1 / 6

Socuri pe termen scurt

Moneda nationala a incheiat saptamana in depreciere dupa inchiderea pietei locale, cotatiile ajungand pana la 4,25 lei/euro in tranzactiile internationale.

Pe parcursul sedintei de vineri, leul s-a depreciat de la 4,1757 lei/euro pana la un curs maxim de 4,24 lei/euro, atins in jurul orei 14:15. Ulterior, leul s-a intarit usor, iar la finalul sedintei locale, euro era cotat la aproximativ 4,2250 lei/euro.

In 2008, leul s-a depreciat cu 10,35% fata de anul anterior, pana la un curs mediu de 3,6827 lei/euro. Efectul este dramatic pentru persoanele sau firmele care au contractat credite in vara lui 2007, cand leul s-a apreciat pana la un varf de aproximativ 3,1 lei/euro.

Deprecierea continua: Leul incepe saptamana in ton cu regiunea

Dragos Cabat , Managing Partner al companiei de consultanta Financial View, spune ca o depreciere soc a monedei gaseste intotdeauna nepregatite firmele importatoare, cu singura exceptie daca acestea si-au ‘acoperit’ pozitiile prin operatiuni de hedging pe valuta. “Variatiile bruste de curs sunt periculoase pentru economie in general, atat din prisma importatorilor, cat si a exportatorilor, prin socurile pe care le produc asupra clientilor si vanzarilor pe termen scurt”, declara Cabat, pentru Wall-Street.

Rate din ce in ce mai mari la credite. Intre acest minim si maximul istoric afisat vineri de BNR, variatia este de 35,4%. De altfel, banca centrala a avertizat, in repetate randuri, in privinta riscului valutar pe care il implica, pentru populatie, creditarea masiva in alta moneda decat cea in care persoanele au veniturile.

Pentru banci, deprecierea leului accelereaza deteriorarea portofoliilor de credite in valuta si duce la constituirea de provizioane de risc mai mari, care macina profitul, mai ales in cazul bancilor mici.

De altfel, in ultimii ani, primele patru banci din sistem au acumulat aproximativ 80 - 90% din profitul obtinut. In Romania, in prezent, isi desfasoara activitatea 42 de banci.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri