Piata de leasing in 2008

Piata de leasing in 2008Valoarea totala a industriei leasingului pentru acest an depinde de ultimului trimestru, care nu se anunta unul foarte bun in contextul crizei financiare mondiale, a declarat, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, Jean-Calude Boloux (foto), presedintele Asociatiei Societatilor Financiare din Romania (ALB).

Pana la jumatatea anului 2008, piata de leasing din Romania a evoluat conform asteptarilor, in al doilea semestruinsa, a mentionat Boloux, a inceput sa se observe o incetinire atat a cresterii, cat si a tintelor care puteau fi atinse de piata la inceputul anului, acestea devenind nerealizabile in contextul crizei financiare internationale.

„Real-estate-ul a intrat in blocaj, astfel incat nu au mai fost cereri pentru echipamente de constructii, tendinta dublata su de lipsa proiectelor de infrastructura incepute de stat, care sa compenseze scaderile din segmentul privat”, a explicat Boloux, care detine si sefia BRD Sogelease.

Pentru 2008, valoarea totala a pietei leasing fusese estimata la inceputul anului la 6 miliarde de euro, insa Boloux vede un prag de 5,5 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de 2007, pe fondul crizei financiare.

Estimari pentru 2009

Estimari pentru 2009„Acum suntem mai putin optimisti decat in urma cu sase luni. Cred ca cea mai buna cale este sa pastram targetul de 6 miliarde de euro pentru anul viitor. O restere de 10-15% ar fi rezonabila in 2009, dar depinde de ceea ce va decide Guvernul, care va avea toate uneltele necesare in mainile sale pentru a sustine aceasta piata”, a specificat Boloux.

In opinia lui Boloux, in Romania sunt multe lucruri de facut si cel mai important fapt consta in lansarea lucrarilor publice de infrastructura.”Romania trebuie pregatita pentru viitor. Efectele crizei se vor vedea in 2009, dar vor fi sectoare care se vor relansa”, a mai spus seful ALB.

Cat despre numarul jucatorilor din piata, peste 250 de companii de leasing inregistrate la Banca Nationala a Roamniei (BNR), acesta este prea mare in opinia lui Boloux, care a declarat ca nu este convins ca toate aceste companii sunt active pentru ca ALB, care reprezinta 93% din piata, are inregistrati doar 35 de membri. „Celelalte societati sunt foarte mici si vor disparea. Va avea loc un proces de curatare si reasezare a pietei de leasing in Romania, ca o consecinta a crizei si in Romania va”, a mai detaliat acesta.

Pe de alta parte, piata de leasing din Romania se maturizeaza, crede Boloux. „Piata de leasing este matura in sensul ca exista un dialog intre ALB si autoritati. Vedem schimbari din partea autoritatilor, din partea Bancii Centrale si a Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) intr-un sens bun. Acest an a dovedit autoritatilor ca leasingul este o activitate buna, ca este bine structurata, ca nu este riscanta pentru economie ai am avut si o crestere solida si in viitor autoritatile vor intelege si mai bine leasingul si vor intelege rolul acestuia in dezvoltarea tarii. Daca guvernul va lansa marile lucrari de infrastructura, piata de leasing va fi pregatita sa sustina aceste lucrari”, a mai declarat acesta.

Stagnare in 2009?

Stagnare in 2009?Piata de leasing ar putea inregistra anul viitor mai degraba o conservare a rezultatelor din acest an, intr-un scenariu optimist, dar nu este exclusa nici o comprimare a pietei, a declarat, potrivit NewsIn, Dan Constantinescu, managing director la Unicredit Leasing.

"Cu siguranta vor fi afectate constructiile, transporturile si industria auto, ca segmente ale pietei de leasing", a estimat Constantinescu.

El a mentionat ca, intr-o piata in care cresterea este mica, siguranta de a inregistra profit sau de a mentine profitul consta in reducerea costurilor.

"De asemenea, societatile de leasing trebuie sa fie atente si in ce priveste investitiile", a spus oficialul Unicredit Leasing.

Constantinescu sustine ca, in aceste conditii economice, este nevoie de estimari cat mai realiste, "pentru a observa si a lua masurile adecvate".

"Totul trebuie facut cu o analiza aprofundata, cu atentie maxima in perioada urmatoare. Companiile de leasing trebuie sa faca un calcul care sa le permita o marja de eroare, o planificare atenta a costurilor pentru 2009 si o atentie sporita in ce priveste costurile", a declarat directorul de la Unicredit Leasing.

Constantinescu a aratat ca, in aceasta perioada, "refinantarea este un subiect fierbinte pentru firmele de leasing", deoarece reprezinta o problema pe piata.

Principalele ingrijorari si tinte ale ALB

Principalele ingrijorari si tinte ale ALBIn viziunea presedinteleui ALB, ce mai mare problema la ora actuala este cea a fraudei.

„Am descoperit o crestere dramatica a fraudei pe piata de leasing autohtona, in special pe segmentul de echipamente de constructii. Aceasta a fost ingrijorarea noastra pentru anul acesta si va fi si pentru anul viitor. Frauda exista, de asemenea, si in trecut, dar la scara mica, acum este insa la scara mare, organizata. De aceea, am semnat saptamana trecuta un protocol cu politia pentru a colabora mai indeaproape si pentru a schimba informatii. Ne-am intalnit in acelasi scop si cu Asociatia pentru Echipamentele de Constructii pentru a discuta ce putem face impreuna si pentru a ne pregati pentru anul viitor”, a mai declarat Boloux pentru Wall-Street.

Anul viitor, pe langa conditiile economice care vor fi mai mai dure decat anul acesta, trebuie sa fim mai precauti decat anul acesta in ceea ce priveste frauda pe partea echipamentelor de constructii. „Vom fi si mai organizati, iar la nivelul ALB vom avea un cod de procedura dupa care toata piata sa se orienteze. Pe langa aceasta, cu ajutorul politiei vom colabora pentru a sprijini companiile, care concureaza in mod profesional. Sunt multe companii bune in Romania si trebuie sa ne asiguram ca acestea vor fi sprijinite de sectorul leasing”, a detaliat Boloux.

Potrivit lui Boloux, rolul leasingului ca forma de finantare este evident prin faptul ca, pe timp de criza, pentru unele companii accesarea unei finantari la banci se face cu mai mare dificultate decat in trecut. „Poate ca bancile sunt mai precaute decat in trecut, cand acorda o finantare, poate companiile nu gasesc produsul si pretul potrivit. Astfel, leasingul ofera diferite solutii pentru companii. Cu toate acestea, si noi vom fi mai precauti, insa ne vom asigura ca o companie, care vine la noi va primi finantarea necesara”, a tinut acesta sa mentioneze.

Romania nu va fi afectata de o criza financiara, ci de una economica

Romania nu va fi afectata de o criza financiara, ci de una economicaRomania a fost pana acum protejata de criza financiara in viziunea sefului BRD Sogelease, pentru ca serviciile financiare nu sunt atat de sofisticate in Roamnia comparativ cu cele din SUA sau Marea Britanie, bancile fiind totodata destul de puternice pentru a sustine sistemul.

”Romania nu va fi afectata de o criza financiara, ci de una economica. Vor fi unele sectoare ale economiei afectate de criza si ma gandesc la sectorul transporturilor in primul rand. Acest sector a fost foarte activ, iar acum este mai putin activ, mai ales in ultimul trimestru va avea de suferit, fapt ce va avea efecte in economia Romaniei. Oricum, acest sector va fi primul care se va relansa, cand lucrurile vor reveni la normal”, a declarat Boloux in cadrul interviului.

Apoi, sectorul auto este afectat in Romania la fel cum este in toata Europa. De asemenea, unele companii din Romania vor fi afectate pentru ca depind de sectoare deja afectate de criza. De altfel, pentru economie, criza si efectele acesteia se vor observa din ce in ce mai mult in 2009, nu la fel de mult ca in tarile vest europene, dar efectele vor fi aici si desigur cresterea economica nu va mai fi la fel de mare ca in trecut, este de parere Boloux.

„Vorbind in termeni realisti, pentru 2009, este posibila o crestere economica de 2% maxim 5%, ceea ce oricum este bine pentru o tara europeana. Chiar daca va fi o crestere de numai 3%, aceasta va fi peste a multor tari europene care nu cred ca vor avea o asemenea evolutie. Exista premisele pentru a se realiza acest fapt, dar depinde de noul Guvern care are totul in mainile sale si care are foarte multe de facut in aceasta tara”, a mai spus acesta pentru Wall-Street.

Acesta a adaugat ca secotare ca infrastructura, agricultura si turismul au nevoie de multa grija si atentie din partea autoritatilor.

BRD Sogelease, tinte si realizari

BRD Sogelease, tinte si realizariAnul 2008 a fost un an bun pentru BRD Sogelease al carui general director este Boloux, compania inregistreaza o crestere de aproximativ 20%, conform oficialului francez.

Valoarea totala a bunurilor finantate se ridica la circa 220-225 milioane de euro, „depinde de ce vor spune cifrele in acest ultim semestru, pentru ca acesta nu este asa de bun cum ne asteptam, dar pentru acest context al crizei este rezonabil”, a spus seful BRD Sogelease.

Privind piata nici cu optimism, nici cu pesimism pentru anul viitor, Boloux vede posibila o crestere a cotei de piata. La aceasta data, cota de piata a BRD Sogelease este de 5% privind piata global si 7% intre societatile de leasing, divizii ale unei banci.

„Suntem pe locul 4 pe intreaga piata si pe locul 3 intre banci, ceea ce este bine (UniCredit si BCR sunt inaintea noastra), dar putem castiga cota de piata. Daca atingem 220-250 milioane de euro valoarea totala a bunurilor finantate in 2009 va fi foarte bine”, a spus directorul general al BRD Sogelease.

Echipamente de constructii vor prezenta oportunitati anul viitor in ceea ce priveste strategia de dezvoltare a companiei si, de asemenea, compania va studia si alte sectoare. „Ne concentram si pe sectorul medical, poate in 2009 ne vom uita mult mai atent la acest sector. Incercam sa ne uitam la intreaga piata pentru a identifica cat mai multe oportunitati”, a spus Boloux, care se afla in Romania de 15 luni.