1 / 5

Scenariu I: 4,2 lei/euro in martie

Moneda nationala va intra pe o tendinta de apreciere in lunile urmatoare, cursul urmand sa ajunga la 4,2 lei/euro in martie si la 3,8 lei/euro la finalul acestui an, desi presiunile asupra leului se vor mentine, bugetul pe 2009 fiind un factor cheie, arata un studiu publicat ieri de Raiffeisen.

"In perioada urmatoare, presiunile pentru deprecierea leului se vor mentine, mai ales daca si monedele din regiune se vor incadra in aceeasi tendinta de scadere fata de euro", arata analistul Martin Stelzeneder, in studiul publicat de Raiffeisen Bank.

El estimeaza, totodata, ca in iunie un euro va fi tranzactionat cu 4 lei, in timp ce in septembrie, moneda unica ar putea fi cotata cu 3,95 lei.

"Guvernul nu a finalizat proiectul de buget pentru 2009 si cauta inca masuri pentru reducerea deficitului bugetului consolidat care a ajuns la circa 5% din produsul intern brut in 2008. In fapt, toata lumea asteapta sa vada cum va reusi guvernul sa reduca deficitul bugetar. Prin urmare, proiectul bugetului pentru acest an ar putea fi un factor cheie in ce priveste evolutia cursului de schimb in perioada urmatoare", se precizeaza in studiul Raiffeisen.

Leul s-a depreciat puternic de la inceputul anului, de la un nivel calculat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) de 4,0296 lei/euro in prima sedinta a anului, la o valoare record de 4,3025 lei/euro inregistrata in sedinta de ieri.

Leul s-a depreciat pe parcursul zilei pana la 4,3473 lei/euro pe piata valutara interbancara, dar de la 15:15 la 15:25 leul si-a revenit rapid pana la 4,30 lei/euro, probabil ca urmare a interventiei bancii centrale sau a profiturilor marcate de un jucator mare.

"Cineva a vandut valuta, dar nu as putea spune daca a fost BNR. Pe 13 ianuarie cursul a mai ajuns la 4,35 lei/euro dupa care a scazut brusc sub 4,30 lei/euro. E posibil sa fi fost si jucatorii care si-au marcat profiturile", a spus, citat de NewsIn, dealerul-sef al Bancii Transilvania, Ioan Birle.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri