1 / 7

Proll: Bancile romanesti vor profita de pachetul de sustinere din Austria

Politicienii si bancherii austrieci, sefii bancilor din Romania si reprezentantii bancii centrale, in frunte cu guvernatorul Mugur Isarescu, propun situatii diferite pentru asigurarea stabilitatii monetare si restabilirea increderii din sistemul bancar.

La finele unei vizite la Bucuresti, ce a avut scopul de a propune un plan de protectie a bancilor, ministrul de Finante al Austriei Josef Proll a spus ca jucatorii din banking-ul romanesc vor profita de pachetul de sustinere a bancilor din Austria. “Bancile din Romania vor profita cu siguranta, chiar daca in mod indirect, de pachetul de sustinere a sistemului bancar din Austria, de 100 miliarde euro, la care au apelat deja mari banci austriece cu afaceri extinse pe piata romaneasca”, a spus Josef Proll (foto).

Austria a adoptat la sfarsitul anului trecut un pachet de sustinere a sistemului bancar in valoare de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde euro pentru injectii de capital si 85 miliarde euro pentru garantii de stat la imprumuturi. Erste si Raiffeisen, cele doua mari grupuri bancare austriece care s-au extins puternic in Europa de Est, inclusiv in Romania, au apelat deja la acest pachet, primind injectii de capital si garantii de stat pentru emisiuni de obligatiuni.

"Ce este clar este ca, prin masurile actuale din Austria, vrem sa dam un semn in Romania ca bancile de aici vor profita, desigur, in mod indirect, de acest pachet de 100 miliarde euro, din care 15 miliarde sunt capital direct, iar restul garantii", a declarat Proll.

Proll a mentinat ca pachetul de sprijin din Austria va duce la o stabilizare si in Romania, aducand "o mai mare libertate de actiune".

Ministrul austriac a sustinut ca Romania are nevoie de asigurarea lichiditatii prin stabilitate monetara, iar scaderea rezervelor minime obligatorii "ar asigura lichiditatea rapida si efectiva".

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri