Negritoiu: Ultima aventura politica este de-a dreptul ingrijoratoare

Negritoiu: Ultima aventura politica este de-a dreptul ingrijoratoare"Ultima aventura politica este de-a dreptul ingrijoratoare. Sunt majorari care nu se mai pot corecta niciodata si care deterioreaza profilul de risc al Romaniei. Cei care se bucura acum de aceasta crestere a salariilor vor vedea ca s-au bucurat degeaba, avand in vedere consecintele", a spus Negritoiu.

Sindicatele din administratia publica au amenintat cu greva generala daca Guvernul nu accepta sa mareasca salariile functionarilor cu 50%, nivel votat recent de parlamentari in cazul profesorilor.

Negritoiu considera ca guvernul nu are in prezent suficiente resurse pentru a acoperi cheltuielile suplimentare, care s-ar reflecta in largirea deficitului bugetar.

Directorul general al ING Bank Romania a precizat ca responsabilitatea cea mai mare este in prezent pe cheltuielile bugetare.

"Parca se lanseaza o noua mineriada a salariilor. Cred ca orice majorare a impozitelor care sa sustina ulterior aceasta crestere ar fi contraproductiva", a adaugat Negritoiu, potrivit NewsIn.

Un alt factor de risc il constituie supraincalzirea economiei romanesti, in conditiile in care avansul produsului intern brut (PIB) a fost de 8,8% in primul semestru al acestui an, spune seful de la ING Romania.
"Daca nu ai resurse financiare, tehnice si umane trebuie sa fi modest. Or, noua ne pleaca oameni in vest. Pe de alta parte, economisirea scade, iar cresterea economica se face pe datorie externa. În momentul acesta, la crestere economica de 9%, trebuie sa intri in panica", a mai spus Negritoiu.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara joi ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht.

El a mai precizat ca aceeasi masura ar avea drept consecinta, in acest an, "cresterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale in ultimul trimestru", in conditiile in care, dupa primele noua luni, acesta se plasa la 1,3-1,4% din PIB, iar Guvernul si-a propus sa pastreze acest nivel si in octombrie.

De asemenea, Vosganian preciza ca executivul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu aprobarea de catre Parlament a majorarii salariilor din invatamant cu 50% si ca va cere un punct de vedere din partea BNR si CSAT.

Majorarea limitei de garantare a depozitelor ar fi o masura inutila, ce ar crea panica

Majorarea limitei de garantare a depozitelor ar fi o masura inutila, ce ar crea panicaGarantarea depozitelor bancare peste limita actuala, de 20.000 euro pentru fiecare persoana ar putea genera panica, iar in conditiile actuale, o astfel de decizie nu se justifica, a declarat Misu Negritoiu.

"Eu nu cred ca este nevoie de garantarea tuturor depozitelor bancare. Daca ne uitam in strainatate, bancile centrale oricum intervin cand este nevoie printr-un soi de garantare tacita. O astfel de masura la noi ar genera mai mult panica", a spus Negritoiu.

Directorul ING Bank Romania a adaugat ca atentia trebuie sa se indrepte catre soliditatea sistemului bancar.

Cu toate acestea, Negritoiu considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are resurse suficiente pentru a face fata in cazul in care ar aparea probleme pentru unele banci mici din Romania. El a adaugat ca vede necesara o eventuala scadere a nivelului rezervelor minime obligatorii, care ar reprezenta "un balon de oxigen" ce ar spori lichiditatea din piata.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, joi, ca majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare ar fi o masura inutila in conditiile actuale.

"Depozitele populatiei nu sunt puse in pericol, iar, in urma consultarilor cu banca centrala, pana in prezent, nu exista niciun semnal ca pragul maxim de garantare a depozitelor ar trebui sa creasca", spunea Vosganian.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) a cerut, joi, Ministerului Economiei si Finantelor (MEF) si Bancii Nationale a Romaniei (BNR) majorarea plafonului de garantare a depozitelor bancare pentru populatie si companii peste nivelul actual de 20.000 euro.

Contextul actual creeaza oportunitati fondurilor de investitii pentru preluarea unor banci

Contextul actual creeaza oportunitati fondurilor de investitii pentru preluarea unor banciContextul actual poate crea oportunitati bune de achizitii ale unor banci din sistemul romanesc, in special de catre fondurile de investitii, iar ING Bank continua sa se uite la eventuala preluare, a declarat Misu Negritoiu.

"Avand in vedere conditiile din piata, pot aparea oportunitati bune pentru achizitii, cele mai favoriozate in acest sens fiind fondurile de investitii, iar o banca de dimensiuni mai reduse poate fi cumparata de astfel de fonduri. Institutiile financiare mari nu se mai arunca la asemenea achizitii", a spus Negritoiu.

El a dat exemplul preluarii bancii olandeze ABN Amro de un consortiu din care a facut parte si Fortis, pentru care pretul de cumparare a ABN "s-a dovedit mai mult decat o expunere decenta".

Pe de alta parte, directorul ING Bank considera ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) are resurse suficiente pentru a face fata in cazul in care ar aparea probleme pentru unele banci mici din Romania.

"Nu sunt in pozitia sa stiu daca vor exista sau nu astfel de probleme, dar nu cred ca ar putea genera un risc sistemic. BNR nu a avut niciodata atat de multe resurse: rezervele valutare au ajuns la 26 miliarde euro, iar acestora li se adauga si rezervele minime obligatorii foarte ridicate", a mai spus Negritoiu.

El a adaugat ca vede necesara o eventuala scadere a nivelului rezrvelor minime obligatorii, care ar constitui "un balon de oxigen", sporind lichiditatea din piata.

Referitor la interesul ING pentru noi preluari in piata romaneasca, Negritoiu a explicat ca strategia adoptata de grup este una a achizitiilor de completare, in conditiile in care ar aparea o oportunitate in acest sens.
"Noi am declarat cu ceva timp in urma ca ING se uita la piata, iar, la nivel de grup, este bugetata o suma de pana la 2 miliarde de euro pentru achizitii, nu neaparat in Romania", a mai spus Negritoiu.

În ultima perioada, au existat zvonuri - care nu s-au concretizat - legate de o posibila preluare a unor banci locale, precum Banca Comerciala Carpatica si Libra Bank, de banca germana Commerzbank, respectiv spaniolii de la La Caixa.

Negritoiu: Ritmul de crestere a creditarii se va tempera cu 25% anul viitor

Negritoiu: Ritmul de crestere a creditarii se va tempera cu 25% anul viitorRitmul de crestere a creditarii se va tempera cu 25% anul viitor, fata de nivelul de 60% din primele luni ale acestui an, a declarat, vineri, directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Ritmul de crestere a creditului in economie se va tempera cu 25%, fata de nivelul de 60% din primele luni ale acestui an. Probabil ca toti vom sta in case mai mici, se vor cumpara mai putine masini de lux, motociclete sau haine scumpe", a declarat Negritoiu.

Avansul creditarii, coroborat cu cresterea economica rapida din ultima perioada, genereaza, in prezent, dificultati economiei, a adaugat directorul general al ING Bank Romania. "Problema fundamentala este in prezent atat cresterea creditarii, cat si cresterea economica", a mai spus Negritoiu.

Referitor la posibilitatile de finantare a sistemului bancar, directorul general ING Bank Romania considera ca resursele se vor diminua si vor fi mai scumpe, avand in vedere contextul international dificil. Cu toate acestea, el nu crede ca exista o volatilitate mai mare a sistemului bancar romanesc.

Ritmul de crestere a creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-a temperat semnificativ in august, pentru a doua luna la rand, pana la 50,4%, fata de aceeasi luna din 2007, in ciuda unui avans al imprumuturilor fata de iulie, conform datelor furinzate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Astfel, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in ultimele doua luni din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale.