Romania ar putea inregistra repatrieri de dividende si o decelerare a exporturilor

Romania ar putea inregistra repatrieri de dividende si o decelerare a exporturilorIsarescu a repetat ca BNR nu s-a opus niciodata cresterii creditului, ci a urmarit sa tempereze viteza de crestere a acestuia.

Ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat puternic in ultimele doua luni din vara, cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august, pe fondul discutiilor despre noul regulament de creditare al bancii centrale, intrat in vigoare la inceputul acestei luni.

In 11 septembrie, directorul din cadrul diviziei de stabilitate financiara a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Ion Dragulin, estima o reducere a ritmului de crestere a creditarii cu 10-12 puncte procentuale pana la sfarsitul acestui an, fata de nivelul din iulie.

Romania ar putea inregistra in perioada urmatoare repatrieri ale dividendelor de catre companiile straine, din cauza climatului de neincredere din piata, si o decelerare a exporturilor, a spus guvernatorul BNR.

"In conditiile de neincredere, BNR vede o scadere a volumului de intrari autonome de capital. Pot avea loc si repatrieri de dividende. Pana acum, din investitiile straine directe, castigurile au ramas tot in Romania. Am putea asista in perioada urmatoare la repatrierea dividendelor - aici legaturile companiilor din Romania cu companiile-mama sunt mai directe", a spus Isarescu, cu referire la legatura limitata intre bancile romanesti si actionarii majoritari din strainatate, potrivit NewsIn.

Luni, guvernatorul dezmintise ferm orice posibilitate ca bancile-mama sa poata retrage capitaluri din Romania.

In primele opt luni din acest an, investitiile straine directe au crescut cu 60% fata de perioada similara din 2007, pana la 6,502 miliarde euro, din care participatiile la capital si profitul reinvestit au reprezentat 53,3%, iar creditele intra-grup - 46,7%.

Ca solutii la acest fenomen de repatriere a dividendelor, Isarescu a mentionat stimularea economisirii interne, "schimbarea climatului, de la o atmosfera care incurajeaza consumul, la o pozitie de stimulare a muncii si economisirii".

Referitor la probabila decelerare a exporturilor Romaniei, guvernatorul a mentionat ramuri mai sensibile la cicluri precum industria otelului.

BNR nu vede o deteriorare a portofoliului de credite, dar a intervenit pe anumite produse

BNR nu vede o deteriorare a portofoliului de credite, dar a intervenit pe anumite produseBNR nu vede in viitor o deteriorare semnificativa a portofoliului de credite ale bancilor din Romania si a intervenit, pe anumite produse bancare, precum creditul "doar cu buletinul", pentru care rata imprumuturilor neperformante depasise 20%, a spus Mugur Isarescu.

"La nivelul intregului sistem, portofoliul creditelor neperformante este de 2,7%, o cifra medie, extrem de rezonabila, dar care ascunde inegalitati", a declarat Isarescu.

"Sunt cateva produse, promovate agresiv si mai putin responsabil de catre banci, precum creditul 'doar cu buletinul', pentru care gradul de nerambursare este semnificativ mai mare, uneori depasind 20%. Pe aceste produse, BNR a actionat", a adaugat el.

Creditele acordate de banci populatiei si firmelor insumau, la finalul lunii august, 183,6 miliarde lei (52 miliarde euro).

Bancile care au pus cota de piata inaintea prudentei vor fi primele ce vor avea probleme

Bancile care au pus cota de piata inaintea prudentei vor fi primele ce vor avea problemeUnele banci din Romania au pus cota de piata pe primul loc in detrimentul prudentei si sunt primele care vor plati, a spus guvernatorul BNR.

"BNR a tot repetat si am ajuns sub oprobriul multora spunand prudenta, si nu cota de piata. Nu toate bancile ne-au ascultat, unele au pus cota de piata pe primul loc si sunt primele care platesc, in sensul ca s-au plans sau se vor plange ca respira mai greu", a spus Isarescu, amintind insa ca toate bancile din Romania sunt solide si ca pe piata exista in continuare un exces de lichiditate, insa acesta este segmentat.

Guvernatorul BNR a mentionat ca, pe fondul neincrederii din piata, unele banci ar putea avea probleme in a gasi lichiditate, dar ca banca centrala este gata sa le furnizeze, daca vor avea nevoie.

El a mentionat ca BNR a cerut din timp bancilor comerciale sa aiba planuri de urgenta pentru situatii speciale.

"Aceste planuri intra in functionare automat, daca anumiti indicatori finnciari se deterioreaza. Niciunul din aceste planuri nu a intrat in functiune, iar bancile din Romania sunt departe de o situatie de urgenta", a mai spus guvernatorul BNR.

Isarescu a precizat ca, in ciuda zvonisticii care a aparut referitor la unele institutii bancare, bancile din Romania sunt foarte bine capitalizate, "aceasta tendinta de capitalizare aparand initial pentru ca lumea nu avea incredere in Romania".

In 1999-2000, BNR a cerut bancilor chiar o supracapitalizare, aceasta ajungand atunci la un varf de 26%, in conditiile in care o capitalizare normala este la 8%, a mai spus Isarescu, mentionand ca, in prezent, capitalizarea sistemului bancar din Romania este inca la 13-14%.