1 / 4

'Primul defunct al acestei disfunctionalitati este creditul in franci elvetieni'

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a explicat ca bancile risca sa-si piarda clientii daca se vor grabi sa le transfere toate majorarile dobanzilor la credite, din cauza problemelor de lichiditate din piata interbancara nationala si internationala.

"Primul defunct al acestei disfunctionalitati este creditul in franci elvetieni, iar urmatorul care nu se va simti bine este creditul in valuta", a spus Isarescu.

Dobanzile interbancare au crescut foarte mult in ultimele zile, ajungand la 20-50% pe an la depozitele pentru o zi de tip overnight, cu mult peste nivelul dobanzii de politica monetara, de 10,25% pe an, din cauza incertitudinii legate de nivelul de lichiditate al bancilor.

Guvernatorul BNR a mai spus ca unele banci s-au vazut nevoite sa nu mai ofere imprumuturi saptamana trecuta, oprindu-si temporar creditarea, dar a explicat ca motivul consta in incertitudinea din piata interna si internationala, nu pentru ca normele de creditare ale bancilor s-ar afla in curs de aprobare la BNR.

"Ii avertizez pe cei care spun ca bancile nu pot da credite pentru ca au normele de creditare la BNR, ca normele nu sunt la BNR, ci la bancile comerciale", a spus Isarescu, explicand ca, in perioada in care BNR analizeaza noile norme interne de creditare ale bancilor, acestea le pot aplica pe cele vechi.

Isarescu a mai spus ca incertitudinile din piata interna si internationala au creat spaima atat in randul bancilor, cat si al publicului, dar si-a exprimat increderea ca bancile vor continua sa dea credite.

Guvernatorul BNR a precizat ca ritmul de creditare va reveni la un nivel normal, insa, a subliniat ca temperarea ritmului de crestere a creditarii "este lucrul cel mai normal care ni se poate intampla".

"De la o accelerare rapida spre o franare, lucrurile nu se fac usor. Diferenta este doar de apasare a pedalei, insa, se poate lasa cu capete sparte. Ne-am obisnuit cu o crestere economica mare, o crestere ridicata a creditarii, dar trebuie sa ne iasa din cap cifrele mari", a mai spus Isarescu si a adaugat ca banca centrala ia in considerare organizarea unui seminar in care sa explice aceste lucruri.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri