Cum a debutat 2009 pentru brokerii de credite

Cum a debutat 2009 pentru brokerii de credite“Ianuarie a fost o luna mai buna decat noiembrie si decembrie atat din punct de vedere al cererii, cat si al ofertei, iar in februarie volumele s-au dublat si asteptam acelasi trend si pentru martie”, spune, pentru Wall-Street, Anca Bidian (foto), CEO Kiwi Finance.

Kiwi Finance a ajuns in 2008 la un volum de credite intermediate de aproape 200 de milioane de euro.

“De la inceputul anului am inregistrat o crestere continua a cererilor de credit, in special pe creditele garantate si o clarificare din partea unor parteneri privind conditiile si volumele de creditare”, a adaugat CEO-ul Kiwi Finance.

Comparativ cu inceputul anului, numarul de parteneri ai Kiwi care dau credite s-a marit. „Deja institutiile financiare au definit bugetele si politicile de risc pentru 2009. Totul e mai clar acum: stiu ce banci dau credite si, mai important, ce fel de finantari (garanatate, negarantate si in ce monede)”, explica Bidian.

In prezent, 15 dintre cele 26 de banci partenere ale companiei acorda credite, potrivit Ancai Bidian.

Inceputul de an a fost mai bun in comparatie cu finele lui 2008 si pentru firma de consultanta financiar-bancara DBSol Consulting, insa mult mai slab fata de aceeasi perioada a anului trecut. „Prima luna din 2009 a insemnat o crestere cu 30% fata de luna decembrie, dar rezultatele reprezinta doar 40% din cele inregistrate in ianuarie 2008. Si in februarie s-a simtit un usor avans, de 15% fata de luna ianuarie”, a declarat Liviu Andrei, directorul executiv al brokerului de credite DBSol Consulting.

Pentru International Brokers luna ianuarie a anului 2009 a adus un minus de 20% fata de decembrie 2008, iar in comparatie cu prima luna de anul trecut a adus o scadere de 80%, dupa cum a declarat Sorin Moncea, manging partner in cadrul brokeului de credite.

Totusi, efectele crizei au lovit pregnant si aceasta industrie. Astfel , saptamana trecuta, IpoteciDirect, un jucator intrat pe piata brokerajului de credite in luna iulie a anului trecut, si-a anuntat incetarea activitatii, conform MoneyExpress.

IpoteciDirect isi propusese ca, pana in 2012, sa depaseasca jumatate de miliard de euro ca volum de credite intermediate si sa aiba 8% din piata, 100 de consultanti si 18 centre ipotecare in toata tara.

“Bancherii ar constata la randul lor ca, de vreme ce activitatea de creditare a incremenit, un intermediar precum IpoteciDirect – care aduce bancilor, contra unui comision, clienti pentru credite – nu mai are pur si simplu ce intermedia, deci e de asteptat sa moara de moarte naturala”, titra saptamana trecuta revista MoneyExpress.

Un lucru este cert, conditile de piata sunt dintre cele mai dure in industria financiar-bancara, iar premisele de functionare pentru industrie s-au transformat in totalitate.

„In cadrul acestei noi ordini mondiale trebuie sa ne asumam si sa internalizam noul context, sa gasim solutii cu luciditate si responsabilitate, insa pana nu vom omori cu totii mai intai criza din capul nostru, vom ramane intr-o paralizie destructiva, care cu siguranta va face ca maine sa fie mai rau. Acestea sunt datele problemei, cu ele trebuie sa lucram cativa ani de acum incolo, cine sta si asteapta minuni va avea sfarsit garantat”, a declarat Anca Bidian.

Tendinte in brokerajul de credite

Tendinte in brokerajul de crediteIn prezent, se observa o analiza atenta a clientilor fata de ofertele bancilor, care insa pun mai mult accent pe cardurile de credit, overdraft sau cardurile de salarii, spun brokerii de credite.

„Brokerii de credite au o dependenta ombilicala fata de institutiile financiare, drept urmare gradele lor strategice de libertate sunt relativ limitate. Noi punem accent acum pe flexibilitate organizationala si extindere pe zonele de interes ale partenerilor (bancilor n.r.)”, a spus Bidian.

Alti brokeri sunt insa siliti sa ia si masuri mai putin populare, in contextul dificil al pietei afectate de criza financiara, cum ar fi renuntarea la o parte din personal. Totodata, companiile vizeaza extinderea portofoliului de produse, pentru acoperirea unor noi segmente de piata.

„In primul rand, am recurs la eficientizarea proceselor interne si am renuntat la unii dintre angajatii neproductivi. Pastram in mare aceeasi structura deoarece noi credem in viitorul acestei afaceri, chiar daca in prezent traversam o perioada mai delicata”, a explicat Liviu Andrei (foto), director executiv la DBSol Consulting.

Pe de alta parte, DBSol si-a diversificat portofoliul prin adaugarea cardurilor de salarii, conturilor curente, POS –urilor si produselor de economisire (depozite), potrivit lui Liviu Andrei.

„La noi cel mai important este lansarea unei linii de business dedicate corporatiilor si intreprinderi mici si mijlocii. Acest departament este functional, il anuntam in cel mult o saptamana, avem si tranzactii in lucru, iar echipa la randul ei este formata”, a spus Bidian despre planurile Kiwi Finance.

Kiwi Finance nu a facut concedieri (compania are 138 de angajati la aceasta data), insa a inchis anul trecut filiala din Spania (Madrid), decizie dictata de conditiile pietei de acolo si nu de situatia firmei din Romania, dupa cum a tinut sa precizeze Bidian.

„Vom continua extinderea prin sucursale proprii in a doua partea a lui 2009 in functie de analiza de la mijlocul anului, cand situatia va fi mult mai clara si vom decide unde ne extindem. Acum nu avem nici un oras anume in vedere”, a specificat Bidian.


Estimari pentru primul trimestru

Estimari pentru primul trimestruPentru perioada imediat urmatoare estimarile brokerilor sunt temperate, din moment ce nu se intrevad schimbari importante ce pot relansa creditarea.

„Avand in vedere nivelul intermediat de brokeri consider ca volumele vor fi mici comparativ cu perioada similara a anului precedent, iar creditul neguvernamental isi va diminua de asemenea ritmul de crestere”, a spus Sorin Moncea (foto), managing partner in cadrul firmei de brokeraj bancar International Brokers.

Creditarea populatiei si firmelor de catre banci s-a accentuat usor in ianuarie la valoarea in lei, rata anuala de crestere urcand la 33,8%, de la 33,7% in decembrie, insa valoarea in euro a imprumuturilor s-a comprimat cu 1,45 miliarde euro, dupa deprecierea puternica a leului.

Creditul neguvernamental insuma, la finalul lunii ianuarie, 206,436 miliarde lei (48,26 miliarde euro), fata de 198,086 miliarde lei (49,71 miliarde euro) in 31 noiembrie. In lei, creditele au avansat in ianuarie cu 4,2% fata de luna anterioara.

“In februarie s-au dublat volumele din ianuarie si conform analizei si compararii primei saptamani din martie cu prima saptamana din februarie am inregistrat o crestere de 300%. Volumele sunt mai mici comparativ cu anul trecut, insa ce ma intereseaza sa vad este trendul, aflat in crestere”, a declarat Bidian, in privinta evolutiei portofoliului Kiwi Finance.

Totusi, piata da semne de ameliorare, „tocmai de aceea urmaresc si trendul sa vad daca a fost o intamplare sau urmareste un traseu anume. Se vede o schimbare atat din partea clientilor, cat si a bancilor fata de sfarsitul anului trecut, cand era un blocaj total. Totusi, dezghetare este prea mult spus, dar sunt banci care acorda credite si exista clienti care le acceseaza. Eu ma astept ca acest trend sa continue, poate chiar sa creasca”, a estimat intr-un ton optimis Bidian.

Creditarea neguvernamentala va avea o crestere anualizata de doar 5-10% in in primul trimestru, conform Ancai Bidian, comparativ cu nivelul inregistrat anii trecuti de 30, 40 sau chiar 60%.

Valoarea medie a creditelor intermediate de brokeri

Valoarea medie a creditelor intermediate de brokeriIn ceea ce priveste valoarea medie a creditelor, scaderile au fost semnificative in ultimele luni. Astfel, valoarea medie a creditului ipotecar este de 45.000-50.000 de euro, comparativ cu vara lui 2008, cand valoarea medie a creditelor garantate era de circa 72.000 de euro, potrivit brokerilor de credite.

Criza financiara si-a pus amprenta si asupra creditelor negarantate, valoarea medie inregistrand un declin accentuat. Astfel, valoarea medie a creditelor de consum a ajuns la 4.000-5.000 de euro, fata de 7.000 de euro in vara anului trecut, potrivit Kiwi Finance si International Brokers.

Estimarile difera insa in functie de portofoliul de clienti ai brokerilor de credite. „Daca la mijlocul anului 2008 media pe credit ipotecar depasea 95.000 de euro, odata cu scaderea preturilor pe piata imobiliara, valoarea a scazut cu 30-35%. In schimb, la creditele de consum declinul este mai mare, media ajungand acum la 6.500 de euro, fata de 13.500 de euro anul trecut”, a explicat Liviu Andrei.