1 / 5

Creditarea merge mai departe

„Vom continua creditarea si in aceste vremuri dificile, chiar daca nu va fi la acelasi nivel ca in anii trecuti. Creditarea va fi pentru cei care isi vor permite sa plateasca, iar pentru cei care nu-si vor permite sa mai achite pentru creditele contractate suntem deschisi sa gasim solutii”, a spus Misu Negritoiu, directorul general al institutiei financiare.

In prima luna a acestui an, creditele acordate de banca pe segmentul retail s-au situat la 30% din nivelul inregistrat in perioada similara a anului precedent.

„Este foarte greu de facut o estimare in privinta ritmului de crestere a creditarii, in conditiile dificile de anul acesta. Probabil, nivelul va fi foarte scazut. Daca anii trecuti cresteam cu 20%, 30% sau chiar 40%, in 2009 acest avans va fi de maxim 5%. In ultimii 3 ani cota noastra de piata pe segmentul creditarii s-a imbunatatit si vom incerca sa obtinem acelasi lucru si in 2009”, a declarat Albert Rogemans, directorul de retail al ING Bank Romania.

Rogemans a spus ca la nivel microeconomic o eventuala solutie pentru incurajarea creditarii ar fi scaderea nivelului rezervelor minime obligatorii, care a crescut mult costurile creditelor. „Pe partea creditarii ar fi o solutie buna, insa la nivel macroeconomic ar putea fi consecinte pentru ca, asa cum stim, rezervele minime la euro fac parte din rezervele bancii centrale, iar urmarile ar trebui gestionate de aceasta institutie astfel incat nu doresc sa comentez”, a mai spus seful pe retail al bancii.

Negritoiu a mai adaugat ca in portofoliul bancii, creditele neperformante ocupau sub 1% la finele lui 2008. „Pe segmentul imprumuturilor corporate nu am avut nici o pierdere anul trecut, iar situatia persoanelor fizice se gaseste la Biroul de Credite”, a adaugat seful bancii privind situatia creditelor neperformante, potrivit NewsIn.

Pe partea creditarii, banca a acumulat anul trecut o cota de piata de 3,63%, comparativ cu 3,06% la sfarsitul lui 2007. Pe zona de depozite, cota de piata a bancii a avansat usor, de la 4,42%, la sfarsitul lui 2007, la 4,60%, la finalul lui 2008.

Portofoliul de credite a crescut cu 60% ajungand la 7,45 miliarde de lei, la sfarsitul lui 2008, iar portofoliul de economii si depozite a crescut pana la 7,98 miliarde de lei, la finalul lui 2008, cu 25% mai mare fata de sfarsitul lui 2007.

Totodata, raportul intre credite si depozite, la sfarsitul anului trecut, a fost de 93%, ceea ce confera ING Bank un avantaj in actualul context marcat de criza de lichiditate. „Acest fapt impreuna cu un portofoliu de credite sanatos va ajuta banca in privinta continuarii activitatii de creditare”, a mai spus seful bancii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri