Cursul leului: Minim istoric

Cursul leului: Minim istoricCotatia euro nu pare sa il ingrijoreze pe guvernatorul Mugur Isarescu, care a dat de inteles ca moneda europeana ar putea sa mai creasca si ca Banca Nationala nu va interveni pentru a sprijini leul. “Credeti ca e mult?”, a raspuns Isarescu, pe treptele bancii centrale, la intrebarea jurnalistilor despre evolutia cursului valutar din ultimele zile.

Moneda nationala a continuat tendinta de depreciere si pe finalul sedintei valutare, pana la cotatii minime istorice, de aproape 4,18 lei/euro, pe o piata cu volume mai ridicate de tranzactionare, evolutia leului influentand-o si pe cea a celorlalte monede din regiune.

Pe piata interbancara, cel mai ridicat curs de schimb se inregistrase pana in prezent pe 7 ianuarie 2004, de 4,1635 lei/euro.

"Leul a continuat deprecierea, cotatiile fiind destul de largi,
iar volumele de tranzactionare mai ridicate fata de zilele trecute. Este posibil ca deprecierea din regiune sa fi fost indusa de evolutia leului", a spus, citat de NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Leul a deschis ziua la aproximativ 4,14 lei/euro, si dupa o scurta intarire pana la 4,1080 lei/euro, a revenit pe depreciere si a pierdut teren pana la o cotatie minima istorica de 4,1760 unitati/euro. La 16:45, bancile cumparau un euro cu 4,1655 lei si il vindeau cu 4,1744 lei.

In regiune, dupa o usoara apreciere de la 4,06 la aproape 4 unitati/euro, moneda poloneza s-a depreciat pana la aproximativ 4,08 zloti/euro, in timp ce forintul a pierdut teren pe parcursul zilei de joi de la 268 la 276 unitati/euro.

La cursul de referinta, leul s-a apropiat de minimul istoric, depreciindu-se cu peste 6 bani (1,6%) fata de ziua precedenta, pana la 4,1385 lei/euro. Cursul nu a mai atins acest nivel din 6 ianuarie 2004, cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat un curs de referinta de 4,1438 lei/euro.

Fata de dolarul american, cursul de referinta publicat ieri de BNR - cel mai ridicat din 4 decembrie 2008 - arata o depreciere a leului cu aproape 6 bani (1,9%), pana la 3,0468 lei/dolar, de la nivelul de miercuri, de 2,9897 lei/dolar.

Intalnire Isarescu-Boc

Intalnire Isarescu-BocBNR va sprijini politicile guvernului, pentru a asigura un minim de crestere economica in 2009, in conditiile in care ajustarea contului curent in acest an este inevitabila, a spus guvernatorul.

Guvernatorul nu a dat detalii legate de nivelul cresterii economice din acest an, insa ultima sa declaratie legata de acest subiect, de la inceputul lunii decembrie, avansa o estimare a cresterii PIB intre 3 si 6% pentru 2009.

"Ajustarea contului curent este inevitabila in 2009 si dorim sa se faca fara a afecta cresterea economica, fara a afecta rau inflatia sau nivelul de trai", a declarat Isarescu, la finalul intalnirii cu premierul Emil Boc, la care a participat si ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

"N-am intrat in detalii, am discutat principiile viitoarei colaborari. BNR va sprijini politicile guvernului, in vederea mentinerii unui minim de crestere economica", a mai spus guvernatorul BNR.

Guvernul ia in calcul o crestere economica de 3,5% pentru 2009, pe care isi va baza proiectiile bugetare, a anuntat in aceasta saptamana Ministerul Finantelor Publice (MFP).

Ce au discutat premierul si guvernatorul

Ce au discutat premierul si guvernatorulPremierul Emil Boc a declarat dupa intalnirea de ieri cu ca i-a cerut guvernatorului BNR cateva recomandari privind numirea unor personalitati in Consiliul Economic Consultativ de pe langa Guvern, cu rol in fundamentarea politicilor economice in perioada urmatoare.

Crearea acestui consiliu a fost anuntata de premierul Boc in 15 decembrie, cand a spus ca va constitui un grup consultativ pe probleme economice si financiare, pentru a solutiona situatiile create de criza economica.

Prioritatile guvernului sunt crearea de noi locuri de munca, sprijinirea mediului de afaceri si absorbtia de fonduri comunitare, foarte importanta in 2009, insa va avea in vedere si componenta sociala, pentru a evita derapajele sau sacrificarea vreunei categorii sociale, a spus premierul.

Primul ministru a precizat ca a discutat cu Mugur Isarescu cateva elemente legate de constructia bugetara in 2009.

"Prioritatile guvernului sunt crearea de noi locuri de munca si sprijinirea mediului de afaceri. O alta prioritate este absorbtia fondurilor comunitare, care va conta foarte mult in acest an, precum si investitiile publice in infrastructura, care sunt de asemenea de natura sa creeze locuri de munca. Avem in vedere si componenta sociala, pentru evitarea derapajelor in contextul crizei si pentru a nu sacrifica anumite categorii sociale", a declarat Boc.