SIF4 - Muntenia au totalizat 1,2 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 4,02%, pana la 0,905 lei, iar tranzactiile cu SIF3 - Transilvania au insumat 1,93 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 3,62%, pana la 0,715 lei.

Titlurile BRD SocGen (BRD) au atras o lichiditate de 1,43 milioane lei si s-au apreciat cu 1,79%, pana la 11,40 lei, in vreme ce actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 0,15%, ajungand la 131,20 lei, pe o lichiditate de doar 741.900 lei.

“Pe termen scurt, nu ma astept ca BVB sa cunoasca o revenire de trend,
chiar daca situatia de pe pietele externe se va imbunatati deoarece situatia macroeconomica interna se inrautaseste, vorbindu-se chiar de o scadere a rating-ului de tara care va afecta si bursa romaneasca”, sustine Negoita.

Moneda nationala, peste 3,82 lei/euro

Moneda nationala, peste 3,82 lei/euroLeul a inchis sedinta de joi pe depreciere, peste 3,82 lei/euro, in ton cu evolutia monedelor tarilor din regiune, pe o piata cu volume de tranzactionare reduse, pe fondul aversiunii la risc a investitorilor fata de pietele emergente.

"Leul s-a depreciat pe o piata cu volume scazute, in absenta unor vanzatori de calibru, corelata cu evolutia de pe pietele emergente.
Motivul pierderilor in regiune a fost scaderea apetitului pentru risc a investitorilor", a declarat dealerul Bancii Comerciale Romane (BCR) Narcis Noaghea, citat de NewsIn.

Leul a deschis sedinta valutara de joi la cotatii apropiate de cele de miercuri seara, sub 3,75 lei/euro, dupa care s-a depreciat constant pe parcursul sedintei de joi pana la 3,8259 lei/euro, nivel sub care s-a mentinut ulterior. La ora 16:55, bancile cumparau un euro cu 3,8210 lei si il vindeau cu 3,8270 lei.

Si in regiune, monedele emergente au urmat aceeasi tendinta. Astfel, zlotul polonez a pierdut teren in fata euro de la aproximativ 3,40 la 3,4318 zloti/euro, iar forintul s-a depreciat de la 243 la 244,37 unitati/euro, pe parcursul sedintei valutare de joi.

La cursul de referinta al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), leul a pierdut aproape 3 bani (0,71%), pana la un nou minim al ultimelor sase luni si jumatate, de 3,7603 lei/euro. Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat, joi, de BNR, arata o depreciere cu aproape 7 bani (2,43%) a leului, pana la 2,7017 lei/dolar, de la 2,6387 lei/dolar, cat era miercuri.

Pe pietele internationale, dolarul si-a continuat aprecierea fata de moneda europeana de la 1,4025 pana la 1,3747 dolari/euro, dupa care a intrat pe o tendinta de usoara depreciere, iar la 16:55, ora Romaniei, euro era cotat la 1,3797 dolari/euro.

Un plan istoric pentru sistemul financiar american

Un plan istoric pentru sistemul financiar americanSenatorii americani, inclusiv candidatii la Casa Alba Barack Obama si John McCain, au adoptat un plan istoric de sustinere a sectorului bancar, ce va costa statul 700 de miliarde de dolari, insa Trezoreria spune ca e singura modalitate de stabilizare a unui sistem financiar aflat in deruta.

Senatul a aprobat cu 74 de voturi pentru si 25 impotriva acest proiect intitulat "Legea pentru stabilizarea economica de urgenta din 2008" care acorda, cu cinci saptamani inainte de alegerile prezidentiale, putere de decizie si mijloace fara precedent secretarului Trezoreriei, Henry Paulson, pentru a veni in ajutorul sectorului bancar.

Acest vot deschide calea catre aprobarea textului, incepand de vineri, in Camera Reprezentantilor, care initial a respins planul luni cu o diferenta de 13 voturi (228 impotriva si 2005 pentru), ceea ce a provocat caderea brutala a indicelui Dow Jones si burselor din intreaga lume.

Republicanii fusesera cei care refuzasera preponderent sa sustina ceea ce ei considera a fi o interventie masiva a statului in sectorul privat pe cheltuiala contribuabililor.

Obiectivul planului este de a da statului mijloacele si autoritatea de a prelua activele neperformante ale institutiilor financiare puse in dificultate de criza imprumuturilor imobiliare cu risc, asa-numitele "subprime". Peste 12 banci au dat deja faliment in Statele Unite.

Planul de salvare a pietei financiare americane, de patru ori cat PIB-ul Romaniei

Planul de salvare a pietei financiare americane, de patru ori cat PIB-ul RomanieiSenatul american a aprobat un plan de salvare a sistemului financiar american de 700 miliarde dolari, valoare de peste patru ori mai mare decat produsul intern brut (PIB) de anul trecut al Romaniei.

Valurile de panica generate de criza creditelor care s-au revarsat joi au amenintat industria si locurile de munca din intreaga lume si au creat presiuni asupra Congresului Statelor Unite sa adopte un plan de 700 miliarde dolari de salvare a sectorului financiar, arata Reuters, potrivit NewsIn.

Cat inseamna, insa, 700 miliarde dolari si ce se poate cumpara cu acesti bani?

Comparativ cu datoria Statelor Unite, pentru care Trezoreria americana a cerut o majorare la 11.315 miliarde dolari, ca sa finanteze planul, nu pare mult, arata Reuters, care enumera cateva echivalari ale sumei de 700 miliarde dolari.

- Statele Unite au cheltuit mai mult de 800 miliarde dolari pe razboaiele din Irak si Afganistan incepand din 2001.

- Doar 12 persoane cu o avere egala cu cea a lui Bill Gates ar fi de ajuns ca sa sustina planul de salvare. Fondatorul companiei Microsoft se afla in fruntea listei Forbes a celor mai bogati oameni din Statele Unite, cu o avere personala estimata la 57 miliarde dolari.

- Impreuna, cei mai bogati 400 de americani au o avere neta de 1.570 miliarde dolari, de doua ori mai mult decat valoarea planului de salvare a sistemului financiar.

- 700 miliarde dolari este o suma aproape egala cu produsul intern brut (PIB) al Olandei, de cinci ori mai mare decat PIB-ul Pakistanului si de patru ori cat cel al Romaniei, de 404,7 miliarde lei (166 miliarde dolari) in 2007.

- Valoarea este cu doar 100 miliarde dolari mai mica decat cea a PIB-ului cumulat al tuturor tarilor africane.

- Este cu doar 78 miliarde dolari mai mare decat bugetul american pentru aparare din 2007.

- Cu 700 miliarde dolari ar putea fi cumparate 130 dintre ultimele modele mari de avioane, care costa fiecare 5,3 miliarde dolari.

Planul ar putea fi finantat cu capitalizarea de piata a celor mai mari doua companii petroliere din lume, Exxon Mobil Corp si PetroChina, care erau de 403 miliarde dolari, respectiv 325 miliarde dolari la inchiderea sedintei de tranzactionare de joi. În plus, ar ramane si un rest de 28 miliarde dolari.