Strategia Bancii Romanesti pentru 2009

Strategia Bancii Romanesti pentru 2009Pentru 2009, Banca Romaneasca vizeaza o crestere atenta a activelor, avansul fiind estimat la 15%, fata de 2008, iar expansiunea la nivel teritorial se va tempera fata de anii precedenti.

In prezent, Banca Romaneasca dispune de 150 de unitati teritoriale, pentru 2009 avandu-se in vedere deschiderea a trei sucursale aflate in diverse stadii de finalizare. In functie de evolutiile ulterioare ale pietei, banca isi va adapta strategia de expansiune, explica Maragkoudakis.
El a mai detaliat ca rezultatele financiare se situeaza in parametri buni pentru 2008, insa acestea urmeaza sa fie facute publice odata cu rezultatele grupului.

National Bank of Greece (NBG), actionarul majoritar al Bancii Romanesti, va publica rezultatele consolidate maine, 17 martie.

La finalul anului trecut, Banca Romaneasca estima un profit de 23 milioane euro, cu 45% peste estimarile initiale. Banca are in prezent 1.686 de angajati si nu intentioneaza sa aplice concedieri.

Grupul elen ocupa locul noua in Europa din punctul de vedere al raportului credite/depozite, fiind una dintre putinele banci la care nivelul depozitelor il depaseste pe cel al creditelor.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 89,07% de catre cel mai mare grup bancar elen, NBG, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,21%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.

Miza pe fondurile europene

Miza pe fondurile europene„Nu as putea spune ca sistemul bancar romanesc trece printr-o criza, dar din cauza situatiei economice si a contextului international dificil, institutiile financiare sunt si ele afectate. Sunt cateva probleme de lichiditate in sectorul bancar, insa tocmai de aceea dobanzile la depozite sunt atat de ridicate, pentru ca se incearca suplinirea acestei lipse” , a declarat Andreas Maragkoudakis.

Daca in trecut creditarea era motorul de crestere al economiei nationale, de acum inainte principala sursa a dezvoltarii economiei romanesti este posibila, in viziunea lui Maragkoudakis, prin fondurile venite de la Comunitatea Europeana.

„Cele mai importante sunt in prezent fondurile Uniunii Europene, care pot finanta proiecte si programe de investitii in companii, dar mai ales in infrastructura. In acest moment, nu suntem implicati in cofinantarea unor astfel de proiecte, insa ne gandim la aceasta posibilitate”, a detaliat Maragkoudakis.

In ceea ce priveste creditarea, presedintele Bancii Romanesti nu este foarte optimist si crede ca mediul economic international este nefavorabil revitalizarii creditarii in general, nu doar pe plan local.

„Bancile au incetinit creditarea din doua motive. In primul rand, este o problema cu lichiditatile, institutiile financiare nu au fonduri necesare, iar cele pe care le au sunt scumpe. Apoi vorbim de o crestere a numarului de clienti care intra in default, ceea ce ii face pe bancheri sa fie prudenti”, a spus seful institutiei financiare.

Presedintele Bancii Romanesti considera ca nivelul la care se acordau credite inaintea declansarii crizei era „prea ridicat”.

In acelasi timp, o imbunatatirea a mediului economic international este putin probabila, in opinia bancherului grec. „Dupa cum vedem, guvernantii din Statele Unite dau foarte multi bani, insa injectiile de capital nu sunt de ajuns. Nu cred ca problemele vor fi rezolvate prea curand fara incredere in institutiile financiare si in lipsa programelor anti-criza”, a mai spus Maragkoudakis.

'Reducerea RMO, in anumite conditii'

'Reducerea RMO, in anumite conditii'Desi bancherii isi doresc ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa diminueze rezervele minime obligatorii (RMO), seful Bancii Romanesti crede ca acest lucru este posibil, dar numai in anumite conditii.

„BNR ar putea fi ingrijorata de faptul ca, prin reducerea rezervelor minime obligatorii, diferentele rezultate ar putea fi returnate bancilor-mama. Precizam ca Banca Romaneasca nu are in vedere o astfel de abordare”, a declarat Maragkoudakis.

Presedintele Bancii Romanesti asteapta de la autoritatile romanesti masuri concrete pentru corectarea dezechilibrelor din economia romaneasca.

„In ceea ce priveste BNR, daca vor fi semne de imbunatarire in economie, probabil ca va reduce rezervele minime obligatorii, ceea ce va duce la revenirea creditarii in Romania”, a spus Maragkoudakis.

In prezent, rezerva minima obligatorie impusa bancilor de catre BNR este de 40%.

Bancherii au solicitat recent "nuantarea abordarii rezervelor minime obligatorii", conform unor cerinte anuntate anterior de Asociatia Romana a Bancilor, care ar permite bancilor sa nu constituie rezerve minime obligatorii pentru fondurile primite din partea institutiilor financiare internationale (IFI).