1 / 8

Ce vor bancherii de la Banca Centrala si de la Guvernul Romaniei?

Sistemul bancar romanesc este intr-o forma buna dovedind ca este capabil sa reziste in fata atacurileor „virulente” ale institutiilor financiar-bancare din strainatate si va putea face fata in continuare cu ajutorul BNR, a explicat Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane Bancare (ARB).

Ghetea a tinut sa mentioneze faptul ca: „In acest context viciat de ratingurile deosebit de nedrepte ale agentiilor de rating, comunitatea bancara cauta solutii pentru continuarea creditarii. Solutii pragmatice, care sa puna in miscare imediat creditarea si dezvoltarea economica”, a precizat Ghetea, la Forumul Bancar Roman.

Privind situatia economica a Romaniei si atitudinea agentiilor de rating vizavi (acestea au downgradat Romania) de aceasta, Adrian Vasilescu a tinut sa fac un comentariu in nume propriu si nu in calitatea de reprezentant BNR.

Astfel, el a spus ca „agentiile de rating privesc de la inaltimea de la care se pierd detaliile tarii noastre in contextul geografic in care ne aflam. O particularitate a pietei financiare din Romania este ca desi ne-au fost propuse produsele toxice care au dus la situatia de peste ocean, BNR-ul a facut fata, „deci Romania nu a facut la fel de multe prostii pe piata financiara”.

El a mai adaugat ca intr-o societate capitalista consumul este motorul economiei si nu trebuie oprimat, insa, se asteapta ca dupa criza, comportamentul consumatorului se va schimba, in sensul ca se va continua in privinta consumului, insa intr-un alt ritm.

Presedintele ARB a amintit ca in cadrul discutiilor de saptamna trecuta de la Palatul Victoria, bancherii au discutat cu premierul Calin Popescu Tariceanu despre masurile care ar trebui luate pentru revigorarea sistemului de creditare, cat si a economiei autohtone.

Prima categorie de propuneri vizeaza direct BNR-ul, prin reducerea rezervei minime obligatorii si/ sau „punerea la treaba a banilor” prin reducerea rezervei minime obligatorii si achizitionarea de titluri de stat sau folosirea pentru creditarea IMM-urilor, a agriculturii etc.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri