1 / 5

'Vom asista in continuare la temperari ale ritmului de crestere a creditarii'

Creditele in valuta acordate populatiei si-au continuat tendinta din ultimii ani si in septembrie, sporind cu 9,4% fata de luna august. Fata de septembrie 2007, creditele in valuta au crescut cu 86,7%, pana la 55,03 miliarde lei, echivalentul a 14,7 miliarde euro, conform raportului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) pentru luna septembrie.

In lunile de vara, ritmul anual de crestere a creditului neguvernamental s-a temperat semnificativ cu 13 puncte procentuale, de la 63,4% in iunie pana la 55,8% in iulie si 50,4% in august.

Temperarea cresterii ritmului de creditare din vara a venit in contextul discutiilor privitoare la noul regulament al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a intrat in vigoare luna aceasta.

„Mentinerea unui ritm inalt de crestere a creditarii in luna septembrie nu este foarte suprinzatoare in conditiile in care mai multi clienti au dorit sa beneficieze in aceasta luna de vechile norme de creditare, aflate inca in vigoare la acea data”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Eugen Sinca, analist financiar in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

Cu toate acestea, pentru finalul anului 2008 estimarile specialistilor se mentin, aratand o temperare a ritmului de crestere a creditelor pana in jurul valorii de 35-40% pe an.

„Noile norme de creditare, precum si conditiile de pe piata monetara sunt doua dintre motivele care stau la baza estimarii ca ritmul de crestere va stagna si in 2009”, a mai adaugat Sinca.

„Cu sigurata vom asista in continuare la temperari ale ritmului de crestere a creditarii si poate vom vedea o crestere negativa in lunile care urmeaza (deci o descrestere usoara a creditarii) poate chiar in luna octombrie, daca nu, in noiembrie. In 2009, ritmul anual de crestere a creditarii se va tempera la aproximativ 20-30%”, a declarat la randul sau Dragos Cabat (foto), presedinte CFA (Chartered Financial Analyst).

Temperarea creditarii este asteptata in continuare de specialisti si pe fondul cresterii cotelor de refinantare a bancilor, cresterea costurilor de refinantare se propaga in costul final al creditului contractat de clientii bancilor.

„Cotele de refinantare a bancilor au crescut mult si au crescut si dobanzile la credite si se va intampla la fel in continaure in lunile care urmeaza si cu siguranta si in primul trimestru al lui 2009, atat pentru creditele acordate populatiei in lei, cat si pentru creditele acordate in valute”, a adaugat Cabat.

50,5% in septembrie fata de 50,4% in august este mai mult o stagnare decat o crestere, daca luam in considerare faptul ca luna august este o luna a concediilor in care bancile nu functioneaza la capacitate maxima, iar clientii nu solicita asa de multe credite, in timp ce luna septembrie este o luna de functionare la capacitatea maxima, a mai comentat Cabat.

La finele lunii septembrie creditele acordate populatiei si firmelor insumau 194,17 miliarde de lei, echivalentul a 52 miliarde de euro, reprezentand o crestere de 5,7%, in termeni nominali, comparativ cu luna precedenta. In termeni reali, creditul neguvernamental a crescut cu 5,3% fata de luna anterioara.

Si in septembrie clientii bancilor au preferat creditele in valuta, acestea avansand in septembrie cu 8,7% fata de luna precedenta, pana la 108,86 miliarde de lei sau 29,2 miliarde de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri