1 / 4

Criza, o oportunitate pentru private equity

"Antreprenorii romani nu sunt realisti cand isi evalueaza propriile companii, insa presiunile financiare si intelegerea modului in care fondurile de private equity (n.r.: fondurile de capital de risc) aduc valoare adaugata ii vor forta pe acestia sa revina asupra modului de abordare a investitorilor financiari", a declarat Robert Luke, presedintele Asociatiei de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA) si managing director al GED Capital Development.

El considera ca hemoragia financiara din prezent a creat un moment foarte bun pentru piata de private equity intrucat fondurile de investitii reprezinta acum singura alternativa pentru companii pentru a se dezvolta.

“Sunt multe companii romanesti care au mizat pe o crestere continua in urmatorii ani si s-au indatorat foarte mult, iar acesti jucatori vor fi primii care vor cere spijinul fondurilor de private equity”, crede si Cristian Nacu (foto), partener in cadrul Enterprise Investors.

Reticenta antreprenorilor romani de a accepta investitori financiari reprezinta principalul factor care stopeza dezvoltarea mai rapida a sectorului de private equity pe piata romaneasca, conform unui sondaj realizat in randul fondurilor de investitii de SEEPEA.

Astfel, 60% dintre investitorii intervievati au confirmat ca cel mai important factor de impiedicare a dezvoltarii pietei de profil este reticenta antreprenorilor.

“Noi, fondurile de private equity, ne asteptam la anumite asezari ale preturilor, insa antreprenorii nu sunt pregatiti sa solicite preturi mai scazute. Ma astept ca in prima parte a anului preturile sa ajunga la valori reale, moment in care piata isi va reveni", a declarat Horia Manda, managing partner in cadrul fondului Balkan Accession Fund.

El se asteapta ca, dupa incheierea “acestui carusel electoral”, Romania sa aiba un guvern mai capabil, care sa stimuleze sistemul financiar din Romania. “Autoritatile trebuie sa se trezeasca din betia electorala”, spune Manda.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri