Presiunea bancilor

Presiunea bancilor„Nu putem spune cu certitudine ca bancherii cer rambursarea inainte de data scadentei, insa firmele care nu isi platesc datoriile se justifica prin faptul ca bancile le suspenda finantarea si cer rambursarea banilor inainte de data scadentei”, a precizat Ionescu in cadrul conferintei.

Cu toate acestea, directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat ca o singura banca din Romania, cu o cota de piata mare, „are contract de call-option cu banca-mama, prin care actionarul majoritar poate cere rambursarea anticipata a unui imprumut, dar aceasta clauza nu s-a exercitat niciodata".

Ionescu a mentionat ca aceasta problema o au in special companiile din domeniul constructiilor si cele din distributia de echipamente IT.

Dintre cele 6.500 de companii cliente ale Coface Romania, totalizand o expunere de 350 de milioane de euro doar in Romania, 80% intampina dificultati de plata a datoriilor la timp, au precizat reprezentantii companiei.

„Dintre aceste companii asigurate, 80% au dificultati in efectuarea platilor. Desigur, nu inseamna ca vor intra toate in faliment, dar intarzierile de rambursare a datoriilor ajung in medie pana la 90 de zile”, a explicat la si Andreea Crainic, analist de risc in cadrul Coface Romania.

Accesul greu la finantare, cresterea dobanzilor si majorarea ratelor, ca efect al devalorizarii leului, au condus la accentuarea lipsei de lichiditati.

Apoi, valoarea mare a creantelor neincasate genereaza un efect de domino intre clienti si furnizori, accentuand blocajul de lichiditate, condorm datelor companiei.

„Incidentele la plata cu cec-uri si bilete la ordin au cunoscut o crestere fantastica, cu apropae 70% ca numar si s-au dublat ca valoare fata de inceputul anului trecut”, a subliniat Ionescu.

Prudenta din partea managerilor

Prudenta din partea managerilorCoface a observat in studiile sale si o oarecare detasare inconstienta a managementului companiilor.

„Companiile care inainte refuzau sa se asigure vin singure acum si solicita serviciile de management al riscului de credit”, se mentioneaza in datele companiei.

Cu toate acestea, informeaza compania, firmele inteleg si accepta preturile in crestere si in conditii mai stricte de plata, chiar daca sunt sensibile la limitele de plata si nu isi asuma riscuri suplimentare.

Coface a mentinut ratingul de tara

Coface a mentinut ratingul de taraCoface a atribuit Romaniei calificativul de tara 'A4-' pentru ianuarie si 'A4' pentru intregul an 2009, care indica unui istoric mediocru al platilor si care se poate inrautati daca mediul economic se deterioreaza.

De asemenea, ratingul pentru mediul de afaceri a fost mentinut la 'A4'.

In septembrie 2008, Coface a atribuit Romaniei ratingul 'A4' pentru mediul de afaceri, pe care tocmai il introdusese, si l-a mentinut pe cel pentru riscul de tara 'A4-', in conditiile in care dezechilibrele macroeconomice dezavantajeaza Romania.

Totusi, directorul Coface a mentionat miercuri ca probabilitatea de neplata "este inca admisibila".

Ratingul de tara ia in calcul trei factori principali: climatul pentru afaceri, perspectivele economice, financiare si politice, precum si comportamentul de plata al companiilor.

Nu exista un motor viabil de crestere economica

Nu exista un motor viabil de crestere economicaCresterea economica a tarii noastre a fost pana la inceperea crizei sprijinita de existenta lichiditatilor si a creditelor ale caror preturi nu erau la cotele din prezent, dar situatia este radical diferita astazi, atat pentru companii, cat si pentru persoanele fizice, potrivit lui Ionescu.

"Motoarele de crestere din ultimii ani nu mai exista, nici in ceea ce priveste consumul, nici piata constructiilor, nici din perspectiva investitiilor straine. In prezent, nu exista un motor viabil de crestere economica, iar din aceasta cauza Romania ramane vulnerabila la riscuri", a specificat Ionescu.

Spre exemplu, tranzactiile imobiliare au scazut cu 70% in 2008 fata de 2007, spune Ionescu.

In ultimii ani, cresterea consumului, sustinuta mai ales de creditare, a alimentat deficitul de cont curent pana la cote greu sustenabile. La fel, diminuarea accentuata a exporturilor ca efect al recesiunii UE, reducerea investitiilor straine directe au pus presiune pe deficitul de cont curent determinand si deprecierea semnificativa a leului.

„Dependenta economiei de capitalul strain reprezinta principala vulnerabilitate a monedei nationale”, potrivit oficialilor Coface.

Leul s-a depreciat cu 11% in semestrul intai din 2008 si a pierdut 7% in primele doua saptamani din anul care tocmai a inceput.

O alta problema a Romaniei care s-a putut observa de anul trecut este cea a somajului. In 2009 este posibil sa asistam la o crestere a ratei somajului de pana la 8% fata de 4% anul trecut.

Peste 23.000 de angajati au ramas fara loc de munca in trimestrul 4 din 2008 si circa 20.000 au fost trimisi in somaj tehnic, informeaza Coface.

Solutiile din Romania, un compromis intre doctrinele de stanga si dreapta

Solutiile din Romania, un compromis intre doctrinele de stanga si dreaptaIn viziunea Coface Romania, primele semne de imbunatatire a situatiei economice se vor vedea in ultimul trimestru al acestui an, insa situatia va depinde foarte mult de economiile celorlalte tari, mai ales a celor din Europa, care au reprezentat mereu principalele piete de desfacere pentru producatorii locali.

"Nu vedem solutii la nivel guvernamental de iesire din criza. Avem nevoie de un guvern care sa lucreze eficient. Solutiile care se iau in Romania sunt un compromis intre doctrinele de stanga si dreapta", a explicat Ionescu.

Mai mult, el a spus ca economia romaneasca nu a crescut pe programe politice, adaugand ca Romania va iesi din criza intrucat va fi scoasa de mediul economic international si nu pentru ca guvernantii vor reusi sa gestioneze aceasta situati.

Coface vede o crestere economica de 2% in 2009

Coface vede o crestere economica de 2% in 2009Mai optimista decat prognoza Comisiei Europene (1,75% crestere economica /2009), insa mai pesimista decat cea a Guvernului Romaniei (2,5% crestere economica pe 2009), prognoza companiei Coface estimeaza o incetinire a cresterii economice pana la 2% anul acesta.

Pe fondul acestei incetiniri a cresterii economice, inflatia se va reduce pana la o medie anuala de 6,3% comparativ cu 7,9% anul trecut.

Compania estimeaza ca exporturilor romanesti vor suferi o reducere pana la 49,7 miliarde de dolari in 2009, de la 51,9 miliarde de dolari in 2008, dar si o comprimare a importurilor, la 72 miliarde de dolari, de la 80,4 miliarde de dolari anul trecut.

Scaderea comertului exterior va aduce o diminuare a deficitului de cont curent pana la 10,5% din produsul intern brut (PIB), de la 13,3% din PIB anul trecut, au mai prognozat oficialii Coface.

In acelasi timp, deficitul bugetar va fi redus la 2,1% din PIB, de la circa 5,3% din PIB in 2008. Totusi, datoria externa a Romaniei, provenita din sectorul privat, va creste la 57,9 miliarde dolari in 2009, de la 51,7 miliarde dolari anul trecut.

Serviciul datoriei externe va urca la 19,5% din exporturi in 2009, de la 15% in 2008, iar rezervele valutare ale Romaniei vor acoperi 4,6 luni de importuri, conform datelor estimate ale Coface.