Socuri pe termen scurt

Socuri pe termen scurtMoneda nationala a incheiat saptamana in depreciere dupa inchiderea pietei locale, cotatiile ajungand pana la 4,25 lei/euro in tranzactiile internationale.

Pe parcursul sedintei de vineri, leul s-a depreciat de la 4,1757 lei/euro pana la un curs maxim de 4,24 lei/euro, atins in jurul orei 14:15. Ulterior, leul s-a intarit usor, iar la finalul sedintei locale, euro era cotat la aproximativ 4,2250 lei/euro.

In 2008, leul s-a depreciat cu 10,35% fata de anul anterior, pana la un curs mediu de 3,6827 lei/euro. Efectul este dramatic pentru persoanele sau firmele care au contractat credite in vara lui 2007, cand leul s-a apreciat pana la un varf de aproximativ 3,1 lei/euro.

Deprecierea continua: Leul incepe saptamana in ton cu regiunea

Dragos Cabat , Managing Partner al companiei de consultanta Financial View, spune ca o depreciere soc a monedei gaseste intotdeauna nepregatite firmele importatoare, cu singura exceptie daca acestea si-au ‘acoperit’ pozitiile prin operatiuni de hedging pe valuta. “Variatiile bruste de curs sunt periculoase pentru economie in general, atat din prisma importatorilor, cat si a exportatorilor, prin socurile pe care le produc asupra clientilor si vanzarilor pe termen scurt”, declara Cabat, pentru Wall-Street.

Rate din ce in ce mai mari la credite. Intre acest minim si maximul istoric afisat vineri de BNR, variatia este de 35,4%. De altfel, banca centrala a avertizat, in repetate randuri, in privinta riscului valutar pe care il implica, pentru populatie, creditarea masiva in alta moneda decat cea in care persoanele au veniturile.

Pentru banci, deprecierea leului accelereaza deteriorarea portofoliilor de credite in valuta si duce la constituirea de provizioane de risc mai mari, care macina profitul, mai ales in cazul bancilor mici.

De altfel, in ultimii ani, primele patru banci din sistem au acumulat aproximativ 80 - 90% din profitul obtinut. In Romania, in prezent, isi desfasoara activitatea 42 de banci.

Nici exportatorii nu mai castiga

Nici exportatorii nu mai castigaExportatorii, care in conditii normale, de avant economic, ar fi fost favorizati de intarirea euro, nu au niciun beneficiu in conditiile de fata, deoarece exporturile au intrat, oficial, in recesiune in luna noiembrie a anului trecut, iar prognozele sunt de adancire brutala a scaderilor pe acest segment in urmatoarele luni.

Singurii care pot castiga din intarirea euro sunt speculatorii din piata valutara, in cazul in care anticipeaza corect un eventual nivel maxim al cursului de schimb.

"Anuntul ca deficitul bugetar a depasit 5% din produsul intern brut (PIB) anul trecut, calculat dupa standarde europene, a venit ca un soc, in conditiile in care, cu cateva luni inainte, se vorbea de maximum 3,5% din PIB", a declarat, citat de NewsIn, directorul de cercetare in cadrul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Laurian Lungu.

El considera ca, in acest context, s-a format "o tendinta de a fugi catre euro, iar in conditiile in care cererea de valuta este foarte mare, si eventualele interventii ale BNR pentru a sustine leul ar avea un efect limitat".

Cursul valutar loveste pretul carnii

Cursul valutar loveste pretul carniiPretul la carne se va majora cu pana la 25% in 2009 in conditiile in care leul pierde tot mai mult in fata monedei europene, a declarat presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), Sorin Minea.

"Suntem dependenti de materiile prime din import, si in conditiile in care leul se depreciaza in raport cu euro in acest ritm, pretul carnii va creste in 2009 cu 5 pana la 25%", a explicat presedintele ARC.

Minea a adaugat ca si in conditiile in care pe piata europeana preturile vor ramane neschimbate, in Romania preturile din intreaga industrie alimentara se vor majora din cauza deprecierii monedei nationale.

De asemenea, pretul la produsele finite din carne aduse in tara prin intermediul cometului intracomunitar se va majora cu acelasi procent cu care va creste moneda euro, a spus Minea.

Referitor la evolutia pietei de profil, Sorin Minea a explicat ca vanzarile de carne nu vor scadea, pentru ca se va cumpara de pe piata "la negru", explicand ca impozitarea excesiva din Romania duce la exacerbarea pietei negre.

"Vanzarile de carne, nu vor scadea in 2009, insa in conditii unor impozite atat de mari, va disparea piata impozabila a carnii, toti marii producatori orientandu-se catre productia la negru. Deja unii dintre marii producatori din Romania au inceput sa isi vanda produsele la negru", a mai adaugat presedintele ARC.

Deprecierea leului si scumpirile

Deprecierea leului si scumpirilePreturile la lapte, legume si fructe vor creste cu 10% pana la sfarsitul lunii ianuarie, pe fondul deprecierii leului fata de moneda europeana, a declarat, citat de NewsIn, presedintele federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae.

"Apreciez ca pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009, preturile la lapte, legume si fructe se vor scumpi cu 7 pana la 10%, din cauza deprecierii monedei nationale" a spus Stefan Nicolae .
Acesta a adaugat ca deprecierea va bloca investitiile in agricultura si va contribui la imposibilitatea accesarii fondurilor din Programul National pentru Dezvoltare Rurala.

"Deprecierea leului ne va duce in imposibilitatea accesarii banilor europeni pentru ca daca in prezent creditele sunt foarte greu de obtinut, aceasta scadere a leului le va face imposibil de accesat si doar producatorii foarte dezvoltati vor mai putea sa le ia", a explicat presedintele Agrostar.

Presedintele Agrostar a mai adaugat ca deprecierea leului va afecta in principal ramuri precum legumicultura, horticultura si cresterea animalelor.

Populatia, tentata sa renunte la depozitele in lei pentru euro

Populatia, tentata sa renunte la depozitele in lei pentru euroLungu a adaugat ca, in plus, cererea de valuta este alimentata si de reorientarea populatiei dinspre economisirea in lei catre acumularea in euro, pe fondul asteptarilor ca deprecierea monedei nationale va continua.

"Bancile au demarat politica mai agresiva de crestere a dobanzilor la depozitele in lei prin octombrie 2008. Multe dintre depozitele la termen constituite atunci, cu scadenta pana la 3 luni, au fost retrase, iar banii au fost schimbati in euro, pentru ca oamenii vad ca ar fi castigat mai mult daca ar fi cumparat valuta", a mai explicat economistul de la GEA.

Pentru a restabili increderea in moneda nationala, Guvernul trebuie sa anunte, cat mai repede, un plan de buget credibil, pentru 2009 sau chiar pentru urmatorii ani.

"Am trecut in 2009 si nu avem un buget. Increderea nu ai cum sa o restabilesti decat prin politici macroeconomice foarte credibile. Or, tinta de 1,7% din PIB anuntata de Guvern pentru deficitul bugetar in 2009 va fi foarte greu de realizat, in conditiile in care economia se incetineste, iar in 2008 s-a depasit 5% din PIB", mai explica Lungu.

El atrage insa atentia ca veniturile bugetare sunt sub presiune, iar o eventuala majorare a taxelor sau impozitelor pentru a le sustine cresterea ar fi "sinucidere curata", in conditiile incetinirii economiei.

"De altfel, FMI propovaduieste cresterea taxelor in aceasta conjunctura, ceea ce este gresit din punct de vedere macroeconomic, deoarece isi taie si mai mult cresterea economica", spune reprezentantul GEA. Pe partea de cheltuieli, bugetul Romaniei are o rigiditate crescuta.

"Cred ca in cazul a 90% din cheltuielile bugetare, nu ai de unde sa tai", mai spuse Lungu.
Altfel, un acord cu FMI "ar aduce mult mai multa credibilitate Romaniei, pe plan extern".