Efectul de bumerang

Efectul de bumerang"Anul nu este format numai din doua luni, sunt si reveniri ale cursului si nu sunt excluse", a spus Isarescu.

El a adaugat ca si anticiparile de depreciere a leului, inclusiv cele ale BNR, au contribuit la deprecierea monedei nationale.

"Este si un efect de bumerang. Nu sunt foarte fericit, insa am creat suficiente anticipatii de depreciere a cursului. Nu sunt pentru perspective optimiste, dar nici pentru extrema opusa", a subliniat Isarescu, potrivit NewsIn.

Leul s-a depreciat puternic de la inceputul acestui an, intr-o tendinta regionala, ajungand la cotatii minime istorice in raprt cu euro, de peste 4,3 lei/euro. In 22 ianuarie, cursul de referinta al BNR a atins nivelul record de 4,3127 lei/euro.

Cursul de schimb s-a stabilizat la finalul primei sedinte a saptamanii in apropierea nivelului din debut, de 4,28 lei/euro, dupa o evolutie volatila a leului, diferita de a altor monede cu regim similar din regiune, care s-au apreciat semnificativ.

Deprecierea leului creeaza dezechilibre majore

Deprecierea leului creeaza dezechilibre majoreDeprecierea leului, in conditiile unei politici fiscale relaxate, nu numai ca nu contribuie la ajustarea deficitului de cont curent, dar stimuleaza inflatia, adanceste recesiunea si creaza dezechilibre majore, a mai spus Mugur Isarescu.

"Este falsa si creeaza probleme judecata ca numai prin deprecierea puternica (a leului n.r.) putem corecta balanta de plati. Daca deprecierea nu are in spate o politica fiscala tare, inclusiv abordarea rezonabia a politicii salariale, deprecierea nu numai ca nu contribuie (la ajustarea deficitului de cont curent n.r.), dar adanceste recesiunea, incurajeaza inflatia si creeaza dezechilibre majore", a spus Isarescu.

In conditiile in care miscarile puternice de curs pot aduce necazuri in economia reala, guvernatorul BNR a mentionat ca evolutia leului "nu poatefi judecata numai dupa cum spun dealerii, care vor sa faca bani si din piatra seaca, au propriile judecati si le convine volatilitatea".

Nu ne-am repezit sa coboram dobanda

Nu ne-am repezit sa coboram dobandaRelaxarea politicii monetare va surveni dupa repunerea "in adevaratul sau loc al politicii fiscale", desi este greu sa spui care este acesta, pentru ca "intr-adevar economia incetineste", a declarat guvernatorul BNR.

"Nu ne-am repezit sa coboram dobanda (de politica monetara, n.r.), desi au aparut comentarii care spuneau ca toate bancile centrale din lume reduc dobanzile si BNR nu. am subliniat particularitatile ciclului economic in care se afla Romania", a explicat Isarescu.

BNR a subliniat, in repetate randuri, importanta unui mix echilibrat intre politica monetara si cea fiscala si de venituri.

Un eventual imprumut FMI ar viza protejarea rezervelor valutare

Un eventual imprumut FMI ar viza protejarea rezervelor valutareEventualul imprumut de la FMI va avea ca scop protejarea rezervelor valutare, nu finantarea economiei, a declarat Isarescu, care a precizat ca FMI este una dintre sursele avute in vedere, alaturi de UE, BEI, Banca Mondiala si BERD.

"BNR discuta, in prezent, cu Guvernul pentru a termina evaluarea legata de un imprumut extern, pentru a determina suma, calendarul de rambursare si costurile optime", a precizat Isarescu.

El nu a precizat suma avuta in vedere pentru imprumutul de la fiecare institutie, dar a spus ca "proportiile intre institutii ale UE si restul surselor vor fi probabil apropiate". De asemenea, guvernatorul a spus ca sumele vehiculate recent privind imprumutul total sunt exagerate.

Seful bancii centrale a declarat, recent, ca nevoia de finantare a datoriei publice, pentru sustinerea sectorului privcat este intre 2 si 4 miliarde euro.

"Avem in vedere un imprumut de balanta de la UE, dar si imprumuturi de la institutii precum Banca Europeana de Investitii. In al treilea rand, luam in calcul finantarea de la FMI pentru protejarea rezervelor valutare si surse precum Banca Mondiala sau BERD", a declarat Isarescu