1 / 5

Negritoiu: Ultima aventura politica este de-a dreptul ingrijoratoare

"Ultima aventura politica este de-a dreptul ingrijoratoare. Sunt majorari care nu se mai pot corecta niciodata si care deterioreaza profilul de risc al Romaniei. Cei care se bucura acum de aceasta crestere a salariilor vor vedea ca s-au bucurat degeaba, avand in vedere consecintele", a spus Negritoiu.

Sindicatele din administratia publica au amenintat cu greva generala daca Guvernul nu accepta sa mareasca salariile functionarilor cu 50%, nivel votat recent de parlamentari in cazul profesorilor.

Negritoiu considera ca guvernul nu are in prezent suficiente resurse pentru a acoperi cheltuielile suplimentare, care s-ar reflecta in largirea deficitului bugetar.

Directorul general al ING Bank Romania a precizat ca responsabilitatea cea mai mare este in prezent pe cheltuielile bugetare.

"Parca se lanseaza o noua mineriada a salariilor. Cred ca orice majorare a impozitelor care sa sustina ulterior aceasta crestere ar fi contraproductiva", a adaugat Negritoiu, potrivit NewsIn.

Un alt factor de risc il constituie supraincalzirea economiei romanesti, in conditiile in care avansul produsului intern brut (PIB) a fost de 8,8% in primul semestru al acestui an, spune seful de la ING Romania.
"Daca nu ai resurse financiare, tehnice si umane trebuie sa fi modest. Or, noua ne pleaca oameni in vest. Pe de alta parte, economisirea scade, iar cresterea economica se face pe datorie externa. În momentul acesta, la crestere economica de 9%, trebuie sa intri in panica", a mai spus Negritoiu.

Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declara joi ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht.

El a mai precizat ca aceeasi masura ar avea drept consecinta, in acest an, "cresterea deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale in ultimul trimestru", in conditiile in care, dupa primele noua luni, acesta se plasa la 1,3-1,4% din PIB, iar Guvernul si-a propus sa pastreze acest nivel si in octombrie.

De asemenea, Vosganian preciza ca executivul ia in calcul sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu aprobarea de catre Parlament a majorarii salariilor din invatamant cu 50% si ca va cere un punct de vedere din partea BNR si CSAT.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri