'S-a sarit putin calul in ceea ce priveste concurenta'

'S-a sarit putin calul in ceea ce priveste concurenta'"Ne-am intalnit cu ARB si suntem hotarati sa le sprijinim demersurile pentru a gasi o modalitate de lucru cu raspandacii periculosi. Noi fiind alaturi de ARB, spunem ca asemenea atitudine nu se justifica si sunt dator sa spun doua lucruri: legat de Banca Transilvania, acest atac informatic seamana ca doua picaturi cu ce s-a petrecut in 2000 cu BCR, insa acum situatia s-a linistit mult mai repede, media a fost mult mai matura si putini au mai muscat din momeala aceasta", a declarat Isarescu, la un briefing de presa.
In al doilea rand, guvernatorul s-a referit la lucratorii din sistemul bancar.

"E cazul sa incep cu cei care lucreaza in sistemul bancar. In asemenea momente se vede calitatea unui bancher. Daca se dovedeste ca cineva din sistemul bancar a raspandit astfel de zvonuri, nu ar mai trebui sub nicio forma ca acel om sa mai calce intr-o banca in calitate de angajat", a spus Isarescu.

El s-a referit si la concurenta din sistemul bancar, mentionand ca BNR nu incurajeaza profitarea de astfel de momente pentru eventuale achizitii.

"Cred ca s-a sarit putin calul in ceea ce priveste concurenta. E un bun moment sa te gandesti la achizitii, dar noi nu recomandam, ci descurajam aceasta atitudine", a aratat guvernatorul BNR.

Sistemul bancar romanesc, controlat in cea mai mare parte de jucatori din strainatate, poate suferi insa si presiuni generate de situatia bancilor-mama.

"Este si contaminarea din exterior. Daca auzi ca banca straina X are probleme mai serioase, te uiti ca cea din Romania are acelasi nume si nu la indicatorii financiari. In momentul acela, contaminarea este aproape facuta", a mai spus guvernatorul.

BNR are dreptul sa intervina oricand in piata valutara si are banii sa o faca

BNR are dreptul sa intervina oricand in piata valutara si are banii sa o facaBanca Nationala a Romaniei (BNR) are dreptul sa intervina in piata valutara in scopul reglarii acesteia si dispune de banii necesari acestor operatiuni, a mentionat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, care a amintit de interventia directa in piata a institutiei, ce a avut loc vineri.

"Putem sa intervenim nu cu 40 milioane euro, ci cu 400-500, chiar 600 milioane euro. Putem face oricand astfel de operatiuni ca sa reglam piata. Sunt operatiuni pe care avem dreptul sa le facem, putem si poate chiar o sa le facem", a spus, citat de NewsIn, Isarescu, facand referire la zvonurile nefondate privind diminuarea sau chiar epuizarea rezervei valutare in caz de interventie a BNR in piata.

Vineri si luni, banca centrala a intervenit de trei ori in piata valutara, insa doar o singura data a anuntat ca a vandut valuta, in valoare de aproximativ 40 milioane euro.

Astfel, BNR a anuntat vineri, printr-un comunicat, ca a intervenit in jurul pranzului direct in piata valutara prin vanzarea a aproximativ 40 milioane euro pentru "testarea functionarii pietei in contextul actual de volatilitate si incertitudine". Ulterior, in jurul orei 16:00, BNR a intervenit din nou, dar doar pentru a testa piata, fara sa faca noi tranzactii.

Luni, la ora 12:53, BNR a intervenit din nou, cerand bancilor cotatii pentru vanzare de valuta, fara sa faca tranzactiii.

Isarescu a mai spus, luni, ca rezerva valutara a BNR, de 26 miliarde euro, este suficient de mare pentru interventii in piata.

Astfel, echivalate in lei, rezervele BNR sunt de 100 miliarde lei, in timp ce toata masa monetara care ar fi in contrapartida este de doar 60 miliarde lei - sau 12 miliarde euro, din care numerar 28 miliarde lei, iar 21 miliarde lei in depozite la vedere.
"Daca ne-am apuca sa intervenim cu acesti 12 miliarde euro, nu ar mai fi niciun leu si toate platile s-ar face in euro", a mai spus Isarescu, care a tinut sa precizeze ca este vorba de o situatie ipotetica.

Romania nu are neaparat nevoie de majorarea plafonului de garantare a depozitelor

Romania nu are neaparat nevoie de majorarea plafonului de garantare a depozitelorRomania nu are neaparat nevoie de majorarea plafonului de garantare a depozitelor,in conditiile in care 99,2% din depozite sunt sub 20.000 euro, a spus guvernatorul BNR

"Suntem gata sa majoram si noi nivelul, ca sa nu cream concurenta neloiala. Pozitia BNR este sa facem exact ce face si Uniunea Europeana", a spus Isarescu.

Saptamana trecuta, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) pregateste un act normativ prin care depozitele bancare vor fi garantate in limita a 50.000 de euro, fata de 20.000 euro in prezent.

Decizia autoritatilor romane a venit dupa ce ministrii europeni de finante au ajuns la un acord, la inceputul saptamanii trecute, referitor la majorarea plafonului minim de garantare pentru depozitele bancare ale populatiei, de la 20.000 la 50.000 de euro, in cazul in care bancile dau faliment.

Bancile-mama au dat 23 mld. euro bancilor romanesti, pe care nu le pot retrage cand vor

Bancile-mama au dat 23 mld. euro bancilor romanesti, pe care nu le pot retrage cand vorTotalul liniilor de creditare atrase de bancile romanesti din strainatate este de 23 miliarde euro si este imposibil juridic, bancar si faptic ca acesti bani sa fie retrasi in cazul unor probleme majore ale bancilor-mama, a spus guvernatorul BNR.

"Aproximativ 90%, deci 20 miliarde euro, din aceste resurse retrase sunt fonduri de la bancile-mama catre bancile in care au capital in Romania, iar 63% - aproximativ 14 miliarde euro - au scadente mai mari de un an, deci este imposibil juridic, bancar si faptic ca acesti bani sa fie retrasi", a declarat Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca bancile-mama au un control limitat asupra bancilor din Romania, care se afla sub reglementarile BNR.

"Se creeaza ideea ca ar fi un fel de cordon ombilical intre bancile din strainatate si subsidiarele din Romania. Bancile-mama nu au acces direct asupra creditarii, a capitalului, decat prin numirea conducerii bancilor, care se afla sub reglementarea BNR", a mai spus el.

Isarescu a reamintit ca bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate si ca gradul de solventa, de peste 13%, arata acest lucru.