5 / 7

Gilda Lazar, JTI: La un astfel de salt, in mai putin de o saptamana, nici macar analistii subtili nu se puteau astepta

Gilda Lazar, Corporate Affairs Director Japan Tobacco International Romania, crede ca deprecierea leului reprezinta mai degraba de o valoare emotionala, decat una reala. “Este, daca vreti, unda de soc, tsunami-ul care loveste tarmurile, ca urmare a cutremurului de pe Wall Street. Iar efectele, neasteptate, pot fi devastatoare”, ne-a declarat Gilda Lazar.

In general, de cand, prin lege, 1 Octombrie este data la care se stabileste cursul pentru plata accizei pe anul urmator, exista suspiciuni mai mult sau mai putin fondate legate de nivelul cursului. “Anul acesta ne confruntam si cu o serie de masuri electorale, unele destul de populiste, care, de asemenea, ar fi de natura sa influenteze cursul sau politicile de taxare. Dar, la un astfel de salt spectaculos, in mai putin de o saptamana, nici macar analistii subtili nu se puteau astepta”, spune Gilda Lazar.

Compania JTI se afla chiar in perioada de intocmire a planului financiar, ca majoritatea jucatorilor din industria tutunului. “Este limpede ca, pe langa cresterile de preturi din cauza acizelor (aproape 25% intre iulie 2008 si iulie 2009), trebuie sa luam in calcul si cresteri de pret din cauza diferentei de curs (peste 10%)”, spune Lazar, care adauga ca preturile vor creste in mai multe etape pana la 1 iulie 2009 (cand acciza totala trebuie sa creasca de la 50 Euro pe mia de tigarete la 61,2 Euro), pentru a evita socul la consumator.

Gilda Lazar noteaza ca este inca devreme sa cuantifice efectele cursului. “Cel mai probabil, cresterile mari de preturi vor duce la scaderea volumelor legale si cresterea contrabandei cu marci ieftine din tarile vecine, nemembre UE, in care preturile sunt deja de 5-6 ori mai mici decat in Romania”, enunta Lazar, care adauga ca exista si un precedent: in 2006, cand preturile au crescut cu 30% din cauza taxei de viciu, volumele legale au scazut cu 8%, iar contrabanda s-a triplat, ajungand de la 5 la 15% din totalul pietei.

“Speram sa nu ne confruntam si cu alte probleme majore, legate de stabilitatea fiscala. Din cate stiti, exista in Parlament o initiativa legislativa de scadere a TVA la alimente prin compensare cu cresterea accizelor la tutun. Daca ar fi adoptata, cresterile ar fi de peste 50%”, adauga Gilda Lazar.

Cursul pentru anul curent la care se calculeaza accizele la tigari este 3,3565. Cursul pentru anul viitor, la care se vor calcula accizele incepand cu 1 ianuarie, este cel publicat in Jurnalul Oficial al UE, stabilit de banca Central Europeana pe 1 Octombrie: 3,7364. “Diferenta e de 11% si va genera cresteri suplimentare de preturi, pe langa cresterile din cauza majorarii accizei”, conchide Gilda Lazar.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri