1 / 4

Criza duce la inasprirea normelor de creditare

Volksbank Romania, subsidiara romaneasca a grupului financiar austriac Volksbank, a anuntat ca renunta la acordarea creditelor in franci elvetieni, pe fondul noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si a crizei financiare internationale.

Piraeus Bank a oprit, de asemenea, creditarea in franci elvetieni, dar a refuzat sa comenteze motivele pentru care a recurs la aceasta masura. Nici Credit Europe Bank Romania si Banca Romaneasca nu au dorit sa dea detalii despre masurile similare.

Millennium Bank Romania si-a sistat, de asemenea, oferta de credite in franci elvetieni, pe motiv ca "in contextul actual, creditele in CHF ofera aproape aceleasi conditii de creditare ca imprumuturile in moneda europeana si atunci nu se justifica sa ai doua produse similare in portofoliu", potrivit declaratiilor reprezentantilor bancii.

Ponderea creditelor in franci elvetieni acordate prin brokerii bancari s-a majorat semnificativ in primele sase luni din 2008, pana la 53% din volumul total, de la 31% in prima jumatate a anului trecut, conform unui studiu al Asociatiei Romane a Brokerilor de Credite (ARBC).

Spre comparatie, volumul total al creditelor in moneda europeana a scazut, in primul semestru, pana la 38% din volumul total de credite intermediate, fata de o pondere de 59% la sfarsitul lui iunie 2007.

Dupa aplicarea noilor norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei (BNR), cea mai mare suma ce va putea fi contractata de populatie printr-un credit ipotecar va fi tot in franci elvetieni, ca si in prezent, arata un studiu publicat in luna septebrie de brokerul de credite Kiwi Finance.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri