Administratorii ameninta cu o riposta dura

Administratorii ameninta cu o riposta duraPotrivit unor surse din piata, administratorii de fonduri de pensii private vor da in judecata Statul Roman la la Curtea Europeana de Justitie, analizand in prezent acest scenariu, o decizie urmand sa fie anuntata zilele urmatoare.

Proiectul de buget pe 2009 trimis sambata partenerilor sociali prevede blocarea nivelului contributiei virate catre fondurile de pensii private obligatorii la 2% din salariul brut in acest an.

Guvernul si-a insusit, astfel, propunerea sindicatelor, care doreau sustinerea bugetului public de pensii.

Potrivit legii, incepand cu 1 ianuarie a fiecarui an, dupa implementarea sistemului de pensii private obligatorii, cota de contributie la sistemul pensiilor obligatorii creste anual cu 0,5%, pana ajunge la 6% din venitul brut al salariatilor, intr-un interval de opt ani.

"Blocarea contributiei in 2009 la nivelul de 2%, cand legea prevede 2,5%, este un atentat la dreptul de proprietate pentru cei peste 4 milioane de romani care contribuie la sistemul de pensii private obligatorii (pilonul II) si care si-au pus speranta in acest sistem pentru a-si asigura o pensie decenta", a declarat presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Crinu Andanut (foto).

'Un atentat la un drept castigat de proprietate'

'Un atentat la un drept castigat de proprietate'Andanut a explicat ca participantii vor pierde in total peste 80 de milioane de euro din banii de pensie in acest an, "bani care azi vor fi irositi cu masuri populiste", daca aceasta decizie politica va fi luata de catre actualul Guvern.

"Cei mai vehementi ar trebui sa fie acum cei peste 4 milioane de tineri, carora prin aceasta masura li se baga efectiv mana in buzunare", a mai spus presedintele APAPR.

O astfel de decizie inseamna "un atentat la un drept castigat de proprietate" asupra acestor contributii, potrivit APAPR.

"Masura amaneteaza viitorul actualei generatii de salariati, sacrificand interesele a peste 4 milioane de romani pe altarul unor interese politice de moment, incercand sa acopere grave erori in administrarea banului public facute pana astazi de catre clasa politica", a adaugat presedintele APAPR.

Masura de inghetare a contributiilor pe 2009 ataca direct dreptul tinerilor de azi de a avea o pensie decenta maine.

Riposta dura pe plan international

Riposta dura pe plan internationalAPAPR a precizat ca va trimite astazi scrisori oficiale de protest impotriva acestei masuri catre toti oficialii guvernamentali responsabili.

Intrucat propunerea de inghetare a contributiilor afecteaza interesele administratorilor, Asociatia anunta masuri de protest pe plan international cu privire la aceasta masura.

"APAPR va riposta dur, pe plan international, la o eventuala decizie de inghetare a contributiei la 2% anul acesta. Masura afecteaza planurile de afaceri ale unor mari companii financiare internationale, care au investit peste jumatate de miliard de euro in Romania in ultimii doi ani numai pentru sistemul de pensii private obligatorii", a mentionat Andanut.

Asociatia arata ca instabilitatea si lipsa de predictibilitate a sistemului legislativ romanesc va aduce din nou grave prejudicii de imagine Romaniei si ar putea avea ca efect alungarea potentialilor investitori internationali pe termen lung.

"Oare sindicatele sau decidentii politici i-au intrebat pe tinerii din Romania daca vor sa-si sacrifice viitorul si sa participe la aceasta cheta nationala pentru a finanta risipa si a acoperi gaurile din buget?", a adaugat Andanut.

Bugetul castiga din blocarea transferului de 0,5%

Contributiile de asigurari sociale platite de angajati si angajatori pentru conditii normale de munca vor creste cu 3,8 puncte procentuale de la 1 februarie, si nu cu 3,3 puncte procentuale, cum anunta initial guvernul, potrivit proiectului bugetului asigurarilor sociale, potrivit NewsIn.

Astfel, contributiile cresc la 31,3%, de la 27,5% in decembrie 2008.

Bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, a trecut pe deficit in noiembrie, cu un minus de 604 milioane lei. Pentru intregul an 2008, Finantele au prevazut, in schita de buget transmisa sambata partenerilor sociali, un deficit la bugetul de pensii de 725,8 milioane lei.

Joi, Guvernul a anuntat ca majoreaza contributiile de asigurari sociale cu 3,3 puncte procentuale, astfel incat sa revina la nivelul celor aplicate in prima parte a anului 2008.

Prin decizia Finantelor de a majora peste nivelul luat initial in calcul de guvern, bugetul asigurarilor sociale devine excedentar, cu un plus de 221 milioane lei in acest an, fata de un deficit de 70 milioane lei, cat s-ar fi obtinut cu o majorare cu doar 3,3 puncte procentuale.

Un alt plus de incasari se obtine si prin blocarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 2% in acest an, fiind anulata cresterea la 2,5% din programarea anterioara.

"Prin majorarea cotei contributiilor de asigurari sociale la 31,3%, bugetul asigurarilor sociale va beneficia practic de cresterea cu un punct procentual a contributiilor platite catre stat, intrucat se castiga atat din diferenta fata de nivelul anuntat de guvern in urma sedintei de joi, de 0,5%, cat si din blocarea transferului de 0,5% a cotei catre pensiile private", a precizat duminica liderul Cartel ALFA, Bogdan Hossu (foto).