6 / 11

Criza, o lectie buna pentru cei care nu s-au pregatit inainte

Razvan Pasol, managerul firmei de brokeraj Intercapital Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca desi era pregatit pentru situatii dificile in timpul crizei financiare, au fost cateva zile in care evenimentele erau incredibile.

“Am trait momente istorice in ultimele luni pe pietele financiare. Amploarea crizei impreuna cu prabusirea sau dificultatile unor institutii de renume sunt elemente de neimaginat cu numai un an in urma. La toata aceasta conjunctura s-au adaugat si scaderile majore ale BVB, ce au culminat cu prabusirile din luna octombrie. Desi eram pregatit pentru o situatie dificila si scaderi mari, au fost cateva zile in care urmaream ce se intampla si nu imi venea sa cred”, explica managerul.

Lectiile pe care criza le-a dat au fost atat de natura investitionala, dar si reglementativa sau din punct de vedere al riscului.

“Criza a reprezentat o lectie buna pentru cei care nu s-au pregatit, atat inainte de criza, cat si pe parcursul ei. Trebuie sa intelegem, in primul rand, ca aceste crize sunt inevitabile. Desigur, se vor lua masuri pentru o reglementare si supervizare mai stricta a creditelor ipotecare si a instrumentelor financiare ce deriva din acestea. Insa, in viitor, peste un anumit numar de ani, o alta criza, cu alte cauze si alte tipuri de manifestari, va lovi din nou”, a explicat Pasol.

La nivel macroeconomic, trebuie sa invatam aceleasi lectii pe care le invatam la nivel de companie sau investitor individual: perioadele de expansiune trebuie folosite, printre altele, si pentru pregatiri in vederea unor crize sau incetiniri inevitabile, sustine managerul.

“Chiar daca putem crede ca anumite crize nu ne pot afecta in mod direct, influente exista intotdeauna, macar pentru faptul ca traim intr-o economie si societate globala. Cine analizeaza doar ziua de ieri si se pregateste numai pentru ziua de maine si nu se uita mai departe in timp face o mare greseala (opinia este valabila atat pentru un stat, cat si pentru o companie sau un individ). Lectiile trecutului nu trebuie uitate niciodata, iar viitorul trebuie abordat intotdeauna cu prudenta, luand in calcul mai multe scenarii posibile, nu doar cel ce se intrevede pe baza conditiilor prezente”.

In perioadele de crestere, este usor sa cadem in capcana expansiunii continue, in care sa vedem totul in roz. Insa realitatea este ca expansiunea economica are un pret: crizele si perioadele de scadere sau incetinire, care sunt inevitabile, sustine managerul.

Reactiile pe timp de criza sunt usor de intuit, dar mai dificil de aplicat daca nu este depistata instalarea unei crize – o abordare prudenta a investitiilor.

“In cazul nostru, este valabil atat in ceea ce priveste plasamentele companiei, cat si in ceea ce priveste recomandarile pentru clienti. Am atentionat pe tot parcursul anului clientii si marele public cu privire la scaderile mari pe care le anticipam, iar aceasta a dus la conservarea profiturilor si limitarea pierderilor pentru clientii nostri, in conditiile in care actiunile BVB au scazut cu 60%, 70% sau 80%. De asemenea, am abordat o atitudine prudenta in ceea ce priveste investitiile proprii ale companiei, astfel incat acestea au contribuit la cresterea rezultatelor, nu la scaderea lor”, afirma Razvan Pasol.

In ce priveste evolutia Intercapital Invest, managerul explica modul in care au reusit sa compenseze eventualele efecte negative ale scaderii lichiditatii bursei.

“Am compensat reducerea lichiditatii din piata, intr-o anumita masura, prin diversificarea bazei de clienti si prin cresterea ponderii clientilor institutionali, insa am continuat promovarea si dezvoltarea companiei, luand in calcul si o componenta de adaptare a investitiilor, strategiilor si costurilor la perioada curenta”, spune Pasol.

In opinia acestuia, cel mai grav efect al crizei este scaderea lichiditatii, intrucat acest aspect afecteaza si companiile de brokeraj. “Aceasta este o consecinta, dar si o cauza a scaderii preturilor. Valoarea tranzactiilor la BVB reprezinta aproximativ 50% din cea de anul trecut, iar o revenire la volumele din 2007 va mai dura un timp”, a mai explicat Pasol.

Cea mai mare amenintare din partea crizei financiare este recesiunea globala.

“Desi nu s-a incheiat, criza financiara este intr-o mare masura inclusa in asteptari, preturi si strategii. Insa problema majora pentru urmatoarele 6-18 luni este posibilitatea unei recesiuni globale, ce va afecta cea mai mare parte a sectoarelor economice din multe tari, cu consecinte directe mult mai serioase asupra companiilor si publicului”, explica managerul.

Asistam deja la efecte grave in multe zone ale lumii, nu doar in Statele Unite, motorul crizei financiare. “Sa nu uitam nationalizarea sau achizitia Northern Rock, Alliance & Leicester, HBOS, Royal Bank of Scotland (Anglia), Roskilde Bank (Danemarca), Dexia (Belgia), Fortis (Belgia/Franta/Luxemburg), Parex Bank (Letonia) sau a primelor trei cele mai mari banci islandeze. Criza afecteaza si Asia de Sud-Est, dar de acolo vestile ajung mai greu la noi (exemplu: caderea asiguratorului japonez Yamato Life Insurance, fondat in 1889)”, a exemplificat managerul Intercapital.

Razvan Pasol a mai declarat ca poate fi prevazut faptul ca vor exista intotdeauna crize, dar este foarte dificil de anticipat in mod exact care vor fi cauzele, cand se va declansa si care vor fi cele mai bune strategii de urmat.

“Nu pot sa inchei decat printr-un cliseu: trebuie sa ne pregatim pentru neprevazut”, a conchis acesta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri