Autoritatile nu se gandesc la viitorul romanilor

„Imi pare rau ca aceasta criza a aparut la asa scurt timp dupa lansarea sistemului de pensii private si ca acum s-a ajuns la concluzia ca tara are nevoie de bani la buget, care s-au luat foarte usor de la acest sistem, despre care, fiind proaspat infiintat, guvernantii au crezut ca se poate recupera repede aceasta pierdere”, a declarat sefa BCR Fond de Pensii, al saptelea jucator ca marime pe piata de pensii private obligatorii (Pilonul II), cu un numar de peste 150.000 de participanti la fondul gestionat si o cota de piata de 3,2%, dupa activele administrate.

Ea considera ca sistemul privat de pensii nu este foarte bine asimilat de catre autoritati, iar in toata „agitatia” de solutionare si contracarare a efectelor crizei financiare mondiale s-au luat si din banii aferenti pilonului II, administratorii de fonduri neavand suficienta forta sa contracareze masurile luate de autoritati, in special plafonarea nivelului contributiilor la 2%, in loc ca acestea sa creasca la 2,5%, asa cum era prevazut in calendrul initial la startul pilonului II.

„Cu siguranta, daca te gandesti la viitorul tarii si nu la cum sa iesi la liman ca sa-ti fie bine in urmatorul an, trebuie sa suferi ca popor un an sau doi cu niste masuri aplicate, care nu sunt poate bune pe moment, dar care te vor ajuta mai tarziu atat pe tine, cat si generatiile urmatoare. In Romania insa conteaza doar urmatorii 4 ani de mandat”, a declarat Ditescu.

Adaugandu-se la nivelul redus de informare a salariatilor, care in marea lor parte nu adera la un fond de pensii in primele patru luni de la prima angajare, „mai apar si opinii controversate conform carora ar trebui sa garantam inflatia, sa nu fim al doilea FNI sau SAFI, conducand spre o si mai mare stare de nesiguranta a romanilor”, spune ea.

Ditescu este de parere ca, daca plafonarea contributiilor s-ar fi intamplat dupa ce aderantii ar fi primit cateva scrisori de informare anuala, continand sumele acumulate in conturile personale, situatia ar fi fost diferita, pentru ca acestia si-ar fi dat seama mai bine cum functioneaza sistemul si cati bani s-au strans in cont, putand face chiar propriile calcule pe termen lung - 15-20 de ani.

„Astfel, plafonarea contributiilor nu ar mai fi fost atat de usor de realizat, legea ar fi trebuit respectata de autoritati, insa cu atat mai usor le-a fost sa plafoneze nivelul contributiilor cu cat oamenii nu stiu nici ei la randul lor exact despre ce este vorba”, a mai comentat sefa BCR Pensii.

Prin inghetarea contributiilor pe Pilonul II au fost economisite la bugetul public de pensii circa 80 de milioane de euro in 2009, insa pe termen lung masura va aduce, pana in 2017, pierderi totale de 1,07 milioane de euro la Pilonul II, conform estimarilor APAPR, si poate reduce pensia lunara cu pana la 15%.

Criza a determinat strategii investitionale prudente

Criza a determinat strategii investitionale prudenteDesi anul a inceput pentru administratori cu vestea proasta a plafonarii contributiilor pe Pilonul II, Ditescu este increzatoare in strategiile administratorilor care au condus anul trecut la randamente peste inflatie.

„Plafonarea contributiilor inseamna si comisioane mai mici din contributii, deja volumul businessului administratorilor este mai mic si nici nu poti face previziuni cu ce se va intampla pe viitor, insa, cu toate ca am inceput prost anul 2009, 2008 a fost foarte bun din punctul de vedere al randamentelor si prudenta investitionala va predomina si anul acesta”, noteaza ea.

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) din Romania au obtinut in 2008 un castig mediu de +11% (7% in perioada mai-decembrie, ceea ce anualizat reprezinta 11,3%). In primele 9 luni de functionare, fondurile de pensii obligatorii din Romania au obtinut un randament mediu ponderat de 8,9%, corespunzator unei performante anualizate de 11,9% - cele mai bune rezultate din regiunea Europei Centrale si de Est, potrivit unui studiu OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), citat de APAPR.

„Criza a pornit aproximativ in acelasi moment in care a trebuit sa investim pentru prima data, de aceea nici un administrator din Romania nu a investit in instrumente financiare cu risc ridicat, decat putin si in cursul timpului au renuntat la acele participatii din piata de capital. Am avut timp sa ne repliem dupa modelele practicate in lume si am investit prudent”, a mai declarat sefa BCR Pensii.

Pana cand piata nu va da semne de indreptare, anul acesta administratorii vor investi in continuare in instrumente financiare cu risc scazut si se vor baza pe titluri cu venit fix. Cu siguranta, vor fi oportunitati de investitii si in piata de capital, dar este mai probabil ca administratorii vor prefera in continuare prudenta, crede Ditescu.

Situatia conturilor goale

Situatia conturilor goaleSituatia conturilor goale este una ingrijoratoare pentru Simona Ditescu, care crede ca acestea au ajuns in jurul valorii de 30% din totalul conturilor, dupa ce luna trecuta acestea au atins 27% in cazul BCR Fond de Pensii.

In opinia oficialului BCR Pensii, cauzele cresterii numarului de conturi goale se datoreaza efectelor negative ale crizei financiare in contextul in care multe taxe nu se mai platesc si foarte multi oameni isi pierd locul de munca. „Noi suntem oarecum oglinda pietei muncii, este normal ca numarul de conturi goale sa creasca in conditiile in care numarul de someri creste si el”, a specificat Ditescu.

In ultimele zile, autoritatile romane au anuntat ca pentru anul in curs este asteptat un numar de 800.000 de someri.

„Nu cred ca cineva a luat in calcul toate efectele crizei in ceea ce priveste numarul de noi angajati intrati in piata muncii si deci numarul de conturi goale. Desigur, au fost estimari facute, dar fiecare luna aduce date noi”, a spus directorul general al BCR Pensii.

Totusi, Ditescu a mentionat ca a fost luat in calcul, ca business, cresterea numarului de someri si chiar de la startul Pilonului II planificarea s-a facut in functie de un numar mic de oamnei intrati in campul muncii in fiecare an, chiar daca 2008 a fost un an bun din acest punct de vedere, cu doua generatii de absolventi de facultate (cei care au prins sistemul de invatamant universitar de 4 ani si cei pe sistemul de 3 ani de invatamant superior).

In 2008 (de la finele campaniei de start a sistemului din luna mai si pana in decembrie), BCR Fond de Pensii a avut 22.984 de aderanti noi. Din acestia, o parte au venit venit prin forta proprie de vanzare a companiei, iar cealalta parte prin distributie aleatorie.

Astfel, 20% din clientii noi intrati in piata adera la BCR Fond de Pensii, iar din cei nou veniti 12.400 au aderat la fondul nostru prin proprie initiativa.

Procentajul fondului BCR este mai bun decat in intreaga piata, adica aproximativ 54% din noii aderanti au venit prin semnatura directa a actului de aderare. Explicatia ar fi in cazul BCR Pensii, potrivit Simonei Ditescu, faptul ca fondul beneficiaza pentru distributie de reteaua de unitati a Bancii Comerciale Romane (BCR) , retea teritoriala cu 642 de unitati.

Pe intregul sistem, 13% din totalul de participanti noi intrati pe piata muncii adera prin proprie semnatura, iar 87% sunt repartizati aleatoriu, potrivit unui studiu APAPR.

Rolul CNPAS in dezvoltarea Pilonului II

Rolul CNPAS in dezvoltarea Pilonului II„Lucurile nu pot fi perfecte nici macar intr-o tara foarte dezvoltata, nu am avut nevoie de plafonarea contributiilor si totusi asta s-a facut repede, deci masuri pot fi luate, insa cred ca ar mai trebui implicat CNPAS in tot procesul dezvoltarii Pilonului II”, a comentat Ditescu.

CNPAS este institutia de stat care tine evidenta participantilor si vireaza lunar banii in conturile administratorilor, insa ar mai trebui acoperite niste gauri negre in materie de comunicare cu acestia, dupa cum este de parere Ditescu.

„Acei aderanti distribuiti aleatoriu ni s-au parut multi in 2008, despre acestia nu stim prea multe. Noi chiar am facut o analiza la noi in companie calculand cate din conturile venite prin repartizare aleatorie au si bani in ele, si din pacate sunt foarte multe conturi goale. Noi ne bucuram ca se mareste numarul de participanti, dar poate si de aceea numarul de conturi goale este in crestere”, a mai spus Ditescu.

Planurile pentru 2009 si evolutia pietei

Planurile pentru 2009 si evolutia pieteiPentru BCR Fond de Pensii, anul 2009 este anul consolidarii atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III. Compania a initiat deja procesul de preluare al fondului Omnifoarte de la Omniasig Pensii si, potrivit Simonei Ditescu, compania se gandeste si la alte preluari.

„Vom termina anul acesta cu o companie mai solida din punct de vedere al numarului de clienti, active in administrare, dar si din prisma obiectelor de activitate. Vom fi o companie de pensii prezenta atat pe Pilonul II, cat si pe Pilonul III”, a declarat Ditescu.

In ceea ce priveste intrarea pe Pilonul III al pensiilor private facultative, BCR Pensii intentioneaza ca pana la finele anului in curs sa preia fondul Prudent (activ pe pilonul pensiilor private facultative) de la BCR Asigurari de Viata. „Suntem in curs de discutii, inca nu am depus nici un dosar la comisie, dar estimam ca vom prelua de la BCR Asigurari de Viata fondul Prudent tot anul acesta, care va fi un an de consolidare pentru noi”, a clarificat Ditescu.

In privinta altor preluari pe Pilonul II, Ditescu a reconfirmat ca BCR cauta noi oportunitati. ”Nu am declarat niciodata ca vom prelua OTP Fond de Pensii si Prima Pensie, cu Omniforte suntem in curs de fuziune, primul dosar a fost depus la Comisie si participantii au fost informati ca urmeaza fuziunea. Este adevarat ca suntem in continuare in cautare de oportunitati, iar pana la finalul anului piata se va calma si se vor face si fuziunile care au mai ramas de facut”, a spus Ditescu.

Ea a mai spus ca in urma acestor schimbari, compania tinteste o cota de piata de 5,50-6% pe Pilonul II la finele lui 2009. Dupa numarul de participanti, fondul are o cota de piata de 3,27% la nivelul lunii februarie (potrivit ultimelor date CSSPP) si 3,2% dupa active.

La aceasta data, sunt cativa administratori in industrie care au numar mic de participanti (OTP si Prima Pensie) si nu este rentabil pentru ei sa ramana in industrie, considera specialistul BCR Pensii.

In opinia Simonei Ditescu, piata va ramane cu 7-8 administratori de fonduri de pensii pe Pilonul II.

„O concentrare a pietei nu este buna, dar deja avem o concentrare a pietei la nivelul primilor 2 administratori, care au circa 60% din piata. Daca piata ar ramane la 7-8 administratori, activele lor in administrare si numarul de clienti repartizati fiecaruia s-ar echilibra. Este clar ca fondurile care au sub 50.000 de clienti vor face ceva in viitorul apropiat si atunci vom ramane cu administratorii care vor avea majoritatea in medie peste 200.000 de aderanti”, a subliniat in incheiere Ditescu.

Activele BCR Pensii in administrare au atins la nivelul lunii februarie, potrivit datelor CSSPP, 34,371 milioane de lei.