Cum va evolua creditarea pana la finele anului?

Cum va evolua creditarea pana la finele anului?In patru luni, ritmul anual de crestere a creditarii s-a temperat cu aproape 19 puncte procentuale, de la nivelul de 63,4% atins in iunie.

La inceputul lui octombrie a inceput sa fie aplicat noul regulament de creditare a populatie al BNR - Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 -, care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice. Acesta a impus cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

“Deocamdata decelerarea creditarii din octombrie este conform asteptarilor, iar pentru sfarsitul anului vedem un declin pana la aproximativ 30% pentru ritmul de crestere anuala”, a declarat, pentru Wall-Street, Rozalia Pal, economist sef in cadrul UniCredit Tiriac Bank Romania

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii octombrie, 193,06 miliarde lei (52,7 miliarde euro), in scadere cu 0,6% - in termeni nominali - fata de septembrie. In termeni reali, tinand cont de inflatie, creditul neguvernamental s-a comprimat cu 1,6% fata de luna anterioara.

Creditele in valuta, cel mai mare declin in octombrie

Creditele in valuta, cel mai mare declin in octombrieCreditele in valuta au inregistrat cel mai mare declin in octombrie, dupa introducerea noului regulament al BNR, valoarea lor reducandu-se cu 1,5%, pana la 107,21 miliarde lei (29,3 miliarde euro). Totusi, daca se calculeaza in euro, creditul in valuta a crescut in octombrie cu 0,4%, potrivit BNR.

In schimb, creditele in lei au continuat sa creasca in termeni nominali in octombrie - cu 0,6% pana la 85,85 miliarde lei (23,4 miliarde euro), insa intr-un ritm inferior inflatiei din a zecea luna a anului, astfel ca, in termeni reali, a avut loc un declin - cu 0,4% - si pe acest segment.

“Ritmul de crestere a creditelor se va situa sub 40% la finele acestui an, iar incetinirea va continua si pe parcursul anului urmator. Noile masuri guvernamentale privind eliminarea impozitului de 16% pentru depozitele la termen sunt de natura sa impulsioneze economisirea, iar ritmul de crestere a depozitelor ar putea fi superior astfel celui de majorare a creditelor. Incertitudinile induse de criza globala pot determina schimbarea comportamentului populatiei, prin trecerea de la consum deci de la contractarea de credite la economisire”, a declarat, pentru Wall-Street, Florin Eugen Sinca, analist financiar in cadrul Bancii Comerciale Romane (BCR).

El apreciaza ca la scaderea creditarii a contribuit atat criza financiara international, cat si noile masuri ale BNR ce au produs efecte din luna octombrie.

Depozitele bancare au crescut mai incet in octombrie,

Depozitele bancare au crescut mai incet in octombrie,Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania si-au temperat avansul anual la 25,2% in octombrie de la 32,6% in septembrie, pana la 140,66 miliarde lei (38,4 miliarde euro), dupa scaderea depozitelor in lei ale firmelor si a economiilor in valuta ale populatiei, arata BNR.

Fata de septembrie, depozitele populatiei si firmelor au scazut cu 3,3% in octombrie, in conditiile in care cele in lei au pierdut 4,1%, pana la 91,54 miliarde lei (echivalentul a 25,01 miliarde euro), iar economiile in valuta, exprimate in lei, au scazut cu 1,7%, pana la 49,1 miliarde lei (13,42 miliarde euro), potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Exprimate in euro, valoarea depozitelor in valuta a crescut usor, cu 0,2%.

“Este foarte greu de apreciat atitudinea agentilor economici, pentru ca pe de o parte sunt motivati sa creasca economisirile, pe de alta partea s-ar putea ca acestia sa foloseasca lichiditatile pentru investitii sau pentru planuri la care nu reusesc sa obtina o finantare cu renatabilitate acceptabila”, a mai spus Rozalia Pal.

Din acest punct de vedere, Unicredit Tiriac Bank se asteapta pentru 2008 o crestere a depozitelor cu 18% pana la sfarsitul anului, insa deocamdata decelerarea a fost mai mare fata de aceasta asteptare. “Pentru 2009 credem ca depozitele vor fi sutinute de o oarecare crestere a salariilor desi si in cazul salariilor va fi si aici o decelerare fata de 24% crestere anuala credem ca se va ajunge la o crestere anuala realista de 10-12% cresterea anuala a salariilor”, mai spune Rozalia Pal.

Depozitele in lei ale firmelor, reducere de 8%

Depozitele in lei ale firmelor, reducere de 8%Economiile in moneda nationala ale populatiei au scazut in octombrie cu 0,7% fata de luna anterioara, la 49,98 miliarde lei (13,66 miliarde euro), si si-au temperat avansul anual la 30% de la 33,4% in septembrie, in timp ce depozitele in lei ale firmelor s-au redus cu 8%, pana la 41,56 miliarde lei (11,4 miliarde euro). Comparativ cu octombrie 2007, depozitele in lei ale companiilor au sporit, in octombrie 2008, cu 9,7%.

Pe componenta in valuta, scaderea lunara de 1,7% a depozitelor bancare, exprimate in lei, s-a datorat in principal reducerii semnificative (cu 7%) a economiilor populatiei, care ajunsesera la 31 octombrie la 28,63 miliarde lei (7,82 miliarde euro).

La sfarsitul lunii octombrie, depozitele firmelor crescusera cu 6,6% fata de septembrie, pana la aproape 20,5 miliarde lei (5,6 miliarde euro).

Comparativ cu octombrie 2007, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut, in octombrie 2008, cu 36,3%. In euro, cresterea depozitelor in valuta a fost de 24,2%.

Depozitele in valuta ale populatiei au inregistrat o crestere anuala, in lei, de 34,8%, in timp ce in euro, cresterea anuala a depozitelor in valuta ale populatiei a fost de 22,8%.

Depozitele in valuta ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) exprimate in lei s-au majorat cu 38,5% in octombrie 2008 fata de aceeasi luna a anului trecut, iar in euro, cresterea anuala a depozitelor in valuta ale companiilor a fost de 26,2%.