1 / 5

Legislatia romaneasca, in acord cu decizia Uniunii Europene

Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, miercuri, ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro.

"Urmeaza sa luam o masura de a pune in acord legislatia romaneasca cu decizia de ieri (marti - n.r.) a Uniunii Europene referitoare la garantarea depozitelor", spunea Tariceanu, citat de NewsIn. Peste 95% din depozite sunt deja acoperite de plafonul actual, de 20.000 de euro, a precizat premierul.

Ministrii europeni de Finante au ajuns saptamana trecuta la un acord referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro.

Directorul Directiei de Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a precizat, miercuri, ca "depozitele bancare sunt sigure, intrucat nicio banca din sistemul romanesc nu prezinta probleme de lichiditate".

Garantarea depozitelor bancare peste limita actuala, de 20.000 euro pentru fiecare persoana, ar putea genera panica, iar in conditiile actuale, o astfel de decizie nu se justifica, declara anterior directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu.

"Eu nu cred ca este nevoie de garantarea tuturor depozitelor bancare. Daca ne uitam in strainatate, bancile centrale oricum intervin cand este nevoie printr-un soi de garantare tacita. O astfel de masura la noi ar genera mai mult panica", a spus Negritoiu.

Totusi, plafonul de garantare a depozitelor de la ING Bank Romania a crescut de la 38.000 de euro la 100.000 de euro, in urma deciziei luate in acest sens de banca centrala a Olandei.

ING Bank Romania, avand statut de sucursala a ING Group, este supervizata direct de banca centrala a Olandei si se supune reglementarilor acesteia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri