Mai multi bani pusi deoparte pentru banci

Mai multi bani pusi deoparte pentru banciLa finalul lunii decembrie 2008, provizioanele se plasau la 7,58 miliarde lei, cu 15,3% sub valoarea de la sfarsitul lunii ianuarie 2009. Dupa prima luna a anului trecut, provizioanele erau de 3,96 miliarde lei.

De asemenea, la 31 ianuarie 2009 bancile aveau provizioane pentru imprumuturile clasificate in pierdere (credite cu restante mai mari de 90 de zile) in valoare de 6,65 miliarde lei.

Un provizion reprezinta rezerva constituita pentru eventuale pierderi previzibile in viitor ce pot rezulta din activitatea curenta, inclusa pe cheltuieli, din care urmeaza a fi acoperite eventualele pierderi sau care urmeaza a se varsa pe venituri ca urmare a anularii provizionului.

Pentru creditele clasificate ca standard, provizioanele ajunsesera la 549,6 milioane lei la finalul primei luni din acest an, in timp ce pentru imprumuturile in observatie, bancile provizionasera 512,5 milioane lei.

In cazul creditelor substandard, provizioanele au ajuns la 497,5 milioane lei in perioada mentionata, in timp ce pentru creditele indoielnice bancile consituisera provizioane de 538,1 milioane lei, mai arata datele Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

In acelasi timp, restantele populatiei la credite au ajuns la 31 ianuarie 2009 la 1,126 miliarde lei, in crestere cu 15% fata de finalul lui 2008, cand se cifrau la 981,2 milioane lei, si aproape dublu fata de finalul primei luni din 2008.

Din aceasta suma, restantele peste 90 de zile reprezentau 905,2 milioane lei, in timp ce restantele pentru creditele scoase in afara bilantului au ajuns la 92,7 milioane lei. Totodata, restantele pentru creditele la colectare ajunsesera la 31 ianuarie 2009 la 35,2 milioane lei.

Cele mai mari restante ale populatiei sunt inregistrate la creditele in moneda nationala, in valoare de 821,4 milioane lei, mai mari cu 11,9% fata de sfarsitul anului trecut, in timp ce restantele pentru imprumuturile in euro ajunsesera la 277,5 milioane lei, in crestere cu 22,9% fata de 31 decembrie 2008.

Restantele pentru creditele in dolari au ajuns la 3,02 milioane lei la sfarsitul primei luni din 2009, iar cele pentru creditele acordate in alte monede straine, cu exceptia euro si dolar, au ajuns la 23,8 milioane lei, mai arata datele bancii centrale.

Recomandare speciala pentru sapte banci

Recomandare speciala pentru sapte banciBNR a recomandat unui numar de sapte banci sa ramana cu nivelul de solvabilitate peste 10%, deoarece a observat o deteriorare rapida a portofoliilor de credite in cazul acelor banci, a declarat, citat de NewsIn, directorul directiei de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Nivelul minim de solvabilitate recomandat pentru banci este de 8%, iar pentru sistemul bancar romanesc, solvabilitatea medie era de 12,34% la finalul anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

"Am recomandat deja, in cazul a sapte banci din Romania, un nivel minim al solvabilitatii de 10%. Ele nu ajunsesera la o solvabilitate sub 10%, insa am observat o deteriorare rapida a portofoliilor de credite", a spus Cinteza.

In cazul in care va fi nevoie, bancile vor face majorari de capital pentru a ramane cu un nivel confortabil de solvabilitate.

"In cazul acestor banci, asteptam sa vedem rezultatele testelor de stres", a mai spus Cinteza.

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut dramatic

Rezervele valutare ale Romaniei au scazut dramaticRezervele valutare internationale ale Romaniei, administrate de BNR, au scazut in martie cu 3,07%, sau 796 milioane euro, pana la 25,121 miliarde euro, potrivit datelor bancii centrale, care argumenteaza ca scaderea a fost in mare parte rezultatul evolutiei euro fata de dolar si lira sterlina.

Este a cincea luna la rand de scadere a rezervelor valutare, dupa nivelul de varf atins in octombrie 2008, de 27,318 miliarde euro. In noiembrie, rezervele au coborat la 27,228 miliarde euro, in decembrie - la 26,220 miliarde euro, in ianuarie - la 26,009 miliarde euro, iar in februarie - la 25,917 miliarde euro, informeaza NewsIn.

In decembrie, cand rezervele valutare au scazut cu peste 1 miliard de euro, banca centrala argumenta, de asemenea, reducerea in principal prin evolutia cursului euro fata de dolarul american si lira sterlina in perioada mentionata.

BNR a precizat ca rezervele valutare ale bancii centrale sunt constituite in proportie de 65% din active denominate in euro, 27,5% sunt in dolari SUA, 7,0% sunt in lire sterline, iar 0,5% in alte valute.

"Aprecierea euro fata de dolarul american si lira sterlina in luna martie a avut ca efect diminuarea valorii componentei in dolari si lire sterline a rezervei valutare, cu echivalentul a 422 milioane euro", se spune in comunicatul bancii centrale.

Intrarile la rezerva valutara au insumat in martie 3,519 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Ministerului Finantelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene, venituri din administrarea rezervelor internationale, operatiuni pe piata interbancara si altele, se arata in comunicatul BNR.

Iesirile de 4,315 miliarde euro au reprezentat "modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati din contul Comisiei Europene, plati de rate si dobanzi aferente datoriei publice externe directe si garantate de stat, operatiuni pe piata interbancara", potrivit BNR.

Rezervele internationale ale Romaniei - valute plus aur - au scazut in martie cu aproape un miliard de euro, pana la 27,426 miliarde euro, de la 28,401 miliarde euro la finalul lui februarie.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, iar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a scazut la 2,305 miliarde euro, de la 2,484 miliarde euro in februarie.

Platile scadente in luna aprilie 2009 in contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 85 milioane euro.

Cum s-au imprumutat bancile de la BNR in februarie

Cum s-au imprumutat bancile de la BNR in februarieBanca Nationala a Romaniei (BNR) a imprumutat bancile cu 38,625 miliarde lei in februarie, prin facilitatea de credit (lombard), a doua suma dupa cea record din octombrie si cu 22,6% mai mare fata de cea acordata in ianuarie, arata datele publicate de banca centrala.

In ianuarie, bancile au imprumutat de la BNR 31,5 miliarde lei prin creditul lombard, dupa ce luasera 10,56 miliarde lei in decembrie. In octombrie 2008, volumul creditului lombard a atins un nivel record, de 48,99 miliarde lei, potrivit NewsIn.

Dobanda medie la care bancile s-au finantat de la BNR a scazut in februarie la 14,05%, de la 14,25%, dupa ce banca centrala a coborat, in 4 februarie, dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 10%, masura care a coborat automat si dobanzile la facilitatea de credit, de la 14,25% la 14% pe an, si la facilitatea de depozit, la 6% pe an. Masura a intrat in vigoare in 5 februarie.

Facilitatea permanenta de credit (creditul lombard) pusa la dispozitie de BNR poate fi accesata in prezent la o rata a dobanzii anuale de 14% pe an, cu 4 puncte procentuale peste dobanda de politica monetara, bancile garantand cu titluri de stat pentru aceste imprumuturi.

Facilitatea de credit a BNR a inceput sa fie folosita intens de banci incepand cu ultimele trei luni din 2008, cand bancile au apelat la creditul lombard pentru 87,24 miliarde lei, nivel de aproape 50 de ori mai mare fata de cel din primele noua luni ale anului trecut, de 1,75 miliarde lei.

Institutiile de credit din Romania au apelat mai mult la acest imprumut de ultima instanta, in conditiile lipsei de incredere din piata, care determina raspandirea inegala a lichiditatii si costuri mai mari pentru atragerea acesteia.

In octombrie, dobanzile din piata interbancara au urcat accelerat, depasind, in unele cazuri, 100%. Guvernatorul BNR a vorbit despre un "atac asupra leului". Ulterior, desi dobanzile de tip overnight au revenit in apropierea dobanzii de politica monetara, piata interbancara nu a revenit la parametri normali in cazul scadentelor mai mari, pentru care tranzactiile sunt foarte putine, potrivit dealerilor.

In schimb, bancile au apelat mai putin la facilitatea de depozit, la care primesc o dobanda anuala de 6%, plasand la BNR doar 2 miliarde lei in februarie, fata de 6,665 miliarde lei in ianuarie.