1 / 4

"Nu este nevoie de deprecieri suplimentare"

Cursul de schimb este la un nivel sustenabil, mai ales pentru perioada actuala, tinand cont si de corectia deficitului de cont curent, "mai rapida decat ne asteptam", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Nu este nevoie de deprecieri suplimentare. Cursul de schimb se afla la un nivel sustenabil pentru perioada actuala", a raspuns guvernatorul, intrebat care va fi evolutia cursului de schimb dupa incheierea acordului cu FMI.

Anuntul despre acord a dus la aprecierea leului, BNR afisand ieri un curs de referinta de 4,2723 lei/euro.

Cotatia euro nu il ingrijora pe guvernatorul Mugur Isarescu nici la inceputul lunii ianuarie, sugerand atunci ca moneda europeana ar putea sa mai creasca si ca Banca Nationala nu va interveni pentru a sprijini leul. “Credeti ca e mult?”, a raspuns Isarescu, pe treptele bancii centrale, la intrebarea jurnalistilor despre evolutia cursului valutar din ultimele zile.

Moneda nationala se situa pe 9 ianuarie, ziua respective declaratii, la cotatii minime istorice, de aproape 4,18 lei/euro, pe o piata cu volume mai ridicate de tranzactionare.

Leul continua sa se aprecieze la finalul zilei de ieri, pana la cotatii de sub 4,26 lei/euro, pe fondul optimismului generat de anuntul privind acordul pentru un imprumut extern, in contrast cu evolutia altor monede din regiune, ce s-au depreciat.

"Leul isi continua aprecierea, dupa ce, odata cu anuntul privind acordul cu FMI, a inceput sa castige teren in fata euro. Cu siguranta si declaratiile guvernatorului BNR au contribuit la mentinerea tendintei. Oricum, guvernatorul a dat semnale si anterior ca va folosi banii din imprumut pentru sustenabilitatea leului", a spus un dealer din piata, citat de NewsIn.

Leul este supraapreciat, iar un pachet de sustinere nu va modifica situatia actuala, se arata intr-un raport publicat recent de institutul britanic de cercetare Capital Economics.

"Moneda nationala a ramas suspect de stabila pe parcursul turbulentelor din ultima perioada, sugerand cel mai probabil ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit pentru a linisti fluctuatiile cursului de schimb", mentioneaza analistii Capital Economics.

Insa toate aceste interventii ar putea fi interzise aproape in totalitate dupa acordul cu FMI, se mai arata in raport, caz in care leul ar urma sa cada cu 15%, iar cursul valutar sa urce la peste 5 lei/euro.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri